Kysy

3 vastausta

  • Desibeliasteikko on logaritminen. Desibeliarvoja ei voi suoraan laskea yhteen. Kun yksi soittaja soittaa 60 dB:n voimakkuudella, kaksi soittajaa soi korkeintaan n. 63 – 64 dB:n voimakkuudella. Jos äänipöydässä miksatan yhteen kaksi yhtä voimakasta mutta erilaista ääntä, voimakkuus lisääntyy 3-4 dB.

  • 3 desibeliä

  • > 3 desibeliä

    Ei. Äänenpaine kasvaisi 3 dB pelkällä tehon tuplaamisella. Toinen säteilijä vieressä, johon myös syötetään sama teho kuin ensimmäiseen, lisää äänenpainetta 6 dB, _MUTTA_ vain mikäli äänet ovat samassa vaiheessa. Vastakkaisvaiheisena ne vaimentavat toisiaan teoriassa äärettömästi.

    Esim. 34 Hz:llä äänen aallonpituus on 10 m, joten vielä metrin etäisyydellä toisistaan olevat elementit ovat sillä taajuudella samassa vaiheessa. Mikäli toinen basso kytketään vastakkaisvaiheisesti (plussa miinukseen ja vice versa), ne lähes mykistävät toisensa - voi kokeilla kotona. 17 kHz:llä aallonpituus on vain 2 cm, joten esim. sentin päässä (+ jokaisella 2 cm moninkerralla) toisistaan olevat elementit kumoavat toistensa äänen.

    Käytännössä siis kaksi kiinni toisissaan olevaa subbaria tuottaa +6dB, mutta lähekkäin olevilla keskiäänillä ja diskanteilla vaihe-ero aiheuttaa erittäin epämääräisen taajuusvasteen, ellei niiden säteilyä osaa hallita.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista