Kysy
  • Onko väliä mitä kaapelia käyttää äänilähteen, laitteiden ja kaiuttimien välillä? RCA vs. 3.5mm plugi? Kullatut kaapelit vai normaalit?

    spdif ja toslink, mitä ne ovat, ja onko ne jollain tavalla parempia kuin vanha kunnon vihreä stereoplugi?

    Optinen liitäntä, mitä ideaa siinä on?

    Tiedän että hifisit maksaa satoja ja tuhansia euroja "hyvistä" kaapeleista, mutta onko niissä mitään teknisesti havaittavia, objektiivisia eroja normaaleihin kaapeleihin verrattuna? Vai onko se lume-effektiä, kalliit kaapelit vaan "kuulostaa" paremmalta, koska on käytetty rahaa paljon ja eikä haluta myöntää että on maksettu turhasta?

4 vastausta

  • Digitaalisista liitännöistä S/PDIF siirtää ääntä sähköisenä koaksiaalikaapelissa, kun taas optinen Toslink siirtää valoa valokuidussa, jolloin laitteet eivät sähköisesti kytkeydy lainkaan yhteen ja mahdolliset maadoituksista johtuvat hurinaongelmat voidaan välttää. Kummassakin tapauksessa ääni pysyy siirrettäessä täysin alkuperäisen kaltaisena, ellei tarvita analogia/digitaalimuunnosta, joka teoriassa aina hieman vaikuttaa ääneen. Käytännössä hyvän A/D- tai D/A-muuntimenkin vaikutus on kyllä mitätön.

    RCA- eli linjatasoista analogista liitäntää (tarkkaan ottaen RCA on pelkän liittimen nimi ja sen kautta voidaan siirtää myös vaikka digitaalista ääntä taikka videokuvaa) käytettäessä ääneen voi teoriassa tarttua herkemmin häiriöitä ympäristöstä ja laitteiden tulo- ja lähtöliitäntöjen toteutuksesta riippuen, kaapelin vaimennus voi hieman muuttaa ääntä. Erityisen herkkä kaapelin ja vahvistimen sisäänmenoon impedansseille on perinteinen levysoitin MC-rasialla. Oikein tehdyillä laitteiden liitännöillä ja kohtuumittaisilla johdoilla RCA-liittimienkään kautta äänen siirrossa analogisena ei tapahdu merkittäviä muutoksia.

    Lisäksi, kuten joku totesikin, yhdessä RCA-johdossa voi siirtää vain yhden kanavan äänen eli esim. 7.1-kanavainen siirto tarvitsee ison kasan johtoja.

    Kaiutinjohdoilla voi olla pientä vaikutusta lähinnä äänen taajuusvasteeseen, jos johto on kovin ohutta ja/tai kaiuttimien impedanssi on hyvin pieni. Käytännössä vähintään 1,5 neliömillin kuparikaapelilla pärjää lähes aina kotikäytössä.

    Kulta ei ole huippuhyvä sähkönjohde eikä kuparikaapelin kultaus ole erityisen järkevää. Hopeinen johto voisi mieluumminkin olla huippuhifistin valinta. Sen sijaan liittimessä kultauksesta on joskus ihan oikeaa hyötyä, koska kulta ei hapetu kosteissakaan oloissa. Esim. autossa kulta-vastaan-kulta liitos ei ala pätkiä ääntä vielä vuosienkaan päästä.

    Kaikissa johdinasioissa kannattaa muistaa, että vaikka käyttäisi vain välttäviä johtimia, niillä kuitenkin on käytännössä aina paljon pienempi vaikutus ääneen kuin mitä kaiuttimien tai kuunteluhuoneen vaikutus siihen on. Yleensä vasta huippulaitteilla hyvin akustoidussa huoneessa johtojen kanssa hifistelyllä voi oikeasti saada jotain pientä mitattavaa hyötyä. Rikkinäiset tai täysin alimitoitetut johtimet ovat tietysti eri asia.

  • niin ja se piti kysyä, että onko tehty tutkimuksia signaalien kulkemisesta eri kaapeleissa, paljonko vaimennusta tapahtuu vaikka metrin matkalla, ja mikä on lopputulos vaikka 10 metrin päässä, parin silmukan ja mutkan kautta, millainee on signaali/kohinasuhde?

    kulta on parempi johde kuin kupari, joten kulkeeko ääni sitten "nopeampaa" kultakaapelissa, siten ollen vähemmän alttiinaa häiriöille?

    t. kysyjä

  • Mielestäni tärkein etu digitaalisissa signaaleissa (spdif, toslink) on, että vähemmillä kaapeleilla saa tilaäänen. Toslink signaalit kulkee valon avulla, joten se on erotettu sähköisesti eli erilaiset häiriöt jäävät pois äänestä.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista