-
Miksi 2000-luvulla syntyneiden henkilötunnuksen erotin on A?
Eikä joku toinen merkki, vaikka kauttaviiva?
2 vastausta
-
Henkilötunnuksen välimerkki on tosiaan 2000-luvulla syntyneillä kirjain A. Vastaavasti 1900-luvulla syntyneillä se on viiva (-) ja 1800-luvulla syntyneillä plus-merkki (+).
Tuosta, mikä 2000-luvulla syntyneille annetaan välimerkiksi / erottimeksi on ilmeisesti väännetty 1980- ja 1990-luvulla pidemmän aikaa kättä ja pohdittu parhaita vaihtoehtoja.
Alunperin merkiksi piti tulla yhtäsuuruusmerkki (=), mutta Suomessa käytössä olevassa viivakoodien merkistössä yhtäsuuruusmerkille ei ollut olemassa omaa symbolia.
Eli viivakoodeissa saatavilla olevat merkit ovat osittain määrittäneet ne vaihtoehdot, joita erottajaksi voitiin antaa. Jostain syystä hylättyjä vaihtoehtoja ovat olleet ainakin X ja kaksoispiste.
Vaihtoehtoja oli ilmeisesti lopulta kauttaviiva (/) ja jokin kirjaimista. Kauttaviiva hylättiin, koska se voisi käsinkirjoittaessa sekoittua numeroon 1, joten on päädytty valitsemaan jokin kirjain. Ja ilmeisesti loogisuuden puolesta ("ensimmästä kertaa kirjain erottimeksi, joten käytetään aakkosten ensimmäistä kirjainta") päädyttiin kirjaimeen A.
Lisää aiheesta mm:
Wikipedia
Digi- ja väestötietovirasto
Tuomas Salsten blogi -
Sehän ei tosiaan ole välimerkki, vaan osa tunnusta joka kertoo henkilön syntymävuosisadan (1800 = +, 1900 = - ja 2000 = A). Merkkejä \, / ja | käytetään tietokäsittelyssä ohjausmerkkejä, joten on helpompi jättää ne käyttämättä merkkijonoissa ja onhan kirjaimet helpompi sanoa ja ymmärtää kuin erilaiset viivat.
Vastaa kysymykseen
Huom! Ethän vastaa pelkällä linkillä. Vaikka vastaus kysymykseen löytyisikin linkin takaa, tiivistä sen sisältö tähän, jotta lukijan ei tarvitse siirtyä toiseen palveluun saadakseen tarkan vastauksen kysymykseensä.