-
Minkä ikäisenä autokouluun voi mennä mopokorttia varten?
Kortin ikärajahan on 15v, voiko siis mopokouluun mennä jo 14-vuotiaana, esim. 6kk ennen 15v syntymäpäivää?
4 vastausta
-
kikkeli
-
Autokouluun voi mennä alle 15-vuotiaanakin, mutta silloin voi käydä vain teoriaa. Ajo-opetusta ei saa antaa ennen 15 vuoden ikää, sillä oppilaan täytyy olla rikosoikeudellisessa vastuussa.
-
Ainakaan itse ajo-opetusta ei voda antaa ennen kuin täytät 15 vuotta.
"Ajo-opetusta voi antaa vasta kun oppilas on täyttänyt 15 vuotta."
"AM-luokan teoriakokeeseen voi osallistua kuukautta ennen säädetyn ikävaatimuksen täyttymistä."
http://www.trafi.fi/tieliikenne/ajokort...ot/mopokortti_2 -
Mopokortin hankkiminen
Mopokortin alaikäraja on 15 vuotta. Mopokortilla tarkoitetaan AM-luokan ajokorttia, jossa on erityisehto 120. Mopoauton tai katumönkijän kuljettamiseen tarvitaan AM-luokan ajokortti, jossa on erityisehto 121.
Mopokortti on pakollinen vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille mopoilijoille. Ennen vuotta 1985 syntyneet saavat ajaa ilman ajokorttia mopoa, mutta eivät mopoautoa.
Ajokorttilaki uudistui 19.1.2013. Ennen lakimuutosta myönnetyllä M-luokan ajokortilla saa ajaa sekä mopoa että kevyttä nelipyörää eli mopoautoa tai katumönkijää. Pienitehoista polkimellista mopoa saa ajaa myös ilman mopokorttia. Tällaisen mopon enimmäisnopeus saa olla 25 km/h. Kuljettajan pitää silti olla vähintään 15-vuotias.
Mopo, mopoauto ja mönkijä
Mopokortti on pakollinen vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille. Jos olet syntynyt ennen 1.1.1985, et tarvitse mopokorttia.
Ennen lakimuutosta (19.1.2013) suoritettu mopotutkinto oikeuttaa kuljettamaan sekä mopoa että mopoautoa. Lakimuutoksen jälkeen on pitänyt suorittaa tutkinto erikseen mopolle ja mopoautolle.
Saat ajaa mopoa ja mopoautoa myös A1-, A2-, A-, tai B-luokan ajokortilla.
Mopoautoja kutsutaan joskus kevyiksi nelipyöriksi. Kevyisiin nelipyöriin luetaan myös tieliikenteeseen rekisteröidyt mopomönkijät.
Mopokortin myöntää poliisi
Ensimmäinen askel mopokortin hankkimiselle on poliisin myöntämän ajokorttiluvan saaminen. Ajokorttilupaa voi hakea miltä tahansa ajokorttiasioita käsittelevältä poliisilaitokselta. Lupa on maksullinen. Ajokorttiluvan saamisen edellytyksenä on, että hakija asuu vakinaisesti Suomessa.
Tarvitset ajokorttilupahakemuksesi liitteeksi
lääkärintodistuksen tai nuorison terveystodistuksen
kaksi passivalokuvaa
huoltajan suostumuksen.
Lue lisää ajokorttiluvasta täältä.
Ajo-opetus autokoulussa tai opetusluvalla
Mopon ja mopoauton kuljettajakoulutusta antavat autokoulut ja muut luvan saaneet kouluttajat. Koulutus sisältää teoria-, käsittely- ja ajo-opetusta. Opetukseen kuuluu vähintään 6 tuntia teoriaopetusta ja vähintään 3 tuntia ajo-opetusta, josta käsittelyopetusta pitää olla 1 tunti ja ajo-opetusta 2 tuntia. Ajoharjoittelun liikenteessä voi aloittaa vasta, kun oppilas on täyttänyt 15 vuotta.
Kuljettajatutkinnon opetusmäärät ovat samat riippumatta siitä, suoritetaanko koulutus mopolla vai mopoautolla. Koulutuksien sisällöissä on kuitenkin eroja. Koulutuksessa käydään läpi muun muassa seuraavia turvalliseen mopoiluun liittyviä asioita:
risteysajon sääntöjä
liikennetilanteiden hallinnan harjoittelua
hidasajoa
pujottelua
hätäjarrutusta.
Lue lisää opetussuunnitelmista.
Opetuksen voi saada myös yksityishenkilöltä opetuslupaopetuksena. Mopoilijaa opettavan henkilön täytyy olla vähintään 21-vuotias ja hänellä on pitänyt olla moottoripyörän ajokortti tai 1.6.2011 jälkeen suoritettu mopokortti vähintään 3 vuotta. Mopoauton opetuslupaopettajan pitää olla vähintään 25-vuotias. Hänellä on pitänyt olla B-luokan ajokortti tai 1.6.2011 jälkeen suoritettu kevyen nelipyörän ajokortti vähintään 3 vuotta. Lue lisää opetuslupaopetuksesta.
Mopokokeeseen
Voit mennä mopon tai mopoauton kuljettajatutkinnon teoriakokeeseen aikaisintaan kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta. Mopon käsittelykokeeseen tai mopoauton ajokokeeseen pääset täytettyäsi 15 vuotta. Tämä edellyttää, että sinulla on ajokorttilupa, olet osallistunut vaadittavaan opetukseen ja olet suorittanut teoriakokeen hyväksytysti.
Ilmoittautuessasi tutkintoon sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi esimerkiksi passilla. Mopotutkintoja järjestävät paikalliset kuljettajantutkinnon vastaanottajat.
Mopon kuljettajatutkinto sisältää teoria- ja käsittelykokeen. Sen sijaan mopoauton tutkinnossa on teoriakokeen lisäksi ajokoe liikenteessä.
Teoriakoe: Mopo- tai mopoautokortin suorittaja tekee ensin teoriakokeen, jossa on sanallisia kysymyksiä ja liikennetilannetehtäviä. Sanallisissa tehtävissä on kysymyksiä esim. mopon vakuuttamisesta, rekisteröinnistä, mopoilijan ja mopon varusteista sekä liikennesäännöistä. Liikennetilannetehtävissä on kuvia liikenteestä mopoilijan näkökulmasta. Teoriakoe tehdään tietokoneella, joka opastaa, testaa ja antaa palautteen automaattisesti.
Mopon käsittelykoe: Käsittelykoe sisältää hidasajon, portit, hätäjarrutuksen ja mopon taluttamisen. Käsittelykokeeseen on varattu 15 minuuttia. Mopoauton kuljettajatutkinnossa ei ole käsittelykoetta.
Mopoauton ajokoe liikenteessä: Ajokokeeseen on varattu 45 minuuttia: alkukeskustelu 5 minuuttia, ajaminen liikenteessä 30 minuuttia ja loppukeskustelu 10 minuuttia. Mopoilijoille ei ole ajokoetta liikenteessä.
Tutkinnon vastaanottaja antaa saman tien todistuksen hyväksytysti suoritetusta tutkinnosta. Todistus oikeuttaa ajamaan AM-ajokorttiluokan ajoneuvolla yhden kuukauden ajan Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Varsinainen ajokortti toimitetaan postitse kotiin. Jos postitus ei ole mahdollista, kortin luovuttaa poliisi.
Rikkomuksista jää merkintä
Mopoilijan liikennerikkomukset rekisteröidään. Toistuvat rikkomukset johtavat ajokieltoon. Jos kuljetat mopoa ilman vaadittua ajokorttia, seurauksena on sakkoja eikä sinulle voida myöntää ajokorttia ainakaan vuoteen. Näin myös esimerkiksi moottoripyörän tai auton ajokortin hankkiminen voi lykkääntyä.
Vastaa kysymykseen
Huom! Ethän vastaa pelkällä linkillä. Vaikka vastaus kysymykseen löytyisikin linkin takaa, tiivistä sen sisältö tähän, jotta lukijan ei tarvitse siirtyä toiseen palveluun saadakseen tarkan vastauksen kysymykseensä.