-
Mikä on VU-Mittari?
2 vastausta
-
VU-mittari (Volume Unit Meter) on mittari, joka ilmaisee audio-ohjelman keskimääräisen tason eli energiasisällön. Perinteinen VU-mittari on passiivinen volttimittari (kiertokäämineula), joka ottaa liikkumiseensa tarvitsemansa energian itse mitattavasta signaalista. Näin ollen, mitä enemmän energiaa ääni sisältää (eli mitä voimakkaammalta se kuulostaa), sitä pidemmälle neula heilahtaa. Nykyiset, sähköisellä vahvistimella varustetut VU-mittarit on myös tahallaan tehty toimimaan samalla tavalla kuin vanhat passiivimittarit. VU-mittarin nousuaika täyteen näyttöön on melko pitkä (300 ms) ja sen nollakohta vastaa huippuarvomittarin lukemaa + 4 dBu (1,23 V). VU-mittarin sähköiset ominaisuudet ja neulan ballistiikka on määritelty amerikkalaisessa ANSI-normissa.
VU-mittarin näyttö liittyy läheisesti soivan audion antamaan voimakkuusvaikutelmaan sekä sen bassosisällön että dynamiikan suhteen. Mitä vahvempi bassoalue on ja mitä tiukemmin audiota on kompressoitu, sitä isompia lukemia VU-mittari näyttää.
Mitattaessa samaa signaalia erityyppisillä mittareilla, äänestä voidaan saada runsaasti erilaista tietoa, mikäli mittareiden välinen suhde on oikein säädetty. Yksi VU (voimakkuusyksikkö) on yhtä suuri kuin yksi dB (desibeli) ainoastaan jatkuvalla mittasignaalilla (vingulla). Oikealla audio-ohjelmalla VU-mittari on hidas (ja sitä hitaampi, mitä korkeampaa taajuutta mitataan). Siksi sille on joskus tapana antaa tasoitusta eli "etuvetoa" (lead) siten, että sen näyttämää vahvistetaan 4-8 dB PPM-lukemaan nähden, esimerkiksi säätämällä VU-nollataso samaksi kuin PPM-nollataso. Tällöin VU-mittari ei tietenkään enää ole alkuperäisen mittausnormin mukainen, mutta soveltuu paremmin usean mittarin yhteiskäyttöön, etenkin valmista, miksattua musiikkisummaa tarkkailtaessa. Oikea dB-suhde erityyppisten mittareiden välillä riippuu kulloinkin tarkkailtavasta ohjelmasta ja musiikkityylistä.
Tällaisesta mittariyhdistelmästä voi pelkästään mittaamalla tehdä tiettyjä johtopäätöksiä myös äänen soinnista (dynamiikasta ja taajuussisällöstä). Jos huippuarvomittari näyttää täysiä ja VU hyvin vähän, äänen dynamiikka on luultavasti liian laaja tai sitten ääni on soinniltaan kapeaa ja bassoköyhää. Jos taas VU näyttää paljon, mutta dB-mittariin ei silti saada täyttä huipputasoa, ääntä on todennäköisesti jossain matkan varrella limitoitu jo liiankin kanssa.
Yhdessä vaihemittarin ja taajuusanalysaattorin kanssa näin saadaan jo melko tarkka käsitys soivan ohjelma-audion eri ominaisuuksista. Kaikkein ratkaisevin tekijä on silti tietysti kuulovaikutelma hyvillä ja tutuilla kaiuttimilla. -
http://www.riffi.fi/riffi993/vinkki.htm joku oli osannu käyttää googlea :D .... Ei vaan asiallinen vastaus
Vastaa kysymykseen
Huom! Ethän vastaa pelkällä linkillä. Vaikka vastaus kysymykseen löytyisikin linkin takaa, tiivistä sen sisältö tähän, jotta lukijan ei tarvitse siirtyä toiseen palveluun saadakseen tarkan vastauksen kysymykseensä.