Kysy
  • Mikä määrittelee, että CPU on hyvä vai huono?

    Onko se vain se kellotaajuus ja ydinten lukumäärä, eli mitä enemmän sitä parempi ja tehokkaampi CPU on?

3 vastausta

  • Tuota Wikipedia-lainausta tarkentaen, tosiaan, osa prosessoreista voi vaikka olla toista parempi kokonaisluvuilla laskettaessa, osa taas liukuluvuilla - esim. kotikoneen CPU:n ja grafiikkakortin GPU:n vertailu ei ole helppoa kovin suoraviivaisesti. Toinen on selvästi parempi eri asioissa kuin toinen.

    Tai keksittynä esimerkkinä, jos prossussa A olisi käsky, joka piirtää pallon yhdellä kellojaksolla, ja prossusta B löytyisi vain käsky, joka piirtää puolipallon kellojaksossa, prosessori B:llä pitäisi olla tuplasti A:n kellotaajuus, jos niiden pitäisi vain piirrellä kokonaisia palloja samaa vauhtia.

    Ydinten määrä taas ei auta pätkääkään, ellei suoritettavaa koodia voi jakaa rinnakkain ajettaviksi prosesseiksi, säikeiksi. Teho riippuu siis myös ajettavasta ohjelmasta.

    Kannattaa myös muistaa, että esim. mobiilikäyttöön CPU on yleensä hyvä vain, jos sen tehonkulutus on melko pientä tai laskuoperaatioita per kulutettu watti lukema on hyvä.

    Eri käyttöön siis eri hyvinkin erilaiset mittapuut, ja eri sovelluksilla voi tulla hyvinkin erilaisia tuloksia suorituskykyvertailussa.

  • Seuraava lainaus on suoraan Wikipediasta, mutta se selittää ainakin omasta mielestäni kyllin yksinkertaisesti ja samalla kattavasti, mikä määrittää suorittimen suorituskyvyn:
    "Mitä korkeampi kellotaajuus on sitä enemmän käskyjä suoritin toteuttaa aikayksikössä. Suorittimen kellotaajuudella on siksi suuri vaikutus mikroprosessorin suorituskykyyn. Mikäli muut seikat eivät rajoittaisi suoritusnopeutta prosessorin tehokkuus olisi suoraan verrannollinen kellotaajuuteen. Kellotaajuuden kasvattaminen ei kuitenkaan nosta koko tietokoneen suorituskykyä näin paljon, jollei tietokoneen kaikkien komponenttien ja liitäntöjen nopeus kasva samassa suhteessa.
    Suorittimen tehokkuuteen vaikuttaa voimakkaasti myös prosessorin arkkitehtuuri ja sen kyky rinnakkaistaa suoritusvaiheita. Virheellistä käsitystä, jonka mukaan pelkkä kellotaajuus määrittäisi suorittimen nopeuden, kutsutaan megahertsimyytiksi. Rakenteeltaan erilaisten suorittimien suorituskykyä ei voi luotettavasti vertailla pelkän kellotaajuuden perusteella.
    Suorittimen ohella tietokoneen nopeuteen vaikuttavia osia ovat muun muassa prosessoriydinten lukumäärä, väylät, muisti, näytönohjain ja massamuisti. Suoritin tarvitsee muistiväylää ja muistia tietojen lukemiseen ja tallentamiseen ja siksi niiden hitaus voi muodostua pullonkaulaksi järjestelmän nopeudelle."

  • Hinta määrittelee aika hyvin.. ja smartassit tiedän että prossut voivat maksaa omaisuuksia..

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista