Kysy
 • Tiedän, että "phishing" tarkoittaa tietokalastelua, mutta miten sitä tehdään? Terv.

  Epäilen, että eräs skandinaavinen porukka harjoittaa sitä. Miten sen siis tunnistaa?
  Oma tarina: Annoin jollekin kai ruotsalaiselle jutulle sähköpostiosoitteeni, ja sen jälkeen on tullut paljon s-postia nimillä Emma`s, Kimi ja suht` paljon nettipokerimainoksia ym.
  Emma`s ja Pointshop.fi olivat ensimmäisiä melko roskapostittajia. Olen epätietoinen siksi, että Pointshop.fi on lähettämässä lähes ilmaista kännykkää, jos liittyy siihen klubiin koejäseneksi enintään 5 päiväksi.
  Muistaakseni siinä kysytään luottokortin numeroa. Onko se phishingiä?
  Olen ajatellut, että otan sen muutaman päivän jäsenyyden ja kännykän ym. mitä siitä saa, ja sitten irtisanon itseni siitä ja aina roskapostin tullessa laitan sen postituslähetyskieltoon.
  "Kiitti mulle riitti!"
  Eräällä kaverilla on firma ja huomasin siellä sähköpostissa myytävän asiakastietoja ja sähköpostiosoitteita. Muutama tuhat asiakastietoa maksoi joitakin satoja euroja eli joku 20 snt/kpl.
  Ei kuulosta järin kannattavalta bisnekseltä, mutta kyllähän niitä voi myydä vaikka kuinka moneen kertaa. Eikä tietsikan tarvi levätä ja sillä voi organisoida asiakastietorekisterin ostajan sijainnin tai kiinnostuksen mukaan.
  Olenko oikeilla jäljillä?

  Android Kuluttajansuoja verkkokaupassa

5 vastausta

 • Älä koskaan vastaa noihin, äläkä tilaa niistä mitään. Mikäli vastaat noihin, niin ne eivät lopu koskaan ja viimeksi voi olla, että menet niiden ansaan.

  Sähköpostiosoitteen vaihto saattaisi olla kaikkein viisainta. Tarpeellisiin/tärkeisiin viesteihin voi antaa aina uuden osoitteen.

  Liittymällä jäseneksi epämääräisiin yrityksiin, voi olla että saat lahjaksi jonkun vihun, joka raportoi tietojasi ja tekemisiäsi edelleen.

  Vaikka yhden osoitteen hinta on 20 snt/kpl, niin kyllä siitä rahaa tulee, kun tuhansia osoitteita kerralla myydään useille eri tahoille.

  Hyvä kuitenkin muistaa, että huijauksesta yleensä joutuu ennemmin tai myöhemmin rikosoikeudellisesti vastuuseen.

 • Jos saat seuraavanlaista sähköpostia palvelusta johon olet tehnyt tai saanut tunnukset, Verkkopankki, joku maksullinen pelitili tms..
  "Tässä ylläpito moi.
  Yleisen turvallisuuden ja maan aseman suhteessa venukseen vuoksi joudumme sulkemaan käyttäjätunnuksia. jotta voisit varmistua että juuri sinun käyttäjätunnustasi ei suljeta, annappa meille kättäjätunnuksesi ja salasanasi, niin voimme varmistaa että tähdet ovat suotuisia sinulle."

  Niin kyseessä on kalastelu

 • Phishingillä on myös toinen tarkoitus, sillä se myös tarkoittaa nyrkin tunkemista toisen ihmisen perseeseen.

 • Too Late
  Idiootti kun olin niin halpaan menin. Tilasin euron maksavan krääsän,jota ei tullut ja muutaman viikon päästä tilitä veloitettiin 45 euroa. Pointshop.fi...sitrahaa tuskin ikinä saan takas. Ei muuta ku pankkiin vaihtamaan uusi visa.

 • Olen käyttänyt jo jonkin aikaa @mailinator.com-palvelua sp-osoitteenani sitä kysyville epäilyttäville sivustoille.

  Homma toimii siten, että keksitään vaikkapa zisos(at)mailinator.com sp-osoite. Lähetetään siihen osoitteeseen sähköposti. Mennään mailinatorin sivustolle ja tarkistetaan saapunut viesti. Silloin nähdään generoitu uusi sp-osoite. Tämän uuden sp-osoitteen voi sitten jatkossa antaa kenelle ja minne tahansa. Jos tähän uuteen osoitteeseen tulee postia on se luettavissa ensimmäiseksi luodusta zisos(at)mailinator.com osoitteesta.(Toki voi käyttää myös alkuperäistä "zisos"-osoitetta, mutta näin häivytetään jäljet kokonaan.)
  Se kuinka kauan sp-osoite on voimassa ei ole tietoa, mutta ainakin itselläni jo yli puoli vuotta.

  Selvää kuitenkin on, ettei näihin osoitteisiin kannata mitään luottamuksellista postia tilata.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista