Kysy
 • Missä vika, kun toinen vesikiertoinen patteri ei lämpene?

  Toinen patteri on selvästi lämmin, toinen sen verran, että juuri ja juuri huomaa. Molemmat ovat asunnon ikkunaseinällä, molempien edessä on pitkä verho, mutta verhon pois ottaminen ei vaikuta mitenkään. Myös sen patterin, joka ei lämpene kunnolla, termarin luona on hyvin viileää, koska nurkka vetää. Lämpeävään patteriin tuleva putki on myös yhtä lämmin kuin patteri, toisessa patterissa sekin on vain juuri ja juuri lämmin.

  Onko vika itse patterin termostaatissa vai siinä vesilinjassa, johon se on kytkettynä?

  Asun kerrostalossa, termarit on tietäåkseni esisäädetty siten, ettei niiden ruuvaus vaikuta mitenkään. Ja ainakin niissä on sellaiset esteet, ettei tietystä rajasta saa kuumemmalle. Niitä ei myöskään saa itse säätää. Talon patteriverkosto säädettiin noin kaksi vuotta sitten. Ja asentaja toki laittoi kaiken niin pienelle, kun saa. Mutta kun huoneen keskellä on 20 C, niin minkäs teet.

  patteri termostaatti

6 vastausta

 • Patteriin on kertynyt ilmaa, joka estää lämpimän veden kierron.
  Patterien ilmaus on varsin helppo asia tehdä ilmausruuvista, mutta ongelmia tulee kokemattomalle jos patterissa on alipainetta.
  Koska asut kerrostalossa, suosittelisin kutsumaan huoltomiehen ilmaamaan patterisi.
  http://yle.fi/uutiset/ala_ilmaa_pattereitasi_itse/5899136

 • Jos siinä on Danfoss - merkkinen patteritermostaatti/venttiili niin venttiili on jumittunut pohjaan eli kiinni, ärsyttävän yleinen vika Danfossin patteriventtiileissä.
  Korjaantuu yleensä kun irroittaa termostaatin ja napauttaa muutaman kerran venttiilin karaan, eli siihen pieneen tappiin jota termostaatti painaa, en toki suosittele tekemään itse vaan pyydä huoltomiestä tai putkimiestä korjaamaan.
  Jos taas kyseessä on TA - merkkinen termostaatti (TRV) voi vika olla liian pienessä esisäätöarvossa, niiden kohdalla suunnittelijat tuppaa syyllistymään siihen että lasketaan laskennallisesti riittävä esisäätöarvo joka saattaa olla <1 venttiilin asteikolla, jolloin vuodessa tai parissa virtaus tukkeutuu epäpuhtauksien vuoksi kokonaan, tämä yleensä korjautuu kiertämällä esisäätö hetkeksi täysin auki, ja asettamalla sitten takaisin, itse olen kyllä kokemuksen kautta päätynyt jättämään suosiolla TRV:n esisäädön vähintään siihen arvoon 1, enkä ole säätänyt pienemmälle vaikka laskennallinen arvo niin väittäisikin. TRV venttiilin esisäätö tapahtuu omalla säätöavaimella, joten sekään ei tee-se-itse tekijältä onnistu.

  Ja jos niissä Danfossin termostaateissa on ne rajoittimet tosiaan asetettu siihen 21 asteeseen, niin pyydä huoltomiestä siirtämään rajoitinta 23 asteeseen, 21 astetta soveltuu ainoastaan aivan uusiin hyvin eristettyihin taloihin, mutta vanhoissa taloissa aina jostain vetää senverran että 21 astetta on liian vähän ja siksi tulisi käyttää termostaattia joka on rajoitettu 23 asteeseen, oikea putkimies tai huoltomies osaa kyllä siirtää sen rajoittimen ilman että koko termostaattia tarvitsee vaihtaa.

  Siinähän sitä tuli tietoiskua, terveisin putkimies

 • Patterissa voi siis olla ilmaa, vaikka se ei sivuääniä pitäisikään?

  Tällä hetkellä toimiva patteri kohisi ja sitä kävi katsomassa huoltomies. Ilmeisesti päästi ilmoja pois, kun huoneen valtasi erikonen haju ja sääti myös patteria siten, että kohisisi vähemmän. Minun mielestäni se kuitenkin kohisee yhtä kovin kuin ennen huoltotoimenpiteitäkin.

 • Danfossin tuntien niin veikkaisin että vika on tosiaan siinä jumittavassa venttiilissä, ja tosiaan se 21 astetta on liian vähän suomen oloihin.
  Voihan se toki johtua liian pienestä esisäätöarvostakin, mutta putkimies voi senkin helposti testata kääntämällä esisäätöä isommalleen ja kokeilemalla alkaako patteri silloin lämmetä, ja jos esisäätö on asennossa N niin se tarkoittaa todennäköisesti sitä että esisäätöjä ei ole tehty lainkaan vaan asennusliike on joko huijannut tai epähuomiossa jättänyt verkoston säätämättä.

 • Talo on vain pari vuotta vanha ja Danfossin termostaatit tosiaan löyytyy. Yksi toinenkin asukas sanoi, että toinen on lämmin ja toinen viileä. Liekö sitten koko patteriverkon säätö vinksallaan.

 • Vai voisiko patterijärjestelmä olla asennettu siten, että toisessa kiertää lämmitetty vesi ja toisessa se paluuvesi, joka on jo kiertänyt kerrossuunnassa saman linjan patterit läpi?

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista