Kysy
 • Jos jatkojohdossa on kiinni useita herkkiä laitteita ja isompia latureita, onko turvallista katkaista sähköt virtakytkimestä? Tarkempi selitys.

  Kun jatkojohdossa on muutama herkkä laite, jotka toimii pienellä 3,3 voltin jännitteellä, sitten on läppärin ja led-näytön laturit jotka tietenkin muuntaa jännitettä pienemmäksi, esim 230V -> 24V

  Se pointti on siinä, kun katkaisen kaikki virrat pois jatkojohdon kytkimestä, kyseiset pienlaitteet sammuu tietenkin heti, mutta latureiden ledit palaa hetken aikaa, koska ne varastoi sähkövirtaa kondensaattoreihin ja muihin juttuihin, niin voiko sähkövirta kulkea "väärään suuntaan" latureista takaisin pienjännitelaitteisiin hallitsemattomasti?

  Lisäksi onko järkevää pitää läppärin laturia kokoajan kiinni, mutta sammuttaa se jatkojohdon kytkimestä silloin tällöin? Voiko läppärin akku kulua nopeammin kun se jotenkin lataisi laturia takaisinpäin?

  Sekava sähkötekninen kysymys, toivottavasti joku ymmärtää mitä haen takaa... Kun on pienjännitettä ja verkkovirtajännitettä samassa jatkojohdossa kiinni, ja laturit varastoi sähköä hetken aikaa kun sammuttaa kytkimestä, onko tästä haittaa jollain ihmeellisellä tavalla?

  jatkojohto jännite laturi sähkö virta

4 vastausta

 • Laitteet on kyllä suojattu ylijännitteeltä ja diodit estävät virran kulun väärää suuntaa. Laitteiden turvallisuuden kannalta melko merkityksetöntä mistä virrat katkaiset.

  Henkilö turvallisuuden takia on aina hyvä, että ylimääräiset sähkölaitteet olisivat jännitteettömiä.

  Kannettavan akun lataamisesta löytyy paljon keskusteluita ja ohjeita, mutta näin yleisesti ottaen sitä ei kananta pitää 24/7 latauksessa sillä se kuluttaa sitä todella paljon.

 • laturit joita ei käytetä irroitetaan aina verkkovirrasta.

 • Muistakaa yhdyssanat. Tähänkö on tultu? Porukka ei osaa enää kirjoittaa. Sääli.

 • Virta ei kulje noilla laitteilla takaisin verkkoon päin, eikä toisesta laitteesta toiseen.

  Se, että sammutat läppäriltä sähköt, aiheuttaa sen, että kone alkaa purkaa akkuaan. Kun sähköt palautuvat, akku taas latautuu. Tyypilliselle li-akulle luvataan n. 500 latauskertaa, eli tuolla tavalla "syöt" niistä osan. Akun kemia kyllä kuluu myös, jos akku on aivan täyteen ladattu ja erityisesti lämpimässä. Mahdoton arvioida, onko tuosta sammuttelusta enemmän hyötyä kuin haittaa. Eihän sitä akkua kukaan kuitenkaan voi optimioloissa, puolityhjänä viileässä, varastoida, jos sitä konetta haluaa käyttää.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista