3 vastausta

Järjestä:aikapisteet
Vaatii hieman laskuharjoitusta. Ensin pitää laskea kyseisen henkilön bruttopalkka, jotta siitä jäisi tuo 1500e/kk käteen. Tämä onnistuu parhaiten verottajan verolaskurilla, hieman lukuja pyöritellen.

1500e/kk nettopalkkahan tarkoittaa 18000e/v nettopalkkaa, jos nyt oletetaan että lomarahoja, lomaltapaluurahoja, jne ei oteta mukaan laskuun, vaan pidetään homma simppelinä.

Jos työntekijä on helsinkiläinen, käytetään vuoden 2013 verolaskuria ja hän kuuluu evankelisluteriseen kirkkoon, ei ole parisuhteessa, ei ole invalidi, ei ole yrittäjä, ei omaa vuoden aikana mitään muita tuloja ja hänellä ei ole huollettavia lapsia, vähennyksiä, jne, niin karkeasti arvioiden voidaan pyöritellä numeroita em. verolaskurissa:

Lähin, mitä jaksoin veivata, niin työntekijän maksamien verojen, työeläkemaksujen, jne jälkeen 20650e/v bruttopalkkatasolla työntekijälle jäisi käteen 18032e/v eli aika tarkkaan tuo 1500e/kk.

Nyt sitten yrittäjien palkkalaskuri käyttöön ja pohjanumerona tuo em. 20650e/v eli 1720e/kk:

Pidetään muut sosiaalikulut, vapaaehtoiset maksut, lomarahat, jne pois laskuista ja tuon kikkareen avulla saadaan työnantajan maksettavaa: 2082,75e/kk.

Eli 1500e/kk nettopalkasta katoaa ensin työnantajalta suoraan valtiolle (tätä osaa ei näytetä palkkakuitissa) 362e/kk ja työntekijä maksaa itse omasta palkastaan tuon lisäksi noin 220e. Eli työnantaja maksaa 2082e, josta 580e/kk menee veroluonteisina maksuina valtiolle/kunnalle/eläkelaitokselle.

Isommilla palkoilla toki vero/veroluonteinen prosentti on kovempi, mutta onhan tuokin jo tuolla liksalla noin pyöreästi sen 32%. 1500e nettopalkka pitää siis kertoa noin 1,37 jotta nähdään sen rahallinen vaikutus työnantajalle.

Toki tuosta puuttuu myös työnantajan ryhmähenkivakuutus (pakollinen) ja työtapaturmavakuutus (pakollinen) joista tulee vielä lisää menoja, aika paljonkin, mutta noiden summat eivät selvinneet noista laskureista, niin jätin ne nyt pois.

Joku itseäni viisaampi on sanonut, että ota bruttopalkka -- siis ennen veroja maksettava liksa -- ja kerro se 1,5 niin saat sen kokonaiskustannuksen selville kaikkineen.
+16

Kommentoi tätä vastausta

Ehkä juuri sen verran että sille täytyy antaa lopputili kun on niin kallis firmalle, palkata parempi työmies tai halpa työvoimaa.
-1

Kommentoi tätä vastausta

Hienosti olet edellinen kirjoittanut, ainut mitä lisään on, että on "lottovoitto" asua lähellä työpaikkaa. Liikkuminen on meillä aika kallista. Siksi suosisin myös etätyötä, mutta toisaalta kaipaamme myös sosiaalisia suhteita kasvokkain.
-3

Kommentoi tätä vastausta