Kysy
 • Onko kannattavaa päivittää windows kymppiin, jos pöytäkone on jo 5 vuotta vanha, sekä läppäri on hidas nuhapumppu? Uudet ominaisuudet ei kiinnosta.

  Sitä tässä mietin, kun mun vanha pöytäkone oli alunperin seiskalla, sitten päivitin windows 8.0 versioon, ja siitä yhä 8.1:een, eli päivityksiä päivityksen päälle. Kymppi ei suoraan sanotusti kiinnosta pätkääkään, ei uudet ominaisuudet, ei cortanat tai mikään muukaan. Mutta jos se päivitys on ilmaiseksi tarjolla, niin kannattaako siihen syöttiin tarttua? Mua huolettaa että joku menee pilalle asennuksen aikana, ajurit ei toimi tai joku muu asia muuttuu huonommaksi. "Jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä" asenteella. Kauanko windows kasi saa tukea ja päivityksiä? Päätoimisesti opiskelen ja koneenkäyttö on aika kevyttä officen ja netin käyttöä.

  Läppärikin (windows 7) on niin tehoton ja hidas 3,5 vuotta vanha, etten siihenkään haluaisi mitään kymppiä tunkea vain "komian tähden".

  Lumia puhelimen ehkä päivitän kymppiin, vai onko se ns. pakollinen päivitys vai vapaaehtoinen? Windows 10 todennäköisesti synkkaa ja kommunikoi mainiosti myös kasien kanssa?

  Lyhyesti siis: mitä olennaista uutta windows 10 tarjoaa, ja kannattaako sen kanssa alkaa säätämään

5 vastausta

 • Vanhoihin koneisiin kannattaa asentaa Linux, niin huolet ja hitaus ovat taakse jäänyttä elämään.

 • "onhan 10 paljon kevyempi kuin 7, sekä windows 10 päivittäminen vapauttaa tilaa koneelta uuden tehokkaamman pakkausmenetelmän ansiosta"

  Käyttöjärjestelmän raskaus ei tarkoita sitä, paljonko se vie tilaa kiintolevyltä vaan miten tehokkaasti se toimintonsa suorittaa. Nyt jos win 10:ssä on parempi pakkausmenetelmä, niin se tarkoittaa järjestelmätiedostojen pakkaamista matemaattisen algoritmin avulla, joka tehostaa mm. muistin ja kiintolevyn kirjoitus- ja lukuoperaatiota (ts. ei tarvitse niin paljon dataa lukea). Mutta mutta.. Yksinkertainen fakta kuitenkin on, että matemaattisen algoritmin pyörittämiseen tarvitaan sitä laskentatehoa eli prosessoritehoa. Jos joku prossu jos ei jaksa niitä pakkausalgoritmeja pyöritää riittävän hyvin, niin käyttöjärjestelmä on silloin raskas - olipa luku tai kirjoitusoperaatiot "pakkauksen" ansiosta miten tehokkaita tahansa.

  Itse olen miettinyt tuota samaa kuin kysyjä ja omat kokemukset aiemmista päivityksistä ei ole rohkaisevia (ajuriongelmat, ohjelmien toimimattomuus ja muut ristiriidat). Toki Win10:ä kokeilen mutta yritän vältellä sudenkuopat pienellä lisätekemisellä. Otan toimivasta win7 järjestelmälevystä levykuvan, jyrään järjestelmäosion tyhjäksi ja asennan "tyhjän" Win7:n. Sitten päivitän Win10:ii ja asentelen ohjelmat perästä. Näin saan mahdollisimman "puhtaan" pöydän. Ja jos W10 ei toimi omien tarpeiden mukaisesti, niin sitten levykuvan avulla palajan takaisin win7:aan.

 • Itsellä 10 toiminut jopa hieman nopeammin kuin 8.1:n. Metrosta on päästy eroon ja pieniä käyttömukavuutta tulleita parannuksia tullut. Kaikki 8.1:n ajurit mitä olen testaillut tuossa on myöskin toimineet.

  Eli ei tuosta pitäisi haittaa olla mutta jos et koe tarvetta niin ei varmaankaan ole tarvetta päivittää. Tosin päivitys taitaa olla ilmainen vain ensimmäisen vuoden. Itse en ole ottanut selkoa että onko se ilmainen vuoden vai pitääkö vain päivitys tehdä vuoden aikana. Jos on tuo jälimmäinen niin silloin kannataa päivittää. Voit siirtää käyttöjärjestelmän uuteen koneeseen jos osina tilaa.

 • huonoa. w 8.1 oli selvempi ja nopeampi. käytän konetta vain vähän.
  kuinka voin perua kympin,jok
  a minulla nyt on. eikös peruutusmahd.ole yksi kuukausi?

 • Päivitys Windows 10 on maksuton vuoden ajan, eikä siitä tule sen kummempia lisäkustannuksia mitä monet tällä hetkellä pelkäävät. Suosittelen asentamaan erityisesti siihen läppäriin, sillä onhan 10 paljon kevyempi kuin 7, sekä windows 10 päivittäminen vapauttaa tilaa koneelta uuden tehokkaamman pakkausmenetelmän ansiosta.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista