Energiatehokkain patteri?
+8
Tää ei nyt suoranaisesti kuulu tänne saitille mutta meillä on kaks makuuhuonetta jossa pienet sähköpatterit. Viime talvena ne huusi aika täysillä koko ajan kun elohopea keikkui noin -35C. asteessa. Mietinkin että olisiko se halvempi vaihtoehto että ostaisi öljytäytteisen sähköpatterin? Se ainakin olisi paloturvallisuuden kannalta parempi kun ei tarvitsisi pelätä että verhot valahtaa patterin päälle tjtn. Eli sähkökulutuksesta olisin kiinnostunut jos jollakin sattuu olemaan tietoa/kokemusta..

6 vastausta

Järjestä:aikapisteet
Vastaavantyylisiä mietin tuossa pari kuukautta takaperin, eli öljytäytteisen patterin hankintaa perus-sähköpatterin tilalle. Hetken aikaa funtsittuani tajusin idean hölmöyden -- molemmissa se lämpö tuotetaan aivan täsmälleen samalla tavalla, eli sähköllä kuumennetaan vastuksia :-)

Eli kumpikaan vaihtoehto ei ole toista energiatehokkaampi. Ainoa patterivaihtoehto, jossa jotain hyötyä saisi, olisi varaava patteri, jota lämmittäisit yösähköllä (jos sinulla siis on yösähkösopimus -- jos ei, koko ideassa ei tässäkään tapauksessa ole mitään järkeä, edelleen, samasta syystä..) ja säästäisit näin tuon päivä- ja yösähkön välisen hintaeron verran, kun patteria ei tarvitse päiväsähköllä lämmittää.

Varaavien patterien ongelma on vain se, että se massa/paino on se, joka varaa. Nuo oikeasti varaavat sähkölämmitteiset patterit sisältävät jonku NNN kiloa kiviä ja maksavat jotain tonnin hujakoilla, eli sillä saa tovin lämmitellä, ennenkuin säästöä kertyy ;-)

Mutta ihan pelkästään tuon paloturvallisuuden näkökulmasta, joo, öljytäytteinen patteri vois olla fiksu idea -- eivät maksakaan juuri mitään.
+9

Kommentoi tätä vastausta

Oikeastaan ainut tapa säästää sähköä sähköpatterissa on pitää sen lämpötila koko ajan juuri oikeana, ettei lämpötila välillä "ammu yli". Tämä voidaan helpoimmin toteuttaa joko lisäämällä lämpöä varaavaa massaa (esim. juuri öljytäytöllä) tai käyttämällä hyvin tarkkaa (elektronista) termostaattia.

Myös suorista (eli varaamattomista) sähköpattereissa on malleja, joissa pintalämpötila pysyy hyvin matalana. Periaatteessa ko. laite on oikeastaan vain kooltaan ylimitoitettu tavallinen patteri, jossa on tarkka säädin. Monesti sellaisena myytävä vain on selvästi vakiomallia kalliimpi.

Kaikissa Suomessa myytävissä sähköpattereissa muuten pitäisi olla ylikuumeemissuoja, joka sammuttaa laitteen sen ylikuumetessa, eli jos esim. verho tipahtaa sen päälle.
+5

Kommentoi tätä vastausta

Ok.. Taidan kyllä ostaa öljytäytteisen patterin ihan vaan sen paloturvallisuuden takia. Kuitenkin riski on olemassa että tavan sähköpatterin päälle valahtaa verho, sohvalta peite, ym. kiitos tarkasta vastauksesta
+4

Kommentoi tätä vastausta

Tai sitten käy niinkuin itsellä , ko. kiinanihmeen termostaatti (mekaaninen) oli jumittanut ja patteri oli niin kuuma ettei käsin voinut koskea , seinäkin oli tummunut jo hieman ja ei varmaan olis tarvinnut vuorokautta kun kämppä olis ollut hiilenä , ei ostakaa kunnollinen masssavaraaja jossa elektroninen termostaatti ja lämmittäkää se yösähköllä..?
+1

Kommentoi tätä vastausta

Tuollaiset design lämmittimet ovat vielä hyvän näköisiäkin eivätkä maksa edes tonnia kappale. Laita sellaiset !
0

Kommentoi tätä vastausta

Minnulla on ollut yösähköä varaavat Greda- patterit. Valmistetaanko tällaisia pattereita enää? Kestivät ehjinä lähes 20 vuotta. Säästivät huomattavasti sähkölämmitystalossa. Patterin sisässä on erikoisvalmisteista kiveä. Ovatko Greda-tuotemerkin yhteydestä löytämäni kivipatterit, jotka on valmistettu vuolukivestä, varaavia pattereita? Talossani olevat Gredat varasivat todella kuumiksi patterin yöaikaan. Patterin lämmön luovuttamista voi säätää. Millainen on kivipattereiden varauskyky?
0

Kommentoi tätä vastausta