-
Miksei linux muka voi saada virustartunnan?
Voiko joku tietokoneen ohjelmoinnin ekspertti selittää, että miksei linuxissa muka ole pelkkoa viruksille ja haitaohjelmille? Mikä linuxin ohjelmoinnissa on mitä esim.microsoftin windowsissa ei tajuttu koodata? Vai onko rikolliset niin oppimattomia, etteivät osaa tehtailla viruksia linuxille?
Lähinnä vain sen takia kyselen, että käytän verkkopankkia netissä, joten olisi rauhallisempi mieli kirjautua sinne verkkopankkiin jos tietää, että kone on puhdas.
ps.tarviiko ubuntussa erillistä palomuuria?
7 vastausta
-
Ei linux ole täysin immuuni kaikille mahdollisille haittaohjelmille. Syyt sen parempaan turvallisuuteen ovat käyttöjärjestelmän paremmat turvallisuusratkaisut ja haittaohjelmien määrä. Pääkäyttäjäoikeuksien pitäminen poissa normaalista käyttäjätilistä ja sisäänrakennettu hyvä palomuuri pitävät merkittävän osan ongelmista poissa. Myös se seikka että noin 95% kaikista maailman haittaohjelmsita on tehty Windows-käyttöjärjestelmälle pitää myös huolen siitä ettei tartuntoja voi tulla kovin paljoa.
-
Etpä erillistä palomuuria tarvitse. Haittaohjelmia ei tehdä linuxille koska se ei ole kannattavaa. Windowsille haittaohjelmia sen sijaan on kannattavampi tehdä sen suuremman käyttäjämäärän takia.
Täällä on käyttäjämäärät eri käyttiksistä:
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asps
http://marketshare.hitslink.com/operati...re.aspx?qprid=8
Linux on muutenkin rakennettu fiksummin joka lisää turvallisuutta. Lisäksi usein Linuxia käyttävät sellaiset henkilöt joita ei ole niin helppo haitata/huijata kehnoilla haittaohjelmien tyngillä.
Linuxillekkin voi kyllä viruksia tehdä, mutta se ei kannata em. syistä jonka vuoksi Linuxille on hyvin vähän viruksia. -
Linux kerneli on suunniteltu turvallisemmaksi, Windowsin kerneli on puolestaan alttiimpi viruksille. Voidaan ajatella, että Windowsissa ohjelmilla on erilaisia mahdollisuuksia toimia, Linuxissa vain yksi tapa. Näinhän asia ei varsinaisesti toimi, mutta sitä voi havainnollistaa näin. Windowsin erilaiset tavat mahdollistavat paljon reikiä joiden avulla virukset voivat toimia, Linuxissa virukset on helppo erotella. Tämän jälkeen viruksilla ei ole Linuxissa mahdollisuutta toimia, koska niiden on vaikea saavuttaa pääkäyttäjän oikeuksia. Käytännössä ainoastaan käyttäjä voi itse käynnistää viruksen Linuxissa antamalla sille rootin oikeudet. Lisäksi pakettienhallinta vähentää ohjelmien mukana tulevia viruksia, koska ohjelmat ladataan käyttiksen tarjoajalta, joka on itse kelpuuttanut ne. Linuxin variaatioden takia viruksista on vaikeita tehdä universaaleja, koska ainoastaan kerneli säilyy samana ja kaikki muu ympärillä vaihtuu. Viruksia pitäisi siis tehdä jokaiselle Distrolle omansa, kun taas Windowsissa virukset voivat toimia jopa eri versioissa. Virusten tekeminen ja levittäminen on yksinkertaisesti vaikeampaa Linuxilla. Virusten tekijät saavat enemmän hyötyä Windows viruksilla suuremman käyttäjäkunnan ja helpomman leviävyyden takia. Linuxin kernelissä on palomuuri, muuta ei tarvita. Sitä voi halutessaan ohjailla ufw tai firestarter ohjelmilla. Oletuksena se on päällä ja toimii juuri niin, kuin palomuurin pitääkin toimia. Verkkopankin selaaminen on siis turvallisempaa Linuxilla, kuin virustorjunnan omaavalla Windowskoneella.
-
Mutta eihän käyttäjämäärän selitä sitä, ettei linuxille kantsii tehdä haittaohjelmia. Eikös haavoittavuus ole silloin parhaimmillaan kun linuxilainen siinä uskossa luulee ettei hänen koneessa ole viruksia koska käyttisenä on linux.
-
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Vahvistamaton käyttäjä:
Mutta eihän käyttäjämäärän selitä sitä, ettei linuxille kantsii tehdä haittaohjelmia. Eikös haavoittavuus ole silloin parhaimmillaan kun linuxilainen siinä uskossa luulee ettei hänen koneessa ole viruksia koska käyttisenä on linux.
Selittää hyvinkin. Valitettavasti Windowsin käyttäjistä usea ajattelee, etteivät he kuitenkaan saa virusta ja eivät käytä mitään virustorjuntaa sen vuoksi (Maailmanlaajuisesti tämä määrä on kymmenisen prosenttia windowsin käyttäjistä, muistan jostain lukeneeni).
Kun markkinaosuuksia katsoo niin Linuxia käyttää 1%, windowsia 85%. Jos ajatellaan asiaa 1000 henkilön joukossa niin mielestäsi "haavoittuvia" linuxin käyttäjiä on 10. Windowsia käyttäisi silloin 850 ihmistä. Jos siitä 10% uskoo, ettei vain voi saada virusta Windowsiinsa niin silloin heitä olisi 85 henkilöä. Eli 8,5 kertaa enemmän kuin Linuxin käyttäjiä. Niiden 10% tyhmän Windowskäyttäjän koneen lisäksi tietenkin myös muiden fiksummpien 90% windowsin käyttäjän koneet on mahdollista tartuttaa.
Yksinkertaisesti Windowsin käyttäjiä on NIIN paljon, että yksinkertaisesti on vain kannattavampaa jo yksistään tämän takia tehdä virus ennemmin Windowsille kuin Linuxille. Lisäksi kuten jo aiemmin mainittu, Linux on turvallisemmin rakennettu. Kaiken tämän päälle Linuxin etu on vielä siinä, että usein Linuxin käyttäjä on sellainen jota on vaikempi huijata kehnoilla haittaohjelmilla.
Lainaus:
Ubuntussa ei oletusasennuksessa ole mitään "palveluita" päällä, joten palomuuria ei tarvita. Ota kuitenkin huomioon että kaikki selaimessa java, javascript jne.. toimivat "haittaohjelmat" kyllä pystyvät sotkemaan linuksinkin ihan solmuun.
Eli java ja flash ja shockwave reiät ovat yhtä vaarallisia Linuksissakin, joten maalaisjärjen käyttö on sallittu "surfatessa" internetin aalloilla.
Höpö höpö. On niitä reikiä niissäkin kyllä mutta niidenkin reikien kautta usein yritetään kaapata koko kone (eikä vain kaataa selainta tms. ikävää kiusaamista). Ja tottakai se koodi on tehty nimenomaan Windowsille jonka vuoksi Linux ei edes tunnista koko koodia. -
Ei ole mitään haittaa vaikka Linuxille palomuurin ja virus-
turvan asennatkin. Päinvastoin ennalta ehkäsevää. -
Ubuntussa ei oletusasennuksessa ole mitään "palveluita" päällä, joten palomuuria ei tarvita. Ota kuitenkin huomioon että kaikki selaimessa java, javascript jne.. toimivat "haittaohjelmat" kyllä pystyvät sotkemaan linuksinkin ihan solmuun.
Eli java ja flash ja shockwave reiät ovat yhtä vaarallisia Linuksissakin, joten maalaisjärjen käyttö on sallittu "surfatessa" internetin aalloilla.
Vastaa kysymykseen
Huom! Ethän vastaa pelkällä linkillä. Vaikka vastaus kysymykseen löytyisikin linkin takaa, tiivistä sen sisältö tähän, jotta lukijan ei tarvitse siirtyä toiseen palveluun saadakseen tarkan vastauksen kysymykseensä.