Kysy
 • Onko kaiuttimissa kuluvia osia, vai paraneeko ne vain vanhetessaan? Kelat ja magneetit, eihän ne kulu mihinkään? Jos ostaa käytettyjä hifijuttuja?

  En tiedä päteekö tämä audiomaailmaankin, mutta tuntuu että ennen wanhaan tehtiin parempia ja hienompia kaiuttimia kuin nykyään... vai onko musiikista ja hifistäkin tullut niin mainstreamia?

  Jos ostaa vaikka 10v vanhat kaiuttimet, onko niissä havaittavaa kulumista? Kuluminen ei tarkoita armotonta rääkkäystä kovilla voluumeillä, mutta normikuuntelut?

  kaiuttimet äänentoisto

5 vastausta

 • Kaikessa elektroniikassa on kuluvia osia. Liitokset hapettuvat ja korroosio iskee komponentteihin. Konkat taitavat olla yksi nopeimmin vanhenevista yksittäisistä osista ja huonolaatuisena ne hajoavat jopa parissa vuodessa. Tämä laatu onkin se asia mikä erottaa nykyiset halpakaiuttimet vanhoista. Aiemmin panostettiin enemmän laatuun, mikä näkyy juuri pitkässä eliniässä.

  Jos sinulla pysyy kolvi kädessä, niin vanhat kaiuttimet ovat hyvä hankinta. Voit pahimmillaan vain joutua tekemään muutaman liitoksen uusiksi ja korvaamaan pari komponenttia uusilla. Tässä on hyvä muistaa, että mitä vanhempi laite, sen isommat komponentit ja sen helpompia ne on vaihtaa.

 • Mitä itse törmännyt hyvinkin vanhoihin (passiivi)kajareihin niin koti kuin ns. pro-käytössä (PA-laitteet), normaalisti kuunneltu kaiutin on erittäin pitkäikäinen laite. Nopeasti miettien, ne ainoat pari vikaa, joihin itse olen törmännyt ovat:
  - juotosten hapettuminen, eli joko johto, liitin tai komponentti voi irrota juotoksestaan - yleensä helppo korjata kolvilla, kunhan kajarin saa auki
  - kartion ripustus hajoaa tai löystyy ajan kuluessa - erityisesti
  joissain kaiuttimissa kartion ympärillä oleva solumuovi haurastuu "jo" parissa vuosikymmenessä ja vaatii yleensä ammattilaisen vaihtamaan se uuteen

  Yleisesti ottaen, 10 vuotta vanha kaiutin on mielestäni vielä ihan uuden veroinen.
  Oma juttunsa ovat tietysti kovassa käytössä (eli luukuttaessa tai rajussa käsittelyssä) hajonneet elementit tai liittimet, nehän eivät kuuluneet kysymyksen piiriin. Samoin ongelmia tuntuu olevan aktiivikaiuttimien vahvistinosissa, erityisesti halpiskajareissa. Joko vahvistimen huonon jäähdytyksen, halpojen osien kestävyysongelmien tai muun huonon suunnittelun takia noita tuntuu paukkuvan.

  Itse voisin kyllä uskoa, että kaiuttimen ääni muuttuu jossain määrin ajan kuluessa mm. ripustusten löystymisen ja jakosuotimen osien vanhenemisen myötä, mutta kuinka paljon, sitä lienee mahdotonta yleistää. On myös pakko myöntää, että vaikka nykyään lähes kaikki tehdään mahdollisimman halvalla, laadukkaiden elementtien laatu on materiaalien, suunnitteluohjelmien ja muun teknisen kehityksen mukana kuitenkin pääosin parantunut vuosikymmenien takaisesta. Siksi ei voi varmasti väittää jonkun takavuosien huippukajarinkaan automaattisesti päihittävän laadukasta nykykaiutinta.

 • Kalvot löystyvät ajansaatossa jo musiikkia kuuntelee lujaa ja kovemmalla volyymillä ne saattavat olla niin läysät että se haittaa äänenlaatua merkittävästi. Normaalissa käytässä olleita kaijuttimissa havoin on mitään ongelmia.

 • Kaiuttimien löystyminen on puppua. :D elementti löystyy sille suunnitellulle resonanssitaajuudelle ajan kuluessa toiset jo tehtaalla sisään soitettuna ja mittauksen läpikäyneenä. Monet vanhemmat kaiuttimet olivat kartiomassaltaan kevyitä ja siitä johtuen koska FS eli resonanssitaajuus on liikkuvan massan suhde ripustus jäykkyyteen vanhempien kaiuttimien ripustusjäykkyys oli usein löysempi riittävän alhaisen resonanssitaajuuden saavuttamiseksi.

 • Kyllä on heikosti tehdyt liitokset jos ne luokitellaan liikkuviksi osiksi...

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista