Voiko tehdä halvasti monokaiuttimen, jos yhdistää left ja right plusjohdot samaan liittimeen ja miinusjohdot samaan? Meneekö sähköiset jutut oikein?
+1
Kun monoääntä voi tehdä ohjelmallisesti yhdistämällä äänikanavat jolloin left ja right toistaa identtisen äänen, mutta jos on tarve monoäänelle vaikka radiota varten, niin voinko vain käyttää samaa elementtiä ja kytkemällä left ja right johdot molemmat siihen oikein?

4 vastausta

Järjestä:aikapisteet
Kaiuttimen impedanssi puolittuu rinnakytkennällä, joka saattaa aiheuttaa ongelmia vahvistimelle riipuen sen ulostuloimpedanssista.
+7

Kommentoi tätä vastausta

Ei se vahvarille kyllä hyvää tee kytkeä sen vasen ja oikea kanava yhteen, ellei sisäänmenevä signaali ole monoa eli täsmälleen sama molemmille kanaville! Toinen kanava siis syöttää tehoa toiseen aina kun niillä on eri signaali eli tyypillisellä musiikilla koko ajan. Joko suojapiiri tod. näk. sammuttaa musiikin tai vahvari kuumenee ja jopa hajoaa.

Vähintään joku puolen ohmin tehovastus kumpaankin kanavaan suojelisi jo aika hyvin kunnolla tehtyä vahvaria. 8 ohmin kajarilla vaaditaan silloin sadan watin kaiutinteholla n. 5 W kestävät vastukset, 4 ohmin kajarilla nelinkertaisesti... 20 W tehovastukset ovat jo melkoisen järeitä ja kalliita, ja kaiutintehosta menisis siis jo melkein viidennes hukkaan 4 ohmin kajareilla. Mutta 8 ohmin kajareilla ja pienehköillä tehoilla tuo kytkentä on useimmilla vahvareilla ihan mahdollista, vastusten kautta siis.

Mikäli vahvistin on jo sisäisesti sillattu, eli vas. ja oik. kanavien miinus-lähdöt eivät olekaan yhdessä ja samassa "maassa", kuten esim. tyypillisesti ns. booster-autovahvareissa, homma menee vaikeaksi.

Fiksumpaa olisi yhdistää signaalit jo ennen vahvaria, linjatasoisena, mikäli vain mahdollista. Silloin äänen voisi ottaa ulos vaikka vain toisesta kajarista, eli saada aidosti monoääni, tai halutessa molemmista kajareista sama monofoninen ääni, mikäli puhdas monofonisuus ei ole vaatimus.

Useimmat radiot saa myös jo itsessään pakotettua monofoniseksi, koska se samalla parantaa heikkojen lähetysten vastaanottoa.
+4

Kommentoi tätä vastausta

P*skat se mitään ongelmia aiheita. Siittä vaan rohkeasti koittamaan.
+3

Kommentoi tätä vastausta

IlmoPJ, eiköhän tuosta kysymyksestäkin voi jo päätellä että kaiutinkuorma tuskin tässä tapauksessa tulee aiheuttamaan suurempia ongelmia ;)
0

Kommentoi tätä vastausta