Kysy
  • tehokas usb vahvistin ?

    Riittääkö vahvistimesta tehot subbariin mikä käyttää usb virtaa lähteenä.Tuli mieleen kun yks mun tuttu oli tehnyt itte vahvistimen joka käyttää usb virtaa ja sil on yks 15 tuumanen subi ja kaks muuta speakkeriä.Se äänen laatu huh siinä jää mun kotiteatteritkin kakkoseks miten toi on mahdollista subbarissa ei ole omaa vahvistinta vaan se saa virtansa siitä usb vahvistimesta.Onko mitään ohjetta millä voisi tehä tommosen vahvistimen itte kun se mun tuttu ei oikein suostu paljoo kertoo siitä sen mä voin sanoo et se vahvistin on koteloineenpäivineen noin nyrkin kokonen.

6 vastausta

  • Joopa joo, mun kaverilla on Lada joka kulkee yhä lujaa kuin 5,4 litranen Corvette ja tehonsa se saa 1200:sta Ladan vakiokoneesta...

  • lada on äijä auto !!!

  • USB-Standardin mukainen virransyöttö on +5V ja 0,5 A (0,9 A USB 3.0) liittimen kautta
    Jännite x virta= teho
    5V*0.5A = 2.5 Wattia tehoa. (4.5 W USB3)

    Että eipä taida 5000W subari tuolla teholla kovin mahtavaan äänenpainoon yltää.

  • Ihan teoreettista pohdintaa, kun en ko. laitteita ole nähnyt:

    USB-liittimestä voi toki syöttää suurempaakin virtaa, kuin mitä standardi määrittelee. Näinhän tehdään esim. USB-latureiden kohdalla, niistä voi hyvinkin saada esim. ampeerin verran virtaa. Virtaa voi kasvattaa myös käyttämällä useampaa USB-liitintä rinnan. Eli sopivin järjestelyin arvaisin yhden USB-liittimen kautta voitavan siirtää ainakin 5 W tehoa, mutta mikään tyypillinen kotitietokone ei sitä määrää kylläkään yhdestä portista anna.

    Toinen puoli asiassa on se jännite. 5 V:lla (peak-to-peak) toimiva vahvari voi syöttää 4 ohmin kajariin max. 0,6 W:n RMS tehon. Noin pienellä jännitteellä vahvarissa pitää siis käytännössä olla jännitettä nostava hakkurivirtalähde, kuten kaikissa yli 15 W / 4 ohm autovahvareissakin, mutta eipä se tänä päivänä mahdotonta ole, ja jännitenostin voi olla jopa samassa mikropiirissä kuin vahvari. Joku kiinalainen firma voisi ihan hyvin suoltaa kuvailemiasi yhden-kahden watin vahvareita jopa alle parin kympin suomi-hintaan.

    Sitten se äänen laatu ja määrä. On melko helppoa tehdä 15" elementillä subbari, jonka herkkyys on jopa yli 100 dB/W/m, ellei sen tarvitse toistaa erittäin matalia ääniä, eli esim. alle 40 Hz:n. Siis diskojumputusta voi saada jo parin watin teholla esim. 105 dB, mikä on jo ihan kohtuullinen äänenpaine ainakin kerrostalossa ja pienessä kämpässä. Sijoittamlla subbari nurkkaan, ääntä tulee vieläkin enemmän. Pillimallisilla diskanteillakin päästään samoihin herkkyyksiin, mutta keskiäänillä suuri herkkyys vaatii jo enemmän suunnittelua.

    Kaiuttimien äänen laatuahan ei sinänsä rajoita käytetty vahvari, joten miksei niiden ääni voisi kuulostaa ihan hyvältäkin. Hyvyys on vielä pitkälti riippuvaista kuuntelijasta. Luulen kuitenkin, jos kääntäisit ääntä vielä hiemankin kovemmalle, alkaisi tehon loppuminen kuulua äänen säröytymisenä.

    Mutta jos olet tekemisestä kiinnostunut, niin kysy nyt vielä ihmeessä uudestaan siltä kaveriltasi, mitä osia ym. ratkaisuja hän on käyttänyt ja millainen se virransyöttö oikeasti on. Mikä kaveri sellainen nyt on, joka noita salailee?

    Itse tekemällä suosittelisin aloittamaan jonkun valmiin D-luokan vahvistinmikropiirin ympäriltä, niitä valmistavat ainakin STMicroelectronics, Texas Instruments (TI), Maxim, ym.

  • Ihan totta toi kyl on voin kysyä jos mun tuttu ottais videota siitä.
    :kysyjä

  • Mitähän se sun kaveri syötti/juotti sulle, viittaisi vähän LSD:en.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista