Kysy

9 vastausta

 • Jaa että ilma nestemäisenä paineilmapurkissa :DDD
  Kaikkee täälläkin kuulee. Joo ilman voi toki nesteyttää mutta sen pitäminen nesteenä vaatii monimutkaisen supereristetyn kryostaattirakenteen jota noi bilteman tölkit ei taida olla :D

  Paineilmapurkissahan se ilma on ihan huoneenlämpöistä. Vastaus miksi se tuntuu kylmältä ulos tullessaan, löytyy esim. kaasujen yleisestä tilanyhtälöstä pV/T = vakio, joka tarkoittaa että kun kaasu tulee ulos purkista, sen paine p pienenee rajusti joten yhtälön nimittäjässä olevan lämpötilan T pitää myös pudota rajusti jotta yhtälö pitäisi edelleen paikkansa.

  Ja se neste mitä tulee niin on jotain siellä seoksessa olevaa kaasua, luultavasti vesihöyryä joka nesteytyy välittömästi ulos tullessaan edellämainitusta lämpötilan putoamisesta johtuen

 • Nestemäinen ilma on vajaat -200 asteista, joten eiköhän Michelola ole oikeassa.

 • Koska se on paine ilmaa, tulee se paineella sieltä purkista ulos samoin kuin p-a. kompresorilla tuotettu ilma, kun sitä nyt vaikka puhaltaa iholle tuntuu viileältä kuin vaikka tuuli, joka ei kylläkään ole kovinkaan suositeltavaa, ainakaan kun paineet alkavat kasvaa 6 bar yli, pahimassa tapauksessa voi puhkaista ihon ja ilmaa joutua verenkiertoon, ja se peli on kerasta selvä, tuskin tarvisee kentää aloitaa udelleen, joten jos puhaltelet iholle stitä pistooli mielellään n.30cm.n etäisyydelle, ei koviin, silmiin, suuhun tai hengitys teihin.

  P-a. kompresorilla kun tuotetaan ilmaa, samalla kun kompressori ottaa ilmaa ilmakehästä kondensoituu siihen vettä, maalaus hommissa siis yllensä käytetää vedenerottajaa ja öljyn. Koska yleisesti tuttoisammat kompresorit käyttävät voitelu öljyä, ja sitä öljyä ainakin tavanomaisessa mäntäkomresorissa kulkeutuu ohitse ilmasäiliöön, melko varmasti sinne puloon on sitten vähän vettä kondensoitunut, ainakin jos niitä säilytetään vaihtelevissa olosuhteissa, kylmässä ja lämpimässä vuoroin.

  Menee jo OT.lle samoin haalarien/vaateiden puhistaminen on yleesä jopa kiellettyä paine ilmalla, siksi että siitä jää happea kankaan huokosiin, joksikin aikaa, joka tekee haalareista erittäin herkästi syttyvät.

  Saattaa tulla lähes sama ilmiö, kun joskus aikoinaa jotkut ovat poltoleikkaus pullojen hapella puhdistaneet haalareitaan, kun ne syttyvät siinä on todella tulisoihtuna hetkisen aikaa.

  Sekä on myös muita erittäin herkästi syttyviä muitakin kuin bensiini, bensiini on siis vielä erittäinkin huonosti syttyvä kemikaali muutamiin muihin verrattuna, mutta riitävällä happimäärällä bensiinikin syttyy suorastaan lähes räjähdysmäisesti.

  Haalareissa kun sattuu olemaan tuoretta bensiiniä, puhdistelee niitä paine ilmalla ottaa sitten vaikka kulmahiomakonee käteensä, kipinäsuihku tulee kohti haalareita, siinä voi käydä huonosti tai hyvin huonosti, tai ns. tuurilla ei satu mitään kyseiseen viitaavaa, asia jää ehkä pimentoon tekijä kohdalla jopa loppu iäksi.

 • Jos ihan oikein muistan niin bilteman "paineilma" on nestekaasua, eli propaani-butaaniseosta. Sehän tietenkin on helppo tapa varastoida paljon kaasua pieneen tilaan. Ja kun paine laskee, niin, kuten on jo mainittu, myös lämpötila laskee. Ja koska nestekaasu on melko matalassa paineessa, ei kaikki ehdi aina kaasuuntua vaan tulee ulos nesteenä.

 • Ei ne nestemäiset tilat kaasuista ole kylmiä painesäiliössä. Kiehumislämpötilan alenee paineen kasvaessa, joten kaasu muuttuu nesteeksi joko riittävän kylmässä tai riittävän korkeassa paineessa. Ja paineilmapullossa se ei ole nesteenä, mutta paineen laskiessa se jäähtyy. Samoin kuin sinne pulloon puristettaessa se kuumenee. Toki se lämpö säteilee tai johtuu purkista pois. Nesteytetyn ilman kanssa esim 20°C lämpötilassa paine on hyvin korkea, ja kun paine laskee (pullo avataan) alkaa neste kiehua ja kiehumisen vaatiman energian vuoksi jäähtyä höyrystymislämpötilaansa kohti.

 • Purkki pitäisi pitää suorassa eikä vinossa, niin sitä kylmää nestettä ei pitäisi tulla. Oma kokemus

 • "Nesteenä purkkiin mahtuu enemmän ilmaa."

  Kaasusta nesteeksi tarvitsee kaasu jäähdyttää, joka taas onnistuu paineistamalla.
  Purkeissa siis on nestemmäistä ilmaa."

  Ei varsinaisesti. Kyseessä on dynaaminen tasapainotila, jossa kaasumainen ilma ja nestemäinen ilma ovat tasapainossa. Tämä tarkoittaa että kaasun poistuessa lisää nestettä höyrystyy muodostaen kaasua ja päinvastoin -> tiivistyminen (etenevä) ja höyrystyminen (palautuva reaktio) ovat tasapainossa. Kaasun poistuessa pullosta lisää nestettä höyrystyy -> kyseessä on endoerginen (endoenerginen) eli energiaa sitova reaktio kuten kaikki höyrystymisreaktiot -> lämpötila pullossa laskee -> pullossa oleva ilma on kylmää.

 • Nesteenä purkkiin mahtuu enemmän ilmaa.

  Kaasusta nesteeksi tarvitsee kaasu jäähdyttää, joka taas onnistuu paineistamalla.
  Purkeissa siis on nestemmäistä ilmaa.

 • No nuo pulloissa olevat "paineilmathan" on nestemmäisenä siellä pullon sisällä --> kylmää.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista