Miten elko irti niin, että jalkoihin voi juottaa uuden?
+2
Elko pitäs vaihtaa emolevyyn..
Elko on melkein emon pinnassa kiinni.

Katkasenko vaan jalat? Miten sottasta se on jos vetää sivareilla palasiksi elkon ja juottaa jalkoihin kiinni?

4 vastausta

Järjestä:aikapisteet
Kannattaa olla sen kolvin kanssa varovainen, ettei lämmitä niin että piirit emolta irtoaa.
Kolvinterän tulisi olla pieni ja kapeakärkinen, että lämpö menee oikeaan paikkaan, muuten voi tulla vahinkoja.
+5

Kommentoi tätä vastausta

Kolvilla lämmität emon toiselta puolelta tinan sulaksi ja tinaimurilla imaset vanhat tinat pois ja normaali juotto takaisin.

Sottaisuushan riippuu ihan siitä miten kätevä olet käsistäsi,mutta yleensä se aika mikä menee sätöksen tekemiseen on pidempi kuin se että tekisi kunnolla.
+4

Kommentoi tätä vastausta

Käytännössä kaikki tietokoneiden emolevyt ovat monikerroslevyjä. Uuden elkon juottamisen kannalta monikerroksisuudella ei tuossa tapauksessa ole kuitenkaan merkitystä, sillä levyn reikä on sisäpuolelta koko matkallaan metalloitu ja tina kyllä leviää ja ottaa kiinni kaikkiin levyn kerroksiin.

Vanhaa elkoa ei kannata repiä väkisin irti ennen tinan kunnollista sulamista, ettei reiän metallointi rikkoudu. Irrotus vaatii yleensä melko pitkän kuumennuksen kotikolvilla, että tina sulaa koko reiän matkalta. Joskus vanha tina sulaa helpommin, kun lisää juotokseen ensin hieman tuoretta juotostinaa tai edes tipan fluksia.

Kuumailmapuhallin on toinen vaihtoehto irrotukseen, mutta rautakauppamallien kanssa irrottaa hyvin helposti myös viereiset osat, vaikka käyttäisi pienintä kaupasta löytyvää suutinta. (Pintaliitososille puhallin on yleensä kolvia kätevämpi, mutta ilmeisesti tässä oli kyse läpijuotetuista elkoista.)

Ihan hyvin elkon voi sivareilla rikkoakin ja juottaa sitten sen jalat irti - varsinkin, ellei elkon irrotusta pääse helposti tekemään levyn alapuolelta. Tämä voi olla emolevyn kannalta joskus jopa vähemmän rasittava vaihtoehto. Nykyelkoissa ei pitäisi olla mitään kovin myrkyllisiä aineita sisällä. Tinaimusukka tai tinaimuri auttaa reiän siistimisessä irrotuksen jälkeen.
+4

Kommentoi tätä vastausta

Onko elko-emot monikerroslevyjä vai tarviiko juottaa vain levyn pinnalle kiinni? (emo on 07 ostetusta pakettikoneesta)
+3

Kommentoi tätä vastausta