Kysy
 • Tässä älypuhelimien ja muiden turhakkeiden täyttämässä maailmassa, voiko luottaa siihen että vanhat ja uudet puhelimet toimivat yhteen, esim soitot?

  Kuvitellaan tilanne, Pihtiputaan paappa haluaa soittaa Firma Oy:n asiakaspalveluun tai johonkin. Paapalla on antiikkinen nokian tiiliskivihalko tai vaikka nokia 3310, kuitenkin joku gsm-tekniikan puhelin. Firman työntekijällä on tuliterä 4g apple iphone 5 tai joku lumia, galaxy tai muu sellainen. Onko soittamisen tai tekstiviestien suhteen tapahtunut jotain oleellista muutosta tekniikan kehittymisen myötä? Kun nykyään puhelut ja data käyttävät läpeensä 3g-verkkoja, mutta eihän gsm-tekniikka voi kuihtua pois milloinkaan?

  Tai sitten joku fiksu ja filmaattinen opiskelija tilaa Kiinasta jonkun halvan puhelinkopion, tai joku harvinaisempi merkki kuten Huawei tai ZTE. Miten "vähemmistöpuhelimet" toimivat Suomen teleliikenneverkoissa, ettei tule tilanteita ettei soitot tai viestit välity ollenkaan?

  Jos siihen menee toiminta että puhelimia on "pakko" vaihtaa tekniikan rajoitteiden tai muiden syiden takia, sehän on jo sitten kuluttajan sorsimista. Ihmisellä kun on itsenäisenä kuluttajan oikeus valita juuri sellainen puhelin kuin haluaa, ja pysyä siinä vaikka koko ikänsä.

  Älypuhelimet eivät kiinnosta pahemmin, mutta minkä takia vaikuttaa siltä että Suomen media ja mainokset olettavat jokaisen omistavan sellaisen? Markkinointi luo "paineita" vaihtaa uudempaan puhelimeen, vaikkei sellaista oikeasti tarvitsekaan. Ja sitten kun se pihtiputaan paappa epähuomiossa ja osaamisen puutteen takia levittääkin facebookin ja muiden juttujen yksityiset asiat koko maailmalle, tietoturvahakkerit ja muut inhokkeet raidaa tietämättömiä kuluttajia vapaasti...

  "I dont want to live on this planet anymore"

  3G 4g gsm kännykkä puhelin suomi älypuhelin

4 vastausta

 • GSM on standardi, jonka mukaan puhelimet rakennetaan. Vaikka tässä standardissa on poikkeamia taajuuksien osalta, niin mekaniikka puheliikenteessä on silti sama. Kaikki puhelimet tulevat toimimaan keskenään koska tämä GSM-standardi määrittelee sen kuinka puhelut toimivat.

  Vasta sitten kun tämä standardi korvataan jollain uudella järjestelmä, joudutaan puhelimia vaihtamaan. Tämähän on tapahtunut jo aiemmin NMT:stä poistuttaessa. Tuohon aikaan toisaalta päätelaitteita oli huomattavasti vähemmän, mutta vanhoista puhelimista tuli sen jälkeen verkonpainoja.

 • Ei ole merkitystä onko puhelin 2G, 3G, tai 4G. Puhelut ja viestit toimivat toki mistä tahansa verkosta mihin tahansa verkkoon soitettaessa/viestittäessä.

  Kaikki suomesta ostetut puhelimet toimivat tietenkin suomessa, olipa merkki sitten Huawei tai ZTE. Kiinasta ostetut puhelimet eivät välttämättä toimi, jos puhelin käyttää eri taajuuksia mitä suomessa on käytössä. Kannattaa siis varmistaa että taajuudet ovat oikeat (GSM900/1800MHz+UMTS)

 • 4G on jo ihan eri kun 3G, siinä ei ole ollenkaan "normaalia" äänipuhelua. Kaikki nykyiset 4G-laitteet taitavat käyttää 4G:tä pelkästään dataan, 3G:tä puheluihin. "Oikea" 4G äänipuhelu on "VoLTE", jota ei taida vielä mikään suomalaisen operaattorin verkko tukea.

 • Kaikkien vanhojen puhelimien multimediaviestit eivät toimi uudemmissa kosketusnäytöissä (kokeiltu), mutta silloin on jo aika vanha puhelin. Ja jos haluaa puhelimen jossa ei ole kosketusnäyttöä voi aina ostaa senioripuhelimen

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista