-
Miksi sipuli itkettää?
2 vastausta
-
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti huoltamo:
Itse käytän terävää veitseä sekä kastelen sipulit ennen pilkkomista kylmällä vedellä. Tuo ehkäisee ainakin itselläni kyynelehtimistä :)
Sipulia pilkottaessa, sen vaurioituneista solukoista vapautuu kemikaaleja, jotka keskenään reagoidessaan muodostavan kaasun, joka silmän kyynelnesteen kanssa muodostaa edelleen rikkihappoa. Happo kiihdyttää kyynelnesteen muodostumista entisestään, silmän suojellessa sillä itseään.
Tutkijat ovat yrittäneet saada aikaan ei itkettävää-sipulia, mutta itkettävien entsyymien on todettu vaikuttavan myös sipulin kirpeään makuun. Itketystä voi kuitenkin yrittää vähentää, kun leikkaat sipulin silmälasit päässä, käytät hyvin terävää veistä, kastelet sipulin kylmällä vedellä, pakastat sipulin varttitunti ennen leikkaamista tai laitat sipulin mikroon minuutiksi ennen leikkaamista.
Mikäli haluat sipuli silppua, voit pistää sipulin kuorittuna vaikkapa tehosekoittimeen. Tuloksena sipuli silppua ilman kyyneleitä. -
Itse pistän yleensä uimalasit päähän kun leikkaan.
Vastaa kysymykseen
Huom! Ethän vastaa pelkällä linkillä. Vaikka vastaus kysymykseen löytyisikin linkin takaa, tiivistä sen sisältö tähän, jotta lukijan ei tarvitse siirtyä toiseen palveluun saadakseen tarkan vastauksen kysymykseensä.