Kysy
  • Missä määrin piratismi ja laittomat kopiot koskettavat sähköisiä kirjoja ja muuta e-materiaalia? Elisan sähkökirjat, digilehdet ja muut?

    Kuvitellaan tilanne että naapurin Pentti on ostanut vaikka hesarin digilehden, ja siinä olisi joku kiva artikkeli minkä se haluaa näyttää kaverilleen. Näppäränä käyttäjänä Pentti ottaa vaikka kuvakaappauksia lehdestä, ja lähettää ne skypellä tai sähköpostilla kaverilleen. Laitonta vai ei?

Yksi vastaus

  • Wikipediasta taaskin:

    Siteeraus ja kopiointi
    Julkistettua teosta saa siteerata hyvän tavan mukaisesti ja tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Sen lisäksi joistakin ostetuista tai Internetistä ladatuista teoskopioista saattaa olla luvallista valmistaa muutama kopio yksityistä käyttöä varten. Lain säännökset yksityisestä kopioinnista mahdollistavat kopioinnin paitsi henkilökohtaiseen käyttöön myös lähimmälle perhe- ja ystäväpiirille.

    Eli jos siis Pentti on ostanut digilehden se on laillinen lähde ja hän voi kopioida satunnaisen jutun ja jakaa sen kaverilleen.
    Mutta jos hän laittaa sen julkiseen levitykseen naamakirjaan tai muualle nettiin missä se on jokaisen saatavilla, se menee jo laittomuuden puolelle. Ja varsinkin silloin jos kyseessä on maksettu artikkeli joka ei siis ole julkisesti kaikkien nähtävillä
    Sama juttu digitaalisten lehtien ja kirjojen kanssa. Jos ostaa teoksen omakseen, siitä saa (kunhan ei murra vahvaa kopiosuojausta) ottaa kopion henkilökohtaiseen käyttöön. Kopiota ei kuitenkaan saa tehdä asiotarkoituksissa yms.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista