Kysy

5 vastausta

  • Kukaan ei ole oikein vielä suomeksi selittänyt asiaa, joten yritänpä itse.

    RAW kuvamuoto on siis valmistajakohtainen (kuten aikaisemmin todettu) ja se on myös häviötön kuvaformaatti, joka tarkoittaa sitä, että kun otat kuvan, niin kuva on digitaalisena just sellainen kuin se oli otettaessa. Myöskin kuvien koot ovat tällöin suuria. Itse käytän RAW kuvaformaattia tosiaan kameroiden kanssa, koska esim. kuvassa kohdat jotka näyttävät palaneilta voidaan hyvällä tuurilla pelastaa, joka ei olisi mahdollista JPEG:ssä.

    JPEG on häviöllinen (joka siis sekin jo aikaisemmin todettu), joka tarkoittaa sitä, kun esim. otat kameralla kuvan ja se konvertoi kuva JPEG muotoon, jolloinka siitä kuvasta poistetaan "ylimääräinen" data, joka ei näy silmälle. JPEG:llä on myös paha tapa, jos sama kuva tallennettaan useamman kerran JPEG muotoon, niin että se konvertoi joka kerta uudelleen, katoaa kuvasta lisää dataa.

    Jotakin näin.

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_image_format
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jpeg
    Raw on valmistajakohtainen formaatti kameroissa, jpeg on standardoitu pakattu kuvaformaatti.

  • Raw on häviötön, ja jpg on häviöllinen.

  • Lyhyesti: Raw on digitaalinen "negatiivi" joka pitää "kehittää" jpeg:ksi jollakin kuvankäsittelyohjelmalla.
    Raw-tiedosto sellaisenaan on periaatteessa käyttökelvoton. Siitä ei voi tilata paperikuvia eikä sitä voi lähettää nettigallerioihin tai lehtien lukijakuviin. Raw-formaatti ei ole standardi. Jokaisella kameravalmistajalla on oma näkemys siitä formaatista ja sitä saatetaan joskus muuttaa niin että Raw-konvertterit joudutaan päivittämään että kuvankäsittelyohjelma pystyy käsittelemään Raw-tiedostoa. Tästä syystä jokaisen Raw-tiedostoa puskevan kameran mukana tulee aina ohjelma jolla onnistuu kyseisen Raw-jpeg konvertointi. Valmistajien Rawit ja konvertteriohjelmat ei siis ole keskenään yhteensopivia.

  • Ihan hyviä vastauksia, valitettavista niistä puuttuu KÄYTTÄJÄLÄHTÖINEN informaatio:
    1) Kun ottaa digikameralla kuvan, pitääkö RAW-formaatti erikseen
    valita vai onko tämä YLEENSÄ oletusarvona? Ts. Kuvatessa RAW jonka jälkeen siitä "jalostetaan" jpeg, tif tai mikä tahansa haluttu formaatti?
    2) Mitä etuja/haittoja on siitä että itse MUUTTAA (? ks. ed. kohta) kuvausasetukseksi RAW-formaatin?
    Olen ymmärtänyt että mahd. etuja voi olla se että koska RAW-formaatissa ei (vielä) ole lainkaan hukauttua informaatiota (joka on saatu aikaan kuvaushetkellä), kuvan editoinnissa ja jälkikäsittelyssä on suuremmat mahdollisuudet. H.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista