Kysy
  • Mikäli olen tajunnut asian oikein, niin kaikki linuxit ja eri jakelut ovat samasta ytimestä, ja esim jokaisen tietoturva on identtinen toisiin nähden?

    Kun on niin monenlaista eri linuxia... eli 50 megan damn small linux on yhtä "tehokas" ja tietoturvallinen kuin uusin ubuntu, tai mikä tahansa sen variaatio, lubuntu, xubuntu, linux mint.

    Vanha windows veteraani yrittää tässä tutustua linuxin maailmaan, nyt on testissä lubuntu :)

    distro jakelu linux tietoturva versio ydin

4 vastausta

  • Kernelin perusta on aika pitkälti sama, mutta sitten on jokaisella jakelulla omat variaatiot ja sitä kautta voi löytyä omia bugjeakin kerneliin. Plus tähän ohjeisohjelmien bugit päälle. Ubuntu -variaatioiden suhteen ollaan samoilla vesillä, kun ne pääasiassa käyttävät Canonicalin (l. Ubuntun kehittäjän) lähteitä harvemmin soveltaen mitään omiaan mukaan.
    http://distrowatch.com on hyvä paikka lähteä katteleen, että mikä jakelu perustuu mihinkin, että mitä siltä voi odottaa tietoturvan suhteen.

  • Myös eri linux variantit voivat käyttää kernelin eri versioita. Versioissa uudemmat eivät kuitenkaan aina ole parempia tai turvallisempia. Vanhoille kernel (ja ohjelmisto) versioille turvallisuus riippuu paljolti siitä tehdäänkö kyseiselle versiolle vielä aktiivisesti ohjelmistopäivityksiä. Tuoreessa ohejlmistossa on käytänössä enemmän bugeja ja vanhemmassa ainakin osa bugeista on jo korjattu.

    Turvallisuuteen vaikuttaa muutkin asiat kuin ohjelmistoista löytyvät virheet. Esim DSL normaalisti käynnistetään CD-levyltä tai kirjoitussuojatulta USB muistilta jolloin mitään muutoksia ei tallenneta järjestelmään ja kaikki mahdolliset haittaohjelmat, järjestelmään tunkeutumisyritykset sekä hyökkääjän yhteydet pyyhkiytyvät pois koneen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.

    Pääasiassa ns. stable/vakaa nimikkeellä varustettujen järjestelmäversioiden käyttö on turvallisuuden kannalta suositeltavaa. Silloin tietoturvaan liittyvät päivitykset asennetaan normaalisti päivitysten yhteydessä ja uudet ohjelmistojen versiot viivästetysti jolloin pahimmat ohjelmistovirheet on mahdollisesti löydetty ja korjattu.

  • Periaatteessa noin mutta ei kuitenkaan. Kaikki linuxit perustuvat unixiin jollakin tavalla, mutta linuxin ydin on kuitenkin erillainen. Tuota linuxin omaa ydintä ovat muokanneet todella monet eri linux tehtailijat, ihan jo siitäkin syystä että linuxia ollaan laitettu niin moneen kohteeseen. Tietokoneet ovat näistä melkeipä se kärpäsen paska. Otetaan mukaan digiboxit, kännykät, ja vaikkapa hiemankin ruudikkammat taskulaskimet. Usein näistä löytyy jokin linuxiin perustuva järjestelmä. Esimerkiksi digiboxeista, käyttäjälle näkyvintä lienee valikot ynm.
    Tietoturvan osalta Linux on ainakin toistaiseksi omalla tasollaan, johtuen siitä että noita eri variaatioita niin itse ytimestä kuin käyttöjärjestelmästäkin on niin paljon.

  • Eri jakelut voivat erota tietoturvan kannalta muutenkin kuin kernelin (ytimen), osalta. PC-maailman eri jakeluissa esim. luodaan oletuksena eri tasoisia käyttäjätunnuksia, voidaan avata jo valmiiksi eri yhteysportteja, voidaan ladata eri lisäosia automaattisesti käynnistymään jne.. Enemmän tai vähemmän suljetuissa järjestelmissä (esim. erilaiset sulautetut järjestelmät, kuten digiboksit) käyttäjillä ei monesti ole oikeuksia juuri mihinkään eli tietoturva on erittäin hyvä. Toisessa päässä vaikkapa Ubuntussa asentaja saattaa antaa käyttäjälle niin laajat oikeudet vaikka haittaohjelmien asenteluun, ettei tietoturva ole juuri suojaamatonta Windowsia parempi.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista