Kysy
 • CD vs SACD vs DVD-Audio?

  Onko näissä medioissa laadullisesti eroja?

  Minulle väitettiin että CD on paras fyysinen ääniformaatti jos sen tekniikka osataan vain hyödyntää masterointivaiheessa oikein eli ei tehdä nykytapojen liian kovaääniseksi ja näin olematon dynamiikka.

  Ihmisen kuuloalue on noin 20–20 000 Hz eli CD kattaa sen siltä osin täysin ja dynamiikka riittää mainiosti (jos osataan käyttää). Olen lisäksi tutkinut [ link ] sivustolta että nämä formaatit yleensä masteroidaan yhtä kovaääniseksi eli siinäkään ne eivät ole sen parempia kuin CD.

  cd ostaminen paremmuus

2 vastausta

 • Jos tavoitteena ei ole kallis ultra-hifistely, niin sanoisin että sacd ja dvd-audio ovat aika "turhia" formaatteja. Hyvin masteroitu laadukas cd-levy esim. 80-luvulta kuulostaa vielä nykyäänkin yhtä hyvältä kuin aikanaan. Se on totta, että loudness war ja paskasti masteroidut levyt eivät hyödynnä läheskään kaikkea dynamiikkaa ja laatua mitä edes vanhasta c-kasetista saisi irti, puhumattakaan cd-levystä tai modernista korkealaatuisesta flac-tiedostosta.

  Eikä voi suoraan verrata cd-levyä ja sacd-levyä, jos ei tiedä mistä master-kopiosta ne on tehty. Samoista cd-levyistäkin voi löytyä eroa, jos käyttää vanhaa alkuperäistä albumia tai uudempaa "best of" kokoelmaa, joka voi olla "digitaalisesti tehostettu" ja masteroitu huonommaksi.

  Lyhyt vastaus: laadullisia eroja on tietenkin eri formaattien avulla, mutta enemmän roolia on mielestäni masteroinnilla ja tallennustekniikalla. Youtubesta löytää esim videon c-kaseteista, ja niidenkin laatu on lähes cd-laatua kun nauhoitettu oikein ja kunnon laitteilla, eikä kohisevalla mankalla radiosta omaa poppia.

  Itsekin vannon siihen, että 16bit 44,1khz cd-laatuinen musiikki on täysin riittävää kaikkeen, ja kuitenkin kuuntelen 320 mp3 tai pienempiä vbr-bitraten mp3 musiikkeja. Edes laadukasta mp3-tiedostoa on pirun vaikeaa erottaa cd-laadusta.

 • CD on stereo ääntä digitaalisessa muodossa,SACD on taasen 5.1 ääntä digitaallisessa muodossa,mutta DVD audio on pakkaamatonta ääntä digitaalisessa muodossa...
  Toisin sanoen mikään näistä ei ole verranollinen toisiinsa...Äänitekniikka on vaikea ala, sillä sen toisto riippuu monesta asiasta purettaessa taasen analoogiseen ääneen...Soitimesta ja kaiuttimista,samalla millaista ääntä ollaan purkamassa,musiikkia,leffaa jne...
  Samalla ihmisen korva ei nyt ole aina identtinenkään näihin kuuloalueisiin,toinen kuulee matalemmat äänet paremmin ja toinen korkeammat äänet...
  Toisin sanoen ei ole mitään absoluuttista paremmuutta näissä eri tallennusmuodoissa...Tietysti niitä voi mittailla eri laitteilla taajuuksia, mutta loppujen lopuksi se on oma mieltymys mikä ääni toistuu parhaiten...

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista