-
Onko HTML:n teko ohjelmointia?
5 vastausta
-
Se riippuu, miten asian ajattelee. HTML:n kirjoittaminen ei oikeastaan ole ohjelmointia, sillä HTML on ns. kuvauskieli. Sen avulla kuvaillaan nettisivun rakenne. Samaan sarjaan HTML:n kanssa kuuluisi esimerkiksi XML, jolla esimerkiksi Android-ohjelmien käyttöliittymä kirjoitetaan/kuvaillaan.
Ohjelmointikielillä annetaan ikään kuin käskyjä, mitä toimintoja tietokoneen tulee tehdä milloinkin. Ohjelmointikieliä: Java, Javascript, PHP, Python, Perl, C#, C++ jne.
Eroa voisi havainnollistaa helpommin ymmärrettävällä asialla:
- Kuvauskieli (Esim. HTML) = Auton ulkonäkö (kori ja sisusta)
- Ohjelmointikieli (Esim. PHP) = Moottori & muu tekniikka
Näinollen HTML:n kirjoittelu olisi sisustamista/koristelua ja ohjemointi moottorin kokoamista ja säätämistä.
Ja tässä pientä koodivertailua vain vertailun vuoksi:
HTML:<!DOCTYPE html> <html> <body> <p>Tähän kohtaan laitetaan tekstikappale. <u>Tässä taas on alleviivattua tekstiä, jossa on pätkä <b>lihavoitua tekstiä</b>.</u> Tämän lauseen jälkeen laitetaan rivinvaihto <br></p> </body> </html>
Esimerkissä siis näkee kuinka siinä vain kuvaillaan millaiselta sivun pitäisi näyttää.
Ohjelmointikielestä esimerkkinä helposti ymmärrettävä PHP:<?PHP // ENSIMMÄINEN ESIMERKKI // Avataan tiedosto lista.txt $tiedosto = fopen("lista.txt", "a"); // Poimitaan sivulle eksyneen IP $surffailijan_ip = $_SERVER[REMOTE_ADDR]; // Poimitaan surffailijan host $surffailijan_host = gethostbyaddr($_SERVER[REMOTE_ADDR]); // Poimitaan tiedot surffailijan järjestelmästä $surffailijan_jarjestelma = $_SERVER[HTTP_USER_AGENT]; // Koostetaan tiedoista mukava rivi... $tallennettavat_tiedot = $surffailijan_ip . "|" . $surffailijan_host . "|" . $surffailijan_jarjestelma . "\\\\n"; // ..joka sitten kirjoitetaan tekstitiedostoon... fwrite($tiedosto, $tallennettavat_tiedot); // ..jonka jälkeen suljetaan tiedosto fclose($tiedosto); // TOINEN ESIMERKKI // Tehdään yksinkertainen laskutoimitus $luku_a = 10; $luku_b = 5; $summa = $luku_a + $luku_b; echo $luku_a . "+" . $luku_b . "=" . $summa; // Ehtolause (Oikein mielikuvituksellinen esimerkki) if($summa == 15){ echo "Vastaus on oikein"; } else{ echo "Vastaus meni väärin"; } ?>
(En ole vähään aikaan PHP:tä kirjoitellut, joten voi olla virheitä :-) )
{E: Vasemmalle kallistuvan kenoviivan (\\\\) eteen näköjään ilmestyy Afterdawnin toimesta toinen kenoviiva kumoamaan sen, eli se ei ole tekemäni virhe.}
Kuten huomaat, PHP:llä voi laittaa koneen tekemään erilaisia toimintoja toisin kuin HTML:llä. Eli esimerkistäkin näkee, ettei HTML ole ohjelmointikieli. Toisaalta esimerkiksi HTML:n voisi tavallaan laskea osaksi ohjelmointia, sillä sen avulla voi luoda käyttöliittymän vaikkapa Javascriptillä kirjoitetulle sovellukselle. Eli tavallaan HTML:nkin voisi tietyissä tapauksissa laskea ohjelmoinniksi (tarkoitan siis lähinnä tilannetta, jossa HTML:llä luodaan käyttöliittymää).
--------------------
Asiaan liittyviä artikkeleita Wikipediasta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohjelmointikieli
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohjelmointi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Html -
ei varsinaisesti.
HTML on merkintäkieli. Merkit, eli tagit, kertovat HTML-sivua käsittelevälle ohjelmalle (nettiselain) millaisia muotoiluja esim. tekstiin, kuviin tai muihin HTML-sivulla käytetyille elementeille tehdään kun niitä näytetään ja asetellaan selaimen ruudulle.
Ohjelmointikielessä voidaan toteuttaa pihan normaalissa kielessä esitettyjä ilmaisuja kuten "toista tehtävää Y niin monta kertaa kunnes asia N tulee valmiiksi" tai "Jos Olli on Mies niin sitten lisää luku yksi laskuriin nimeltä MiehienMäärä", tai sitten vähän monimutkaisempia ns. "logiikkaa". -
HTML on nettisivujen ohjelmointikieli, mutta ei sitä kannata sekoittaa skriptikieliin =) HTML:ään tosin voi upottaa näitä skriptejä mutta eipä mitään hienouksia HTML:n omista tageista löytyä :)
-
kompozer. Perus HTML:län tolla tekee mutta CSS ei olistu tolla hyvin
-
Onhan se, koska HTML on ohjelmointikieli.
Vastaa kysymykseen
Huom! Ethän vastaa pelkällä linkillä. Vaikka vastaus kysymykseen löytyisikin linkin takaa, tiivistä sen sisältö tähän, jotta lukijan ei tarvitse siirtyä toiseen palveluun saadakseen tarkan vastauksen kysymykseensä.