Kysy
 • VHS kasetit tietokoneelle?

  Mitä laitetta suosittelisitte? Olisiko sellainen VHS/DVD combo laite kaikista kätevin vaiko usb paikkaan laitettava sieppari ja erillinen VHS laite? Kummalla saa parempaa laatua tehtyä?

  digitalisointi usb tikku vhs

5 vastausta

 • Enemmän se laatu riippuu vhs kasetin kunnosta ja videoiden päiden puhtaudesta. Kaappasit kuvaa millä sitten vain.

 • Kannattaa käyttää usb-kaapparia, niin saat videot suoraan koneelle ja sopivaan tiedostomuotoon. Lisäksi laatu on todennäköisesti parempi, kuin noilla combolaitteilla. Combolaitteet tekee yleensä "dvd-soitin yhteensopivia" levyjä, jolloin joudut rippaamaan kuvan vielä kertaalleen dvd:ltä saadaksesi sen tietokoneelle. Ylimääräinen rippaus/transkoodaus heikentää kuvanlaatua.

 • Mistä tunnistaa S-VHS kasetin tavallisesta VHS kasetista? Kyseessä kaupallinen kasetti.

 • vaihtoehtona kerrottakoon myös, että Netissä on myös yrityksiä jotka digitoivat VHS kasetteja DVD muotoon tai asiakkaan toivomaan formaattiin. On halvempaa ja vähemmän halpaa palvelua. Kallimmpi palvelu yleensä tekee laadukaampaa jälkeä. Hinta kannattaa sopia etukäteen, ja selvittää tekevätkö kuvan parannuksia, kohinan poistoja tms samaan hintaan vai eivät.

  Monesta kirjastosta myös löytyy VHS->DVD muunnoslaitteet asiakkaiden käyttöön.

  USB sieppari on nopein tapa kyllä jos video pitää nimenomaan saada tietokoneelle. DVDn joutuu, kuten jo mainittu, rippaamaan vielä uudelleen. Tosin siepparin kuvanlaatuun vaikuttaa sitten VHS laitteen laadukkuus.

  Mutta tekipä miten vain, FullHD tason videota VHS formaatista ei kannata odottaa.

 • VHS-soittimen laadulla on tietysti aina jonkin verran merkitystä, siksi ammattiliikkeessä luultavasti laatu tulisi olemaan hieman parempaa kuin kotikoneella. Teoreettinen maksimihan meillä käytetyssä analogi-TV-järjestelmässä (PAL) on reilut viitisen sataa "juovaa" (mikä tarkoittaa käytännössä samaa kuin pystypikseliä) eli sitä parempaan ei digitoinnissa voi päästä. VHS:n kuvanlaatu vastaa kuitenkin vain digiformaattia noin 200p-320p, S-VHS jopa 400p. Halvat kotikoneet tietysti tuolla lähempänä 200 ja ammattikoneet 300 juovaa. Oikeasti kuva voi kuitenkin olla ihan siedettävä, itse olen vielä satunnaisesti katsonut vanhoja VHS-nauhoja 55" töllöstä ja yllätykseksi kuva on täysin katsottavissa, kunhan keskittyy sisältöön eikä virheisiin (tosin nauhurikin on melko laadukas sisältäen mm. aikavirhejkorjaimen ja topisaalta TV:issä on omat kuvanparannustoimintonsa, jotka purevat joihinkin virheisiin).

  Itse olen nappaillut joitakin pätkiä talteen ihan halvahkolla USB-mokkulalla. Kunhan pääsee 720x576 tarkkuuteen, väittäisin ettei noissa halvahkoissa muuntimissa kovin isoja eroja rautapuolella ole. Softapuoli eli kunnolliset ajurit onkin oikeastaan se tärkein valintaperuste. VHS/DVD comboissa on yleensä halvin mahdollinen VHS-nauhuri, joten ihan parasta muunnosta sillä tuskin syntyy, jos vaihtoehtona on saada käyttöön joku hyvä erillinen VHS-laite ja vaikka halpakin USB-muunnin.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista