Kysy
  • Kuluttaako kaiutin sähköä todellisen äänen voimakkuuden mukaan, vai volyymitason mukaisesti? Eli jos windowsin äänet pienet ja ruuvaa enemmän volyymiä

    Elämää helpottava kikka jota olen käyttänyt pitkään, on säätää windowsista ja winampista äänet melko matalalle (40 prosenttia) ja sen takia on enemmän säätövaraa aktiivikaiuttimissa ja sen nupikassa.

    Aloin vaan miettiä sitten sähkönkulutusta, että kuinka äänenvoimakkuus ja oikea sähkövirta korreloi keskenään, eli jos kappaleessa on hiljaisia kohtia, sähköä kuluu vähemmän? Ja jos kaikki äänilähteet on tapissa ja pieni volyymi kaiuttimessa kuluttaa saman sähkömäärän kuin heikompi signaali ja voimakkaampi volyymi?

    paljonko sitten 50w + 50w kaiuttimet kuluttaa sähköä suunnilleen, jos fiksulla voimakkuudella kuuntelee useita tunteja päivässä?

3 vastausta

  • Tyypillisesti mitä kovempaa joku tietty kaiutin soi, sen enemmän se vaatii sähköä, mutta sillä ei ole merkitystä, missä voluumi säädetään, lopputuloksena saatu äänenvoimakkuus ratkaisee. Eli jos kajari soi voimakkuudella x, ei ole sähkönkulutuksen kannalta väliä saitko sen aikaiseksi säätämällä kajarin omaa volumesäätöä kovemmalle ja WinAmpia pienemmälle, vaiko toisinpäin.

    Ihan yksiselitteistä tämä ei kuitenkaan ole. Kaiuttimien välillä voi ensinnäkin olla isojakin eroja haluttaessa niistä sama äänenpaine. Sähkönkulutus määräytyy tosiaan pitkälti vahvarista, joka usein on nykyään aktiivikaiuttimen sisällä, eikä kaiutinelementistä. Vahvarin voi tehdä monella eri tavalla, usein puhutaan vahvareiden luokista, kuten A, AB, B, D, H, ... Puuttumatta noihin sen tarkemmin, totean vain, että eri tavoin tehdyt vahvarit kuluttavat eri tavoin sähköä - esim A-luokassa sähköä kuluu käytännössä aina lähes yhtä paljon, oli vahvari miten kovalla tahansa, D-luokassa taas hiljaa oleva vahvari ei kuluta juuri mitään, eli hiljaisemmat kohdat vievät myös selvästi vähemmän sähköä. Kuten alussa todettu, jälkimmäinen tai näiden välimuoto on selvästi tyypillisempi toteutustapa.

    Lisäksi koko kaiuttimen herkkys vaikuttaa siihen, kuinka kovalla vahvaria pitää pitää tietyn äänenvoimakkuuden saavuttamiseksi, eli paljonko ääntä saadaan per watti. Kuten toisessa vastauksesas oli todettukin, herkkyyteen vaikuttaa mm. elementti, jakosuodin ja kotelointitapa.

    > paljonko sitten 50w + 50w kaiuttimet kuluttaa sähköä suunnilleen, jos fiksulla
    > voimakkuudella kuuntelee useita tunteja päivässä?

    Ei valitettavasti ihan yksiselitteinen kysymys:) Mitä ensinnäkin tuolla 50 + 50 W:lla tarkoitat - kaiutinparin tehonkestoa, aktiivikaiutinparin nimellistä tehoa, aktiivikaiuttimen basso/diskanttivahvarin tehoja vaiko jotain muuta. Ja nimellinen taikka mainosmiesten 50 W voi käytännössä tarkoittaa jotain ihan muuta. Toinen asia on sitten se "fiksu" voimakkuus - kuinka läheltä kuuntelet, millaisessa huoneessa, millaista musiikkia, kuinka herkkä kuulosi on, jne.

    Yleistäen voi sanoa, että 1 W teho kaiuttimeen rittää tosi pitkälle kaikenlaiseen taustakuunteluun. Jos taas kuunteluun oikein keskittyy ja säätää volan vastaamaan lähelle orkesterin soittovoimakkuutta, puhutaan äkkiä 10-1000 kertaisesta tehosta.

    Vahvistimen toteutuksesta riippuen 1 W teho (kerro kahdella kaiutinparille) voi ihan oikeastikin vaatia vain 1,1 W (90 % hyötysuhde) tai vaikka 8 W.
    50 W:lla vastaavasti realistinen vaihteluväli voisi nähdäkseni olla 55 W ja 220 W välillä, tosin jälkimmäinen käytännössä vain ns. high-end hifi-vahvareissa, joissa pyritään mahd. täydelliseen äänenlaatuun.

    Tuo kikkasi vaikuttaa muuten myös jonkun verran kohinaan. Perussääntöhän on, että ääni vahvistetaan aina mahd. alkuvaiheessa toistoketjua. Nyt kun kajarit ovatkin kovemmalla, ne vahvistavat enemmän myös äänikortistasi lähtevää ylimääräistä kohinaa. Käytännössä tämä ei kuitenkaan kohtuullisenkaan hyvillä laitteilla ole mikään ongelma.

  • Jotkut taas perustelee tätä sillä, että ruuvaamalla enemmän tehoa irti kaiuttimesta se ottaa käyttöön niitä watteja tehon puolesta enemmän, jolloin ääni kuulostaa paremmalta kuin pienemmällä volyymillä

    eli voimakas signaali ja pieni volyymi -> ei niin hyvää
    heikko signaali ja paljon tehoja -> parempaa

  • Itse kaiutinhan ei kuluta sähköä laisinkaan. Elementin toimintaan vaikuttava sähkövirta joka saadaan vahvistimesta sen sijaan kuluttaa sähköä.
    Kaiuttimien tehonkesto tarkoittaakin sitä että kuinka paljon virtaa elementti kestää, ei sitä kuinka paljon se virtaa kuluttaa.
    50+50W vahvistin tuottaa maksimissaan tuon 50W tehoa mutta hyötysuhde taasen määrittää sen että kuinka paljon se tarvitsee tehoa tuottaakseen tuon maksimitehon. Eli äänenvoimakkuudella ei ole merkitystä suoranaisesti sähkönkulutuksen suhteen.

    Esimerkiksi vanhat putkivahvistimet saattavat kuluttaa paljonkin virtaa tuottaakseen edes muutaman kymmenen wattia tehoa, eli näiden hyötysuhde on tällöin paljon nykyaikaista ja vaikkapa täysin digitaalista vahvistinta heikompi.
    Äänenvoimakkuuteen taas vaikuttavat mm.kaiuttimen elementti ja kaiuttimen kotelo, myös kaiuttimen asettelulla on vaikutusta, samoin kuin myös ympäröivän tilan akustiikalla.

    Mutta toisaalta tuo menee juurikin noin kuin sanoit, mutta lähtökohdillaan eri tavoin. Mitä enemmän väännät "volyymiä" sitä enemmän vahvistin puskee virtaa elementille/elementeille ja hyötysuhteesta riippuen sähköä joko kuluu enemmän tai vähemmän riippuen saavutettuun äänenvoimakkuuteen.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista