Muutaman vuoden käytössä ollut LaCie Grand 1tb massamuistilaite ei toimi. Se ei käynnisty ollenkaan. Ei ota virtaa tai rikki. Voiko korjata jossakin?
0
Johto on kunnossa eli vika piilee laitteessa. Korjata tuskin kotikonsteilla voi, mutta tietääkö joku missä voisi korjauttaa?

Yksi vastaus

Kannattaa kokeilla kotikonstein, ennen kuin viet kovalevyäsi minnekkään. Ulkoiset kovalevyt ovat yksinkertaisesti tavallisia kovalevyjä kotelossa.

Aukaiset siis vain sen kovalevyn kotelostaan ja kokeilet kytkeä sen kovalevyn suoraan tietokoneeseen (tai käyttää vaihtoehtoisesti vaikkapa tällaista: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/7204/tqvq ).

Ole varovainen ulkoista kovalevyä purkaessasi. Staattinen sähkö hajottaa herkästi kovalevyn, joten sähköiset vaatteet kuten vaikka fleece-paita tai villapaita kannattaa ottaa pois päältä. Pura staattinen sähkö itsestäsi koskemalla maadoitettua metallipintaa kuten vaikkapa maalaamatonta vesiputkea. Paras toki olisi, jos olisit kokoajan maadoitettu (eli kytketty metallijohtimella siihen putkeen), jolloin staattisen sähkön ei pitäisi olla huoli. Itsellä ei kuitenkaan koskaan ole kovalevyn kanssa käynyt mitään vaikken olekkaan itseäni maadoittanut. Pitele kiintolevyä vain laidolta äläkä koske piirilevyyn. Äläkä pura itse kiintolevyä vaan ota se vain pois kotelostaan. Se itse kovalevy näyttää kutakuinkin tällaiselta (jos et ennen ole kovalevyä nähnyt ilman kuoria): http://i.hardware.fi/storage/pictures/1...iko_osa1_28.JPG
Muista, että kovalevy on herkkä pienillekkin kolahduksille, joten ole varovainen puekaessasi.

Jos kovalevy ei herää henkiin koneeseen kytkemällä em. keinoin, todennäköisesti vikaa on itse kovalevyssä. Siinä vaiheessa ei kannata enää ruveta omia kikkoja kokeilemaan, vaan paras toimittaa kovalevy ammattilaiselle pelastettavaksi. Huonolla tuurilla voit joutua kuopaisemaan taskujasi syvältä, parhaassa tapauksessa selviät muutamalla kympillä. Mikäli palautus tulee kalliiksi, kannattaa tarkistaa, korvaako vakuutuksesi tietojen palautusta levyltä. Parhaassa tapauksessa vakuutus voi siis korvata kovalevyn tietojen pelastamisesta aiheutuneet kulut.

Alla rikkinäisten kovalevyjen sisältöjä pelastavia firmoja:
http://www.drf.fi/
http://www.it-tohtorit.fi/
http://www.tietokaivos.fi/?q=node/4
http://www.gelkin.net/index.html
http://www.ibas.fi/ontrack-datarecovery/
+3

Kommentoi tätä vastausta