5 vastausta

Järjestä:aikapisteet
Kylä ne ovat kaksi eri asiaa.

Toiminimi tarkoittaa nimeä, jota yhtiö, yhdistys, säätiö, yksityinen elinkeinonharjoittaja tai jokin muu elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan.

Y-tunnus on korvannut verohallinnon aiemmin antamat liike- ja yhteisötunnukset eli LY-tunnukset.
Uusi yritys saa Y-tunnuksen heti, kun yrityksen jättämä perustamisilmoitus kirjataan PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).
+2

Kommentoi tätä vastausta

Rankasti yksinkertaistaen:

Y-tunnus on tavallaan "organisaation henkilötunnus", eli verottajan ja YTJ:n myöntämä tunnus firmoille ja muille "yhteisöille", jotka ovat verohallinnon näkökulmasta. Yhdistys ei saa Y-tunnusta automaattisesti, mutta kaikilla yrityksillä sellainen on - niin valtavilla firmoilla, kuin paikallisella yhden hengen kampaamollakin.

Toiminimellä taas yleisesti ottaen tarkoitetaan puhekielessä yhtä yritystoiminnan muotoa, jossa yksityinen ammatinharjoittaja toimii ns. "toiminimellä". Sinänsä termi on virheellinen, koska toiminimi tarkoittaa oikeasti firman, yhteisön, tms nimeä ja vaikkapa Nokia Oyj:n yksi toiminimistä on juurikin "Nokia Oyj".

Vahvasti liittyvät toki toisiinsa. Eli jos rekisteröit itsesi yksityisenä ammatinharjoittajana ("toiminimenä") PRH:lle, saat itsellesi Y-tunnuksen.
+1

Kommentoi tätä vastausta

Kainuun maatalouskeskuksen Y-tunnus
+1

Kommentoi tätä vastausta

Kommentoi tätä vastausta

No ei todellakaan ole sama asia!
-2

Kommentoi tätä vastausta