-
Kuinka pitkään täytyy säilyttää asiakirjoja, dokumentteja jne.?
Nykyisin kun ostaa vaikkapa tietokoneen, niin erilaisia ohjekirjoja, takuuehtoasiakirjoja ym. tule runsaasti. Samoin kotiin tulee mitä erilaisia laskuja, tiliotteita jne....
Onko mitään nyrkkisääntöä, kuinka pitkään niitä pitäisi säilyttää?
3 vastausta
-
Muistaakseni verottaja voi vaatia tositteita korkeintaan 5 v vanhoista menoista/tuloista, mielestäni se on hyvä nyrkkisääntö ns. arvokkaampien kuittien säilytykselle. Takuuasioissa on yleensä aika turha yrittää saada yli 3 v vanhoista osista korvausta, mutta itse olen sen 5 v pitänyt sääntönä niidenkin hävityksessä.
Tietenkin, jos jostain syystä haluaa joskus kaivella vieläkin
vanhempien ostostensa hintoja ("vuonna x maksoi sekin niin paljon"), niin voihan niitä valikoidusti arkistoida.
Ohjekirjat säilytän yleensä itse niin kauan, kun ko. laite on talossa. -
Niin pitkään kuin tarviit...
-
Yleensä hyvä säilyttää laitteen eliniän. Ja jos esim. myyt koneen myöhemmin, niin käyttöohjeet yms. on tosi kova juttu. Eikä unohdeta nostalgiavaikutusta - löysin juuri ensimmäisen tietokoneeni esitteen - 40 Mb kovo oli silloin ihan käsittämättömän iso...!
Pankin tiliotteet on hyvä säilyttää vähintään 10 vuotta - siinä ajassa useimmat asiat vanhenevat. Tosin joskus olisi hyvä, jos olisi vanhempiakin tietoja saatavilla. Sama pätee veropapereihin. Laskut sen sijaan voi hävittää hyvinkin nopeasti, jos ne on maksettu tililtä ja tiliote tallessa. Nykyään verkkopankissa e-laskut säilyy liitteineen riittävän pitkään.
Ja ainakin itse skannaan kaikki kuitit, takuutodistukset yms. paperit - eivät ne kauhean paljoa tilaa kovolta vie ja löytyvät näppärästi...
Vastaa kysymykseen
Huom! Ethän vastaa pelkällä linkillä. Vaikka vastaus kysymykseen löytyisikin linkin takaa, tiivistä sen sisältö tähän, jotta lukijan ei tarvitse siirtyä toiseen palveluun saadakseen tarkan vastauksen kysymykseensä.