Kysy
  • Musiikki CD-levyjen rippaus tietokoneelle ja sen laillisuus, eli mikä on asian laita nykypäivänä? Omaan käyttöön sallittua, jos omistaa levyn?

    Monta kertaa miettinyt tätä, miten helppoa ja nopeaa on ripata cd-levy bitin tarkasti wav-laadulla, vaikka läppärillä autossa, ja voisi palauttaa levyn kauppaan. Tietenkin tämä olisi laitonta, mutta kuka sitä voi valvoa? Ja vaikka omistaakin levyn, niin niitä tiedostoja on lapsenleikkiä siirtää ja kopioida eteenpäin, usb-tikuilla tai netin kautta, tai vaikka polttaa omalle levylle, niin missä menee laillisuuden ja laittoman raja? Entä dvd ja bluray leffat?

    Itse ostan levyjä kaupasta ja kerään ihan oikeaa levykokoelmaa, mutta haluan myös helpottaa elämääni ja ripata ja muuntaa ne mp3 muotoon ja siirtää puhelimeen tai tablettiin. Lisäksi harrastan musiikin tuottamista, joten samplet ja remix-käyttöä varten on kätevää olla korkealaatuiset wav-äänet. Leffat pidän dvd levyillä, enkä niitä edes halua ripata

    Lisäksi onhan mahdollista ripata mitä tahansa bittivirtaa joko netistä tai audiovirrasta, niin voiko esim spotifyä tai netflixiä ripata ja tallentaa koneelle? Youtubesta on helppo ladata videoita ja konvertoida mp3ksi myös, laillisuus?

5 vastausta

  • Laillista on Audio CD -levyjen kopiointi omalle kiintolevylle. Kyseistä CD-levyä ei tarvitse edes omistaa
    http://www2.kirjastot.fi/kysy/arkistoha...8a-ec98d23fafe3

  • Kauppaan saa harvemmin palauttaa levyä josta on paketti/sinetöinti avattu, joten ripatun levyn palauttaminen ei taida onnistua.

  • kaupat tietävät kuinka helppoa cd levyn kopiointi on, joten avattua pakettia eivät ota takaisin.
    kivijalka myymälällä ei ylipäänsä ole mitään velvollisuutta ottaa vastaan yhtään mitään mitä ostaja haluaa palauttaa.
    kauppa on lain mukaan molempia osapuolia sitova sopimus.
    monet kaupat tosin tarjoavat palautusoikeuden joillekin tuotteille, mutta se on pelkkää kaupan hyväntahtoisuutta.
    etäkaupalla on sitten omat sääntönsä.
    levyn kopiointi omaan käyttöön on sallittua, kunhan ei riko "vahvaa kopiosuojausta" minkä murtaminen on laitonta. Jos levy myydään CD nimellä, siinä ei sellaista saisi olla, koska sellaista ei CD levyn standardi tunne.
    kirjastoista lainatun CD n kopiointi on myös laillista kun kirjasto on laillinen lähde josta levyn hankkii, vaikkakin vain tilapäisesti.

  • Mielestäni oleellista musiikin kopioinnin laillisuudessa ilman lisäkorvauksia tekijöille on, että kopioit:
    - vain omaan käyttöön tai lähipiirille (ei julkiseen esitykseen)
    - et murra kopiosuojausta (jollainen joillain cdillä on ollut; harvinaista onneksi)
    - kopioit laillisesta lähteestä (oma, kaverin tai esim. kirjaston cd, (netti)radio, Youtube, Spotify; mutta et lataa biisejä laittomasti netistä)

    Eli kuvaamasi kopiointi vaikka omaan puhelimeen tai tabletille on täysin laillista, ja vielä perheenjäsenen tai jopa kaverin puhelimeenkin, mutta ei jakaminen "koko kylälle". Ja ammattimaiseen musiikin tuottamiseen tai julkiseen esittämiseen käytettynä musiikista on maksettava kopiointi ja esitysakorvaukset. Jos hjuijaat kauppaa ostamalla ja palauttamalla levyn (mikä ei tosin minunkaan käsitykseni mukaan yleensä edes onnistu), se ei mielestäni muuta kopioinnin laillisuutta tekijänoikeuksien suhteen, mutta saattaa olla petos kauppaa kohtaan, jos valehtelet sinne hyötyäsesi itse. Ja tietysti myös sinänsä laillisen nettipalvelun (Spotifyn yms.) ehdoissa saatetaan kieltää kopiointi.

  • Aivan V*tun laitonta!

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista