Mitä eroja on GB:llä ja GT:llä?
+26
Tiedän että ne tarkoittavat gigabittiä ja gigatavua, mutta mitä eroja niillä on, siis bitillä ja tavulla? Kun eripaikoissa (internetissä, mainoksissa, kaupoissa) aina laitetaan tuotteiden tietoihin välillä toista ja toista... =/
GB GT

3 vastausta

Järjestä:aikapisteet
GB (kokonaan isolla kirjoitettuna) ja Gt (G isolla, t pienellä) ovat sama asia, eli tarkoittavat gigatavua (gigabyte englanniksi).

Gt on kuitenkin vain suomalainen termi, jota ei ymmärretä ulkomailla, joten mikäli tekstin pitää olla ymmärrettävää myös muille kuin suomalaisille (tai ihan yleisesti halutaan käyttää aina samoja termejä), lienee viisainta käyttää kansainvälistä lyhennettä eli GB.

Kannattaa huomata, että Gb (eli G isolla, mutta b pienellä) on sitten taas ihan eri asia, eli tarkoittaa gigabittiä, joka on eri asia (tavu koostuu kahdeksasta bitistä, eli gigabitti on siis 1/8 gigatavusta).

Lisäksi vielä sellainen maininta, että GT -lyhennettä (molemmat G ja T isolla) ei voi käyttää edes suomeksi, se ei tarkoita tässä yhteydessä mitään.

Myös huomionarviosta on se, että gigatavulla voidaan tarkoittaa vähän tilanteesta ja käyttäjästä riippuen joko binäärijärjestelmän mukaista arvoa, jolloin 1 gigatavu = 1024 megatavua, tai kymmenjärjestelmän mukaista arvoa, jolloin 1 gigatavu = 1000 megatavua. Muisteista, netin nopeudesta ja tiedostojen koosta puhuttaessa käytetään yleensä binäärijärjestelmän mukaista kerrannaista, kun taas kovalevyt ja tallennusmedia yleensäkin käyttää pääasiassa kymmenjärjestelmän mukaista kerrannaista.

Aiheesta löytyy englanniksi pitkä pätkä tekstiä täältä:

Byte (wikipedia)
+87

Kommentoi tätä vastausta

Siis jos ette tajunnu ni Gt on suomennos GBstä ( GB = Gigabyte = Giga tavu = Gt ) elikkä ihan sama asia .
+23

Kommentoi tätä vastausta

siis Gt ja GB on saman kokoisia vain eri lyhenteet
+4

Kommentoi tätä vastausta