Kysy
  • Mikä on siis DA. Ja DA-muunnos, joissain kuulokelähdöissä tai jossaki kajareissa. Voisko joku selittää tarkasti. Google viitta usein enkunkielisiin.

    Monesti puhelimen outputissa se on liian pieni, niin mihin se johtaa? Äänenlaadun huonontumiseen? Entä riittääkö tietokoneen tai läppärin outputin DA vaikka järeisiin kaijuttimiin? Miten tuo DA toimii? Vaatiiko tietyt kajarit enemmän tota?? Kiitos etukäteen ja sori etten googlannu joka johtuu siitä etten välttis tajua kaikkea enkuksi. Ja voisitteko kertoa omin sanoin. Olen huomannut se olevan paras tapa tajuta :D

4 vastausta

  • Ensin olisi hyvä selvittää itselleen, mitä tarkoittavat digitaalinen ja analoginen signaali. D/A:lle vastakkainen A/D-muunnos on selitetty lyhyesti, mutta melko hyvin [ link ] . Seuraavilla sivuilla on sitten selitystä D/A-muunnoksesta.

    Tietokone, kuten kännykkäkin on, käsittelee ääntä aina digitaalisessa muodossa (numeroina), kaiutinelementti tai kuuloke taas ääntä tuottaessaan tuottaa sen analogisena, koska korva ei digitaalista signaalia musiikkina tajua. Siksi ääntä ihmiselle toistettaessa digitaalinen äänisignaali on jossain vaiheessa, viimeistään kaiuttimessa, muutettava analogiseksi. Vastaavasti analoginen ääni, esim. puhe tai musiikki, on digitoitava (A/D-muunntettava), jos sitä halutaan käsitellä tai säilyttää tietokoneessa.

    Jos "outputissa signaali on liian pieni", tarkoitetaan yleensä, että analoginen ääni saadaan siitä ulos turhan pienellä teholla, se ei sellaisenaan riitä voimakkaan äänen tuottamiseen kaiuttimessa. Jos taas puhutaan puhelimen tavasta siirtää tai käsitellä ääntä, "liian pienellä" voidaan tarkoittaa, että ääntä käsitellään rajoitetulla tarkkuudella, käytetty bittimäärä ei ole niin suuri, kuin mitä hifi-laitteissa. Ihmiselle hyvä äänentoisto vaatii 16 bitin tarkkuuden (65 000 eri näytearvoa eli voimakkuustasoa), puhelimessa ääni voi olla vaikkapa 10 bittistä (vain 1000 eri voimakkuustasoa), mikä riittää kyllä puheelle, muttei musiikille. Ehkä puhekielessä "liian pieni" voi joskus tarkoittaa sitäkin, että muunnin vain on (riittävän suuresta bittimäärästään huolimatta) niin huonolaatuinen, että ääneen tulee muunnoksessa selviä virheitä.

    D/A-muunnin on laite tai komponentti, joka äänen muuttaa analogiseksi. Se voi olla hyvä tai halpa, harvoin molempia. Huonoimmat D/A-muuntimet kohisevat ja vääristävät ääntä hyviä enemmän. Kuuntelijan vaatimuksista lähinnä riippuu, kuinka hyvä muunnin on kenellekin riittävän hyvä. Erillisessä äänikortissa tai DA-muntimen sisältävissä kaiuttimissa on yleensä parempi muunnin ja muutenkin paremmat äänenlaatuun vaikuttavat komponentit kuin emolevyille integroiduissa äänikortissa, koska erillisiä laitteita myydään juuri ääntä parantamaan.

    Muunnin ei siis itsessään anna ulos tehoa, joten tehomielessä DA ei "riitä" tai ole riittämättä millekään kaiuttimille. Outputissa on aina jonkinlainen signaalivahvistin muuntimen jälkeen. Jos output on tarkoitettu suoraan (passiivisille) kaiuttimille, siinä on oltava siihen suunniteltu tehokkaampi vahvistin.

    Äänenlaatumielessä taas muuntimen laadun riittäminen tai riittämättömyys riippuu kuuntelijasta. Mitä paremmat kaiuttimet, sen paremmin eron huonon ja hyvän välillä yleensä kuulee. Monesti paremmat kaiuttimet hankkiva ihminen myös keskittyy äänenlaatuun muita enemmän. Läppäreiden ja äänikorttien muuntimissa on laatueroja, mutta kukaan ulkopuolinen ei oikein voi vastata, riittääkö joku tietty muunnin joillakin tietyillä kaiuttimilla jossain tietyssä tilassa kuuntelevalle tietylle kuuntelijalle.

    edit: Oho, tulipa innostuttua kijoittamaan pitkästi:)

  • D/A-muunnin muuntaa nimensä mukaisesti digitaalisen signaalin analogiseksi (tässä tapauksessa digitaalisen äänisignaalin analogiseksi ääneksi, jota audiolaitteet tukevat). Eli tuo muunnin vaikuttaa lähinnä äänenlaatuun.

  • Suurin ero äänen laatuun DAC:eilla tai ADC:llä tulee sen itse luomasta kohinasta ja laskostumisen estosuotimista. Hyvällä DAC:lla signaali-kohinasuhde on 120 dB luokkaa. Lisäksi kallimmat DAC:it on suunniteltu myös kestämään paremmin ympäristöstä tulevia häiriöitä (PSRR, CMRR).

  • DA = digitaalisesta analoogiseksi
    AD = analogisesta digitaaliseksi
    digitaalinen on bitti-informaatiota
    analoginen on jännitettä
    digitaalinen on usein 0 volttia kontra 5 tai jotain vaikka 3,3 volttia
    analoginen on "vanhanaikainen", mitä tahansa 0 ja vaikka 12 tai 48 volttia, riippuu kyseisestä tasavirtalaitteesta (onko se mikrofoni, kajari tai moottori)
    ADDA = analogi- digitaali/ digitaali- analogi kuulostaa järjettömältä, mutta käytetään ainakin häiriöiden poistamiseen. Välissä voi tehdä muutakin muokkausta. (En tiedä mitä, en ole alalla.)

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista