Kysy

3 vastausta

 • Hallituksen pj ja toimitusjohtaja voivat olla sama henkilö, mutta tuo katsotaan nykyisin huonoksi hallintotavaksi ja kaikki, etenkin isommat yhtiöt. pyrkivät siihen, että noita tehtäviä hoitavat eri ihmiset.

  Osakeyhtiön hallitus on sen ylintä valtaa käyttävä taho, jonka valitsevat yhtiön omistajat.

  Hallituksen puheenjohtaja on, no, hallituksen puheenjohtaja. Sen enempää valtaa hänelläkään ei yleensä ole kuin muilla hallituksen jäsenillä, mutta usein tasan menevissä äänestyksissä puheenjohtajan ääni on se ratkaiseva.

  Halltus määrittää yhtiön strategian, eli sen mitä yhtiö tekee ja miten se sen tekee -- antaa siis yleiset suuntaviivat yhtiölle ja sen toiminnalle.

  Toimitusjohtaja taas toteuttaa hallituksen hänelle antamaa strategiaa. Toimitusjohtaja on siis hallituksen ideoiden toteuttaja -- ja nimenomaan hallitus toimitusjohtajan palkkaamisen (ja erottamisen) päättää.

  Eli tiivistetysti:

  Omistajat valitsevat sellaiset henkilöt hallitukseen kuin katsovat, että ajavat omistajien etuja parhaiten. Hallitus sitten tuolla valtuutuksella suunnittelee yhtiön strategian ja palkkaa toimitusjohtajan toteuttamaan valittua strategiaa.

 • Riippuu vähän missä mielessä kysymys on.
  Yksityishenkilön omistuksessa oleva yhtiö joka joutuu tosissaan tekemään töitä saadakseen liikevoittoa niin hallituksen pj.na on yleensä yrityksen omistaja. Tj.na mahdollisesti suvun/perheen ulkopuolinen henkilö jonka tehtävänä on tehdä yritykselle voittoa. Tj. tulot on osittain riippuvaisia yhtiön menestyksestä.
  Sitten on sellaisia yrityksiä/järjestöjä(esim. Yle, Varma, Ilmarinen, Keva, Fortum jne) joiden tulot tulevat veronmaksajilta, eli tulo on taattu. Niissä firmoissa/järjestöissä hallituksen pj. ja tj. sopivat sellaisia diilejä tyyliin "sulle, mulle, sulle, mulle,,,", eli palkka on työn vaativuuteen suhteuttetuna erittäin hyvin palkattua. Vaikkei kyseinen yhtiö tekisi voittoa niin tj. silti nauttii erittäin suurista bonuksista, töihin tulemis lisistä, töissä pysyminen lisistä,,,

 • Henkilö voi olla molemmissa tehtävissäkin.

  Toimitusjohtaja vastaa yrityksen päivittäisestä toiminnasta ja hallinnoi sitä

  Osakeyhtiössä hallitus vastaa ja toimii osakkeiden omistajien tahdon mukaisesti ja valvoo sitä että yhtiö toimii omistajien edun mukaisesti. Hallitusta johtaa puheenjohtaja.

  Näin lyhyesti, joku voi jatkaa ja avata lisää..

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista