Kysy
 • Miksi lähes kaikissa kaukosäätimissä, taskulampuissa yms. pattereita käyttävissä laitteissa on tasan kaksi paristoa? Mikä merkitys sillä on?

  Aivan kuin tämä tieto jotain muuttaisi elämässäni, mutta huomasinpa vain pari päivää sitten ettei ole koskaan tullut vastaan kaukosäädintä, jossa olisi vaikka vain yksi paristo, tai kolmea. Aina on kaksi, tai joskus neljäkin, parillinen määrä kuitenkin.

  Taskulampussa ne usein peräkkäin, eli sarjassa, mikä meinaa suurempaa virtaa samalla jännitteellä, mutta miten patterit käyttäytyy kaukosäätimessä, kun ne ovat aina päinvastoin, toinen patteri ylösalaisin toiseen nähden? Miten ne jännitteet ja virrat käyttäytyy, tai mikä merkitys on useammalla patterilla? Sen tiedän ettei erilaisia tai erikuntoisia pattereita kannata sekoitella, koska pienemmän jännitteen patteri kuormittaa täydempää, mutta hnnnggg.. sähköinsinööriksi pitäisi valmistua, eikä tälläistä knoppitietoa ymmärrä, halp

  jännite paristot patteri sähkö virta

5 vastausta

 • Kaukosäätimen infrapuna LED vaatii 1.9v jännitteen joten yhden pariston jännite ei riitä kovin pitkälle.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/LED

 • Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Michelola:
  Rinnankytkettynä kasvaa virta (suurempi kapasiteetti, mAh)
  Pieni tarkennus, tai oikaisu. Kapasiteetti kasvaa kuten kerroit, mutta ei virta. Virta syntyy vasta kuormituksessa, ja suuruus määräytyy jännitteen ja vastuksen yhteisvaikutuksesta. Tämän voi helposti päätellä peruslaskukaavasta U=R*I

  Virtaa siis paristoissa ei ole.

 • Paristot sarjassa meinaa suurempaa jännitettä, ei suurempaa virtaa. Rinnankytkettynä kasvaa virta (suurempi kapasiteetti, mAh), ja jännite pysyy samana. Yleensä kaukosäätimissä ja taskulampuissa yms on esim kaksi paristoa sarjassa, eli laite vaatii 3 V jännitteen toimiakseen eikä 1,5 V riitä.

  Se miten ne on sijottunut siellä kaukosäätimen takana, vierekkäin ylösalaisin, peräkkäin, vierekkäin samoin päin jne ei itsessään kerro mitään, se riippuu siitä paristokotelon rakenteesta onko ne sarjassa vai rinnan

 • Kyse on ihan siitä, että saadaan mahdollisimman helpolla ja halvalla aikaan kaukossätimen elektroniikalle tai taskulampulle sopiva jännite. Juuri mikään elektroniikka ei toimi vielä 1,5 V:n jännitteellä (saati tyhjentyneen pariston 1 V:lla)), vaan vaatii tyypillisesti 2-5 V. Eli ihan kuten taskulampussa, kakessakin paristot ovat sarjassa jännitteen kasvattamiseksi.

  Kaukosäätimessä voisi ihan hyvin olla kolmekin paristoa, en tiedä miksei sellaisia ole näkynyt, varmaan siksi että kaksikin paristoa (3 V) riittää. Taskulampuissa on 3 pariston malleja, varsinkin LEDien tulon myötä paljonkin, koska valkoinen LED vaatii ~4 V:n jännitteen.

  On kyllä olemassa (pieniä) taskulamppuja, joissa yhdestä 1,5 V:n paristosta tehdään hakkurivirtalähteellä n. 4 V:n jännite, mutta esim. 10 W:n LED vaatisi silloin yhdestä paristosta jo ~8 ampeeria virtaa (mitä paristo ei pysty antamaan), kun taas kolmesta paristosta virtaa tarvittaan vain 3 A eikä edes jännitettä tarvise erillisellä piirillä nostaa. Suuret virrat ovat ongelmallisia myös lampun kytkimen kestävyyden kannalta.

 • 1.5 volttia saatiin oppilaiden kanssa perunastakin, eli niistä sarjaan tai rinnan kytkennällä saadaan sitten kerrannaisia.
  On näitä muitakin ns. kiinalaisviritelmiä, missä on avaimenperässä laservalolle 3 nappiparistoa. Oletan, että käytetään yleisesti 3 volttia ja USB käyttää 5 Volttia. Tässä jos tulee ongelmia niin kannattaa perehtyä ns. Ohmin lakiin. Googlettamalla löytyy tarkemmat tiedot.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista