Kysy

3 vastausta

  • Raw-kuva sisältää kaiken informaation, joka kuvaushetkellä tulee linssistä sisään, siksi tiedostot ovat valtavia, jopa kymmeniä megoja kamerasta riippuen. Sitä ei siis kannata pitää arkikäytössä päällä, vaan antaa kameran pakata kuvat JPEGeiksi. Raw on omiaan erikoistilanteisiin kuten hämärä- tai luontokuvaukseen, tähtikaukoputken päähän, jossa jokainen pikseli on tarpeen. Raw-kuvien käsittely on antoisaa, mutta edellyttää jokseenkin tehokasta konetta.

  • Raw kuva on pakkaamaton kuva suoraan kameran kennolta. Jpeg on puolestaan pakattu kuva ja kamera saattaa tehdä siihen jotain valmiita muokkauksia, jotka vaikuttavat kuvan laatuun. Yleisesti ottaen Raw formaatin etu on sen muokattavuus, sillä se sisältää huomattavasti enemmän eri värisävyjä. Jos esim. valotus menee pieleen, niin kuvassa on sävyt paremmin tallessa, ja kuvasta saa vielä muokkaamalla korjattua valotusvirhettä. Jpeg kuvia puolestaan ei saa muokattua niin hyvin, koska ne on jo kertaalleen pakattu. Jos olet pr0 ja osaat ottaa valmiiksi virheettömiä kuvin, niin ei ole väliä käytätkö raw:a tai jpeg:tä, mutta jos olet epävarma kuvaustaidoistasi, niin ota suosiolla raw kuvia.

  • Muistin määrä ei nykyään ole ongelma, joten kätevintä on antaa kameran tallentaa sekä RAW että jpeg, jos mahdollista. Tällöin säilyy sekä erinomainen muokattavuus, että jpeg-kuvien helppous.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista