Kysy
  • kuinka paljon armeeja on muuttunut ?

    Kiinostaa tietää että kuinka paljon se on muuttunut sitten 70-80 luvun jälkeen.Kun puol faija jankkaa koko ajan että sitä tätä armeeja bla bla blaa onko tosi että noin 30 c pakkasta ja ei hyvillä talvivaatteilla rämmitään metässä ja istutaan jossain montussa koko yö ja vartioidaan ihan hys.Siin mettä rämpimiset ja vartionnit uskon mut että -30 c ja huonot talvivarusteet (ei pipoa hanskoja sukkia) ja mitataan viivottimella peitto että se on paperin sileä ja ton tyyppiset jutut tosin enään pätee tai edes koskaan ollut tosi

11 vastausta

  • Ensinnäkin: Armeijassa on ihan sama kuinka kylmä on, jos päiväohjelmaan on merkitty ulkona puuhastelua, tai sattuu olemaan sota-harjoitus, niin sitten se on. Niitä ei peruta minkäänlaisen sään takia.

    Mutta tuo varustepuoli ei nyt ihan pidä paikkaansa. Ensinnäkin intin toppatakki on yksi parhaista mitä olen koskaan päälläni pitänyt, ja kyllä siihen taistelijan varustukseen talvisin myös pipokin kuuluu (jos et ole unohtanut pakata sitä reppuun tai tetsariin).

    Sukkia Puolustusvoimat tarjoaa jokaiselle 5 paria, ja ns. saapassukkia (eli huonoja villasukkia) 4 paria. Suosittelen ottamaan kotoa hieman parempia mukaan.

    Sitten tuo peitto. Ei sitä millään viivottimella mitata, vaan perussääntönä on, että päiväpeitto on niin tiukasti ja tasaisesti punkan päälle pedattu, että kun se sinun alikersanttisi tulee ja heittää siihen kahden euron kolikon, se pomppaa nätisti muutaman kymmenen senttiä ilmaan.

    Nämä ja paljon muita kivoja asioita saat kokea kun sinne armeijan leipiin pääset:)

    Ps. Ohi on 362!

    Edit: Ja niin tuo mainitsemasi monttu on potero, jossa tulet sen 1-2h yön aikana viettämään, ainakin p-kauden ensimmäisessä harjoituksessa.

  • Varusteet ovat hyvät ja mitään ei tarvitse kotoa tuoda, jos ei nyt sitten halua käyttää intin sukkia ja alusvaatteita, mutta nekin ovat hyviä ja eritoten kulutusta kestäviä. Pitää osata pukea kerroksia,harvemmin Suomessa on edes -30 ja silloinkin pärjää kerrospukeutumisella ja liikkumisella, itse meinasi saada hypotermian nuotiolla värjötellessä, kylmän tunne katosi ja leijui vain ihanassa lämpimässä.

    Nykyajan velliperseet ovat niin rapakuntoisia, että niitä ei voi viedä edes marssille, n. 10-15% keskeyttää, kun fysikkaa ja/tai pää ei kestä aikaisia heräämisiä ja auktoriteettia. Suurin ongelma on, kun eivät reppanat saa roveltaa kännykkää kaiken aikaa ja kesken harjoitusten pääse Facebookin tsekkaamaan toisten vatipäiden päivityksiä.

  • "Ellei tule peruutusta että vihollinen ei hyökääkään, asia voi muuttua valmistautumisajaksi, sitä voikin sitten kestää jossakin luokkahuoneen tapaisessa loppun päivää näkymättä yhtään upseeria ennen kun alkaa se ns. vapaa aika." -No tuota kyllä joskus sattui, että joku kapiainen kunnioitti meitä poissaolollaan :D

  • Ensinnäkin: Armeijassa on ihan sama kuinka kylmä on, jos päiväohjelmaan on merkitty ulkona puuhastelua, tai sattuu olemaan sota-harjoitus, niin sitten se on. Niitä ei peruta minkäänlaisen sään takia.

    Ellei tule peruutusta että vihollinen ei hyökääkään, asia voi muuttua valmistautumisajaksi, sitä voikin sitten kestää jossakin luokkahuoneen tapaisessa loppun päivää näkymättä yhtään upseeria ennen kun alkaa se ns. vapaa aika.

    No sota-harjoituksia ei taidettu kertaakaan perua.

  • toi pinkan/punkan tekeminen ja toistuva feilaaminen on lähinnä hauskaa, ei siitä stressata kannata

  • Ei ollut pipoa, vaan karvalakki.
    Ei ollut hanskoja, vaan nahkarukkaset.
    Taistelukoulutuksessa käytettiin maastopukua, jonka alla talvella työ puku.(kaulustakki ja housut)
    Käytössä oli myös mantteli.(pitkä takki)
    Jalassa kumisaappaat malli Kontio, kasarmilla nahkasaappaat.
    Sukat sekä jalkarätit kuuluivat varustukseen.

    Santahaminan päävartiossa oli käytössä yksi pari karhunkarvasaappaita. Niitä sai käyttää Hevossalmen sillan vartiopaikalla kovalla pakkasella. Ne olivat niin suuret, että Kontiosaapas laitettiin niiden sisälle ja koosta riippumatta kaikki saappaat sinne sopivat.

    Nimimerkillä UdJp 79-80 res. Kers.

  • Kyllä armeijassa pakkasraja on. Kun oli armeijassa vuosina 97-98 ja olimme leirillä Kemijärvellä niin kouluttaja tuumasi teltassa että harjoitukset aloitetaan vasta sitten kun pakkanen on lauhtunut alle -40. :) ja eivät ne alkaneet senkään jälkeen kun sisut olivat jäätyneet metsän siimekseen. Autot olivat kyllä käynnissä mutta mihinkään niillä ei päässyt liikkeelle.

  • "kutistuvien saavutusten laki: Viimevuotiset olivat parempia"

    tämä tulee aina mieleen kun näitä juttuja lukee, Kuinka silloin Wanhaan Aikaan kaikki oli rankemapaa ja miehet kovempia. kuinka kaikki oma ikäryhmän jälkeiset saapumiserät on ollee pelkkää pullamössöä.. :)

    varusteet ON kehittynyt siitä mitä ne ovat vuosia sitten olleet. Tämä on ihan yleistä eikä koske pelkästään puolustuvoimien varusteita. Ja se on hyvä. Kysäiseppäs faijalta olisiko hän mielummin käyttänyt siellä -30 pakkasessa näitä nykyisiä parempia talvivarusteita vai niitä mitä joutui käyttämään, jos olisi saanut valita? Eivät varusteet silloin Wanhaan Aikaan huonoja olleet, nykyiset vain ovat parempia.

    Markus Kajo (Kettunen) jossain kirjassaan kirjoitti osuvasti, ettei
    mikään ole niin ilkeä kuin varusmiesalikersantti. Ja varmasti näinä Wanhoina Aikoina simputusta ja esimiesaseman väärinkäyttöä (koulutuksen nimissä tietysti) on esiintynyt enemmän. Mutta siinäkin on menty eteenpäin ja parempaan. Maanpuolustuskoulutuksen kannalta kun ei simputuksella ole ainakaan mitään myönteisiä vaikutuksia.
    Edelleenkin voi kysyä, haluaisiko Wanha Jermu mennä nykypäivän armeijaan jossa alokaallakin on oikeutensa, vai siihen "miesten kouluun" missä punkat tosiaan mitattiin viivottimella ja räjäytettiin ihan siistikin punkka jos se ei huonolla tuulella olevalle varusmiesalikessulle kelvannut.

  • Itse kävin intin 70- luvun alussa, varusteet oli sen aikaiset ja metsässä rämmittiin väsyneinä ja märkinä. Pakkipusseja ei saanut luvalla käyttää, piti käyttää omin luvin. Sissi teltassakin sai nukuttua kun opittiin laittamaan se kunnolla pystyyn ja osattiin varata kuivia puita lämmitykseen, eikä kipinämikkona oleva käynyt nukkumaan. Joka lauantainen pikamarssi ennen lomia otti kaaliin, täyspakkaus ja 20km joka lauantainen aamu. Opittiin laittamaan ilmapalloja reppuun, näytti isolta ja pullealta. Huvi loppui kun huomasivat reppujen painon olevan olematon, seurauksena rättisulkeisia jokunen tunti. Vaatteiden vaihtoa ja petitarpeiden tuuletusta. Loppusodassa oltiin ympäri kännissä ja toilailtiin pimeässä metsässä, hauskaa oli varmaan enempin kuin oikeassa sodassa. Muutama kaveri jäi ystäväksi, tosin aika on jo kulkenut monien yli mutta jokunen on vielä tallella. Ei voi muuta sanoa intistä kuin että rauhan aikana hyvä paikka irroitella ja viettää reilua reipasta elämää.

  • Kyllähän se vielä 80 luvun alkuvuosina saattoi toisinaan tuota ollakin, varsinkin jos aukoo turpaansa väärässä paikassa saattoi ne yövartio väijy vuorot jostakin kumman syystä osua lähes aina saman henkilön kohdalle (eipä siinä mitään outoa pätee myös siviili elämään), siellä sitten kökötät olipa talvi tai kesä omana aika ei ollut edes vielä sukkia käytössä vaan jalkarätit.

    Omakin alokas aika ajoittuu juurikin syksyyn ja talveen silloin sattumoisin oli vielä hiton kylmä talvi, ei ollut lämmintä edes satama vartion väijy kopissa sellainen rakennus se oli tuuli puhalsi joka nurkasta merenrannalla, ulkona länsi-rannikolla pakkasta yli - 30c.

    Mitä se armeija onkaan ollut sitä ennen, toki asioita varmasti liioitellaankin, mutta missä määrin kukakin, joskus vaan ihan kiusallaan tekevät sitä.

    Kyllä kaiketi nuokin muokkaavat sitä ihmisluonnetta jonnekin suuntaan, toki sieltä hyviäkin muistoja jää, vaikka osasta voi jäädä p....kan maku suuhun varsinkin jos jokin homma siviilissä jatkuu samanlaisena.

    Omalla kohdallani nykyisin naureskelen väijy ja muille nakki vuoroille, vaikka ei ne silloin naurattanut.

  • Jos jonkun päänuppi ei kestä, kun hänen huonosti tekemänsä punkka, onpa muuten tosi vaikea pedattava ainakin vajakille, räjäytetään eli vedetään peitot levälleen. Niinhän se on ihan kuin elämässäsikin, jos teet jonkin asian huonosti opiskelussa, töissä, ihmissuhteissa, punkkasi rätjäytetään. Jos sitä et kestä, kannattaa vetää itsensä jojoon.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista