Kysy
 • Voiko taloon tulevan puhelinkaapelin kytkeä väärinpäin ADSL-yhteyteen?

  Asumme omakotitalossa. Taloomme tulee maakaapeli suoraan seinästä sisään, ja tästä lähtee useita kaapeleita, joista oletettavasti sininen ja valkoinen riittävät tarjoamaan jopa ADSL2+ yhteyden. Aina on ilmennyt jotakin pätkimisiä, syytä etsin edelleen, vuodesta toiseen jotakin olen kikkaillut ongelmien esiintyessä.

  Juuri äsken mielestäni kytkin tahallani sinisen ja valkoisen kaapelin toisinpäin miten ne ennen ovat olleet. Siis ihan vain testiksi meinasin että ei varmaan toimi netti, no piruvieköön toimiihan tämä..

  Näillä näkymin netti toimii oli kaapeli kumminpäin tahansa puhelinpistokkeessa, mutta mistä tiedän kuinka päin nämä kaksi johtoa tarvitsisi asentaa? Ja tarvitaanko enempää kuin kaksi johtoa, jos taloudessa on _ainoastaan_ adsl-yhteys ilman "puhelinkaapeleita"?

  Jos kuvittelemme puhelinpistokkeen olevan Y-kirjain. Ja lähtökohtana olkoon Y-kirjaimen jalka. Kytkenkö sinisenä koodatun kaapelin Y-haaran vasempaan vaiko oikeaan reikään? ..vai onko sillä MITÄÄN merkitystä, jos netti kerran toimii niin kai se jossain kääntyy oikeinpäin, mutta voiko siinä se tukos aiheutua että lakkaa yllättäen toimimasta?

  adsl dsl Elisa maakaapeli netti nettiyhteys yhteys Yhteysongelmat

7 vastausta

 • Niinkuin edellä jo on mainittu ei perus ADSL (tai SHDSL tai VDSL) -yhteyksissä ole mitään merkitystä kummin päin AB (Sini-Valkonen) on kytketty.
  Perjaatteessa kytkentäjärjestys on siten että ykkösnastaan tulee täysvärinen ja kakkosnastaan puolivärinen (tai valkoinen tai läpinäkyvä tai punainen, riippuen ihan millä kaapelilla sisäverkko on toteutettu).

  Tuo pätkiminen voikin sitten johtua ihan mistä vaan, esim seuraavat skenaariot ovat mahdollisia:

  - Palveluntarjoajan porttipaikka on jumissa tai rikki. Tämä kerää virheilyä atm:n alle ja/tai silloin tällöin tipauttaa synkan reitittimeltä jolloin yhteys kyykkää.

  - Kuparin laatu kentällä on huono (ts. eristysongelmaa eli oikosulkuja ja läpilyöntejä, kehnoja kytkentöjä ensiö- tai toisiojaoilla tms..) tai sillä on pituutta liikaa. Tämä aiheuttaa ylimääräistä vaimennusta signaaliin jolloin taas alkaa paketteja tippumaan ja reitittimen päähän kertyy virheilyä. aiheuttaa myös ajoittaista pätkimistä.

  - Liittymä yläkaistalla ilman analogisuodinta. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli taloudessa on lankapuhelin, tarvitsee sen rasiassa olla analogisuodin, muuten se häiritsee DSL -signaalia.

  - Sisäverkon kytkenöissä häikkää.

  - Sekä sitten edellämainittu vanha ja/tai paska reititin.

  Hoidan itse viankorjausta eräällä suurella teleoperaattorilla, lähinnä heidän suuryritysasiakkaille joten ihan kokemuksella tulevat nämä edellämainitut esimerkit. Vika voi toki olla vielä jossain eksoottisemmassakin paikassa tai sitten useamman ongelman yhteenlaskettu summa. Tilanteesi selvittäminen onkin sitten jo hankalampaa, koska operaattoreita ei juurikaan yksityisasiakkaiden huolet kiinnosta, koska yksityispuolella liikutaan kuitenkin niin nappikaupassa yksittäisten liittymien tuotoissa.

  - Coren -

 • Ei ole väliä miten päin ne johdot kytket.

  Verkon katkeilu taas voi johtua joko modeemistasi tai sitten ongelmasta yhteydessä. Mikäli se ongelma on itse yhteydessä, niin se olisi laajakaistan tarjoajan vastuulla korjata se. Usein ongelma on kuitenkin käyttäjän päässä, kun 10+ vuotta vanha RoadRunner kyykkää torrentteja imuttaessa. Joissain malleissa taas yhteys katkeaa parin tunnin välein kun niissä on jonkinsortin valmistus- tai ohjelmistovirhe mikä aiheuttaa yhteyden katkeamisen IP:n uusimisen yhteydessä (tapahtuu joka 7200. sekunti).

 • Lisätäydennystä: Kyllä se vain niin on, että internet-yhteys pelittää oli punainen ja sininen kaapeli kumminpäin vain. Mutta onko olemassa mitään virallista kantaa, kumminpäin ne kuuluisi laittaa?
  Spekuloin silti mahdollisuutta, voiko ne olla väärinpäin vaikka molemminpäin voi toimiakkin. Voiko toisinpäin toimia paremmin, pitemmän aikaa, tms. Millaisella datakäsittelyllä nettitietomme kulkeutuu talon seinästä kuparilankoja pitkin eteenpäin ja miten ne siellä muuntautuvat? Onko siellä jokin joka 100% vamuurdella pitäisi kääntää bitit oikeinpäin, vai toimiiko se kääntäjä vain 95% tapauksista? Vai onko se 100% tapauksista aina oikeinpäin? :D

 • Kiitos! Todella pätevät vastaukset, kyllä mun ainakin kelpaa nyt kerrankin saada näin vakuuttavat vastaukset!
  Kiitoksia poijjj.. tai hetkonen, mistäs minä tiedän...... Kiitti! =)

 • Itselläkin siis tulee lukuisia piuhoja mutta ainoastaan sininen ja valkoinen ovat kytkettynä. Eli kokoeile ainakin ensimmäiseksi noita kahta, ja sillä miten päin ne ovat ei ole mitään väliä.

 • mulla tuolt seinast tulee valkonen sininen punainen keltainen musta. mitkä kytken mihinkin ( 1, 2 , 3 ) ? että saan ton adsl:n pelaamaan?

 • 4551619853on numero josta on apua

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista