4 vastausta

Järjestä:aikapisteet
SSD = Solid State Disk.

Solid State -termi tulee ajalta, jolloin elektroniikka oli vielä suurelta osalta tyhjiöputkia ja puolijohdetekniikka teki vasta tulojaan. Se siis viittaa elektroniikkakomponentteihin, joissa toiminnalliset osat on tehty kiinteistä aineista: johteista, puolijohteista ja eristeistä. Solid state -termiä ei kuitenkaan käytetä liikkuvia osia, releitä, lukupäitä jne. sisältävistä komponenteista.

SSD-levy on siis puolijohdemuisteihin tietoa tallentava levy erotuksena magneettiseen tallennukseen perustuviin "perinteisiin" kiintolevyihin. Koska muistipiireissä ei tarvitse odottaa lukupään liikkuvan oikeaan kohtaan pyörivän levyn pinnalla, on SSD-muisti, varsinkin muistista lukemisen osalta, yleensä selvästi kiintolevyjä nopeampaa. Tietokoneen käyttäjälle SSD-levy on siis yleensä vain tavanomaista nopeampi (ja kalliimpi) kiintolevy.

Nykylevyissä SSD-levyissä puolijohdemuisti on käytännössä ns. flash-muistia, vain joissain erikoissovelluksissa (esim. sotilasteknologia) saatetaan käyttää esim. paristovarmennettua RAM-muistia tai ferromagneettista FRAM-muistia. Flash-muistin heikko kohta on muistiin kirjoitus: flashia pitää tyhjentää ja kirjoittaa aina suurempi lohko kerrallaan, mikä hidastaa kirjoitusta. Siksi nopeimmat kiintolevyt saattavat jopa päihittää flash-muistin kirjoitusnopeudessa vaikka häviävätkin selvästi ,muistista lukemisen nopeudessa. SSD:n kirjoitusnopeutta on kuitenkin kasvatettu monin keinoin, esim. välimuisteilla ja rinnakkaistamisella. Niinpä uusimman sukupolven kuluttajakäyttöön tarkoitetut SSD-levyt päihittävätkin jo nopeimmatkin kiintolevyt myös kirjoitusnopeudessa.

Laajemmin ajatellen esim. tavallinen USB-muistitikkukin on SSD-levy, vaikka yleensä termillä tarkoitetaankin lähinnä PC-tietokoneen kiintolevyliitäntään (SATA, IDE, SAS, SCSI) tai muistiväylään liitettäviä laitteita.
+15

Kommentoi tätä vastausta

Solid-state drive kiintolevy jossa ei ole liikkuvia osia. On myös nopeampi kuin perinteiset kiintolevyt
+13

Kommentoi tätä vastausta

Kiitos vastauksista. :)
+3

Kommentoi tätä vastausta

SSD on kuin digikameran muistikortti, mutta nykyään on halvempaa tehdä myös isompia asemia, joten ne on yleistyny myös tietokoneissa. On siis paljon nopeampia kuin HDD-asemat, mutta kirjoituksien määrä levylle on rajattu. Itseltänikin löytyy 128G ssd asema koneesta
-11

Kommentoi tätä vastausta