Kysy

5 vastausta

 • Jos tämän remixin tarkoituksena ei ole saavuttaa rahallista hyötyä ja alkuperäiset oikeudenhaltijat on ilmoitettu, niin siinätapauksessa sovelletaan yhdysvalloissa "fair use" oikeutta ja Suomessa "Sitaattioikeutta"

  Fair use: http://fi.wikipedia.org/wiki/Fair_use
  Sitaattioikeus: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sitaattioikeus

  Eli siis musiikin remixaaminen ja lataaminen internettiin on luvallista tietyin rajoituksin.

 • Linnareissu siitä tulee.

 • Sitaattioikeuden periaate on, että homma pitää liittyä jotenkin siihen lähteeseen. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että musiikkia voidaan toistaa palanen artistia esittelevän pätkän yhteydessä (oli se sitten tekstiä tai erillisessä puhe-esitelmässä). Sitaattioikeus koskee siis lähtökohtaisesti tilannetta, jossa lähtökohta on alkuperäisen artistin esiintuonti.

  Sitaattioikeus ei pitäisi siis koskea remiksejä, koska lähtökohta niissä ei ole alkuperiäisen artistin esiintuonti, vaan ensisijaisesti miksauksen tekijän oma juttu eli se tyyli, josta miksaajat ja dj:t tunnistetaan.

  Remiksien kohdalla oleellista on siis se, ylittääkö uusi tuotos itsenäisen teoksen kynnyksen eli onko se riittävän omaperäinen. Useimmat remixit ovat riittävän omaperäisiä. Se, missä menee omaperäisyyden raja on mahdotonta sanoa, koska omaperäisyys ei ole mikään absoluuttinen määritelmä: se ratkaistaan vasta silloin, jos remixin julkaisemisesta tuleekin oikeusjuttu.

 • Ei noista ota erkkikään selvää...

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista