-
Mikä on paras linux ohjelma ja Voiko sen asentaa ulkoiselle kiintolövylle ?
1000GB
7 vastausta
-
Yks parhaista Linux ohjelmista mielestäni on XBMC, ja sen voi asentaa myös ulkoiselle kovolle. Mikäli tarkoitit parasta Linux jakelua/käyttöjärjestelmää niin siihen on mahdotonta vastata ilman käyttötarkoitusta. Aloittelijalle voisi suositella vaikkapa Linux Mint, joka on yksinkertaisimpia Linux jakeluita ainakin mikäli olet ennen tottunut käyttämään Windowsia. Siirtymä Linuxin maailmaan ollaan toteutettu mahdollisimman helpoksi, Mint sisältää muunmuassa valmiit kodekit Youtuben ja MP3:sien käyttöön. kyseinen jakelu perustuu ubuntuun, joka sekin on melko yksinkertainen käyttää ja oppia. Lisäksi ubuntuun ja minttiin löytyy runsaasti ohjeistusta netistä, niin palstoilta kuin opetus/opastus videoiden muodossa yotubesta.
Mikä kannattaa pitää mielessä linuxia harkitessa on se ettei sitä olla suunniteltu peli ympäristöön, toki silläkin kykenee pelaamaan, ja sille myös löytyy läjäpäin vanhojen peli konsoleiden emulaattoreita. Sekä wine niminen ohjelmisto jolla voi ajaa Windowsista tuttuja pelejä. Winessä ei kaikki pelit kuitenkaan toimi, joten pelikäyttöä ajatellen kannattaa pysytellä windowsissa.
Linuxille on myös ihan omia pelejään, mutta ne eivät ole kovin suuria nimikkeitä, vaan ollaan useimmiten tehty hieman "autotalli koodaus" periaatteella/hengellä. Mikäli et pelaile, on linux erittäin hyvä vaihtoehto käyttöjärjestelmäksi, tätä seikkaa tukee eritoten se seikka että suurin osa ohjelmistoista ovat ilmaisia, esimerkiksi vaikkapa open office joka osaa sekä tallentaa että lukea microsoft officen tiedostoja, myös ms officen tiedostojen muokkaaminen onnistuu. Toisena loistavana ohjelmistona voisin mainita vaikkapa gimpin, jonka vastine Windows puolella on Adoben Photoshop.
Linuxia voi myös suositella niissä tapauksissa mikäli itse laitteisto on jo kerennyt ns.eläke ikään, tällöin on mahdollista asentaa sellainen järjestelmä jolla on mahdollista pidentää raudan käyttö vuosia. Eli mikäli tietokoneessasi ei toimi vaikkapa windows 7 ja kuitenkin haluaisit sillä vielä tehdä joitakin töitä, voit halutessasi asentaa jonkin kevyen linux jakelun. pieniä ja vähän tehoa tarvitseviin jakeluihin kuuluu esim lubuntu ja puppy linux.
Linuxin kokeileminen on myöskin äärimmäisen helppoa. Valitset haluamasi jakelun, esimerkiksi vaikkapa Ubuntun. Lataat käyttöjärjestelmästä sen version mikä on laitteiston kanssa yhteensopiva. Esimerkiksi vanhemmille koneille suositellaan asentamaan x86 versio, ja uudemmille sitten 64-bit versio. Käyttämäsi suoritin ratkaisee tämän asian, sillä erolla että x86 versiot yleisesti toimivat myös 64bit alustoilla, mutta toisinpäin takeita toimivuudesta ei ole.
Sinun ei tarvitse asentaa Linuxia sitä kokeillaksesi, näin siis useimmissa jakeluissa. Voit esimerkiksi polttaa Linuxin CD/DVD levylle ja kokeilla sitä asentamatta koneellesi.
Asentaminen onnistuu sitten vaikkapa USB tikulta, voit myös käyttää koko jäjestelmää joissakin tapauksissa USB tikulta/muistilta.
Ulkoiselle kiintolevylle asentaessa siihen kannattaa tutustua enemmän, koska ikävimmässä tapauksessa voi tarpeellisia tiedostoja jäädä Linuxin alle. Samoin tietenkin jos käytössäsi on USB muisti jolla on jo dataa, tämä data tuhoutuu Linuxin tieltä.
Varmuuskopiot ovat aina suositeltavia joka tapauksessa. Ja ohjeita asentamiseen löytyy pilvinpimein ympäri nettiä.
Mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin, voit aina tehdä vaikkapa tänne Afterdawniin topicin jossa kysellä aiheesta, toinen loistava paikka on ubuntu foorumi, sieltä löydät ja saatkin infoa kattavasti. Niin aloittelijoille kuin hieman kokeneemmillekin pingviini käyttiksen ystävälle. -
Minäkään en puolisen vuotta sitten ymmärtänyt linuxin maailmasta mitään. Itseasiassa en windowsiakaan paljon ymmärtänyt. Huvikseen sitten kokeilin ubuntua. Olin aivan ällikällä lyöty kun tajusin, että eihän se olekaan vaikeampaa kuin windowsin käyttäminen.
-
Jos olet laiska opettelemaan uusia asioita , asenna LinuxMint. Jos viitsit ettiä apua ja opetella Linux Ubuntu. Mulla on ainakin ollut ubuntu wubi-versiona ulkoisella.
http://linux.fi/wiki/Etusivu -
En ole laiska mutta en halua sekoittaa Linuxia Windows7 kanssa
sillä haluan tarkastella kupiakin erikseen.
Minulla on ollut aikasempaan Windows XP ja olen opiskellut kaiken
itse kantapääni kautta. -
Itselläni on Linux Mint 12 ja olen tykännyt siitä tosi paljon.
Eipä kaatuile kuin Win7! -
Itse testasin Ubuntua, Mintiä ja Debiania ja totesin kaikki niin hirveiksi että Windows 7 tuntui taas ihanalta.
Komentorivipelleily ei ole mun juttu. -
Vaikutat sen verran kokemattomalta, että on ehkä paras unohtaa
Linuxit kokonaan.
Vastaa kysymykseen
Huom! Ethän vastaa pelkällä linkillä. Vaikka vastaus kysymykseen löytyisikin linkin takaa, tiivistä sen sisältö tähän, jotta lukijan ei tarvitse siirtyä toiseen palveluun saadakseen tarkan vastauksen kysymykseensä.