Kysy

4 vastausta

  • Hammastahnatuubissa on koostumukseltaan (tiheydeltään) erilaisia tahnoja, joten ne eivät sekoitu keskenään tuubin sisällä. Näin ollen kun hammastahnaa otetaan tuubista, se tulee raidallisena.

  • Asia on todellisuudessa niin, että värikäs aines on pakattu tuubin korkin puoleiseen päähän, josta se tuubia rutistettaessa purkaantuu ohuiden ohjausurien kautta tahnapuristeen pintaan.

  • Yleisin tapa raidallisen hammastahnan tuottamiseksi on ns. Marraffino -mallin mukainen, jossa hammastahnatuubin "pääosassa" (se pää, josta hammastahnaa tulee ulos) on väriainetta omana lohkonaan. Aineet ovat koostumukseltaan sellaisia että ne eivät sekoitu keskenään. Tämän aineen "ohi" kulkee ohut putki putki (jonka sisällä on toinen putki) varsinaiseen pääaineeseen, mutta putken reunoissa on reikiä. Kun tuubia puristetaan, paine pakottaa "päävärin" tuubin takaosasta putkeen, mutta samalla osansa paineesta saa myös pääosassa oleva lisäväriaine, jota sekoittuu hammastahnaan putkessa olevien reikien kautta.

    Reilut kolmekymmentävuotta vanha selvitys aiheesta löytyy täältä.

    Asian havainnollistamiseksi kuva kertonee enemmän:
    Tuon lisäksi on olemassa pari muutakin tapaa sekoittaa hammastahnaan eri värejä, mm. ns Colgate -malli ja kalliimpi, pumppupulloissa käytettävä mekanismi. Niistä lisää mm. englanninkielisestä Wikipedia -artikkelista.

  • Kaksi eri putkea tuubin sisällä?

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista