Kysy
  • Onko missään emoleyvyssä sijainti-antureita, kompassia, gyroskooppia jne mitä kännyköissä ja tableteissa on? Voiko pöytäkone tietää sijaintinsa?

    Pohdin vaan kun windows kympissä on sijaintijuttuja, mutta eihän ne oikein ole fiksuja kun kyseessä pöytäkone ja semi-vanhaa rautaakin.

    Voiko siis desktop-kone tietää sijaintinsa muulla tavoin, kuin käyttäjän itsensä kertomalla, esim kaupunki sää-tietoihin?

    Foliohatut on kaupan hyllyllä, kunhan vaan ajattelen ääneen.

    GPS sijainti

2 vastausta

  • Pöytäkoneiden emolevyssä ei ole mitään noista antureista, sillä ne ovat täysin tarpeettomia. Koneen kotelo yksin on jo vahva eriste GPS-signaalille.

    Tietokone paikallistaa itsensä IP-osoitteesta, jolla nykyisin pystyy ilman viranomaistoimia paikantamaan käyttäjää parhaimmillaan jopa muutaman kymmenen metrin tarkkuudella. Normaalisti tarkkuus ei kuitenkaan ole näin suuri, mutta siitä voidaan sanoa missä kaupungissa käyttäjä on.

  • Kompassi eli magnetometri ei toimi järkevästi peltikotelon sisällä, mihin useimmat pöytäkoneet edelleen rakennetaan. Eikä sillä näkisi kuin sen missä mikäkin ilmansuunta on. Gyroskooppi kertoisi lähinnä kiertymän/kallistuman muutoksia, mutta kun pöytäkone ei liiku, ei sen antamissa arvoissa olisi mitään järkeä, kuten ei kiihtyvyysanturinkaan. Minkään niistä avulla ei saada absoluuttista paikkatietoa, ainoastaan voitaisiin havaita jos kone liikkuu paikaltaan.

    Käytännössä paikannus onnistuu parhaiten WLAN-tukiasemien avulla, Googlella, Microsoftilla yms. tahoillahan on kerättynä kattava kartta maailman tukiasemista, ja kun kone kytkeytyy johonkin tukiasemaan, sen paikka usein tiedetään muutaman kymmenen metrin säteellä. Pöytäkoneessa kuitenkaan ei aina ole WLANia, jolloin IP-osoitteella saadaan rajattua jonkinasteinen alue, mutta yleensä tuskin kovinkaan tarkkaan, ei ainkaan ilman teleoperaattorin tietokantaa.
    GPS ei käytännössä toimi sisätiloissa, no jehkä ossain tapauksessa auttavasti ihan lähellä ikkunaa.
    Harvoissa pöytäkoneissa on myöskään matkapuhelinyhteyttä, mutta jos on, tukiasemien perusteella saadaan yleensä muutamasta kymmenestä muutamaan sataan metriin paikannustarkkuus.

    Mutta kuka tahansahan voi tietysti kytkeä koneeseensa minkä tahansa em. antureista koneesensa, mikään noista ei enää maksa montaakaann euroa. Se on sitten eri juttu, millä jonkun Windowsin saa lukemaan ko. anturin tietoa.

    Ja sisäpaikannukseen on toki olemassa joitakin keinoja, jotka perustuvat joko rakennuksen etukäteen tehtyyn kartoitukseen tai rakennukseen asennettuihin radiolähettimiin, mutta ne siis vaativat asentelua ja mittailua itse koneessa ja rakennuksessa.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista