Kysy
  • Koska tekniikan kehitys "loppuu"? Esimerkiksi näyttölaitteiden, osoitinlaitteiden ja äänentoiston osalta, eikö ne ole jo niin hyviä kuin olla voi?

    3D-näytöt on toki asia erikseen, mutta tuskin niiden jälkeen enää mitään "parempaa" on tulossa, isompia näyttöjä ja isompia resoluutioita ehkä, mutta muuten...

    Äänentoistolaitteet, stereot, subbarit ja muut laitteet, onko niissä tapahtunut edistystä viimeisen kymmenen vuoden aikana? Samanlaisia pyöreitä mustia elementtejä ne on...

    Hiiri ja näppis, ergonomia paranee ja lisätoimintoja tulee, mutta en usko että koskaan hiirtä ja näppistä korvataan millään? Kaukosäätimet, touchpadit ja muut langattomat tsydeemit... no jaa

    Nopeus ja laskentateho on myös asia erikseen, mitä sitten tapahtuu kun keksitään mahdollisimman nopea tietokone, joka laskee mitä tahansa parissa sekunnissa? Mihin sitä laskentatehoa tarvitaan? Tuskin sään ennustaminen enää kovin tarkemmaksi voi mennä, ohjusten ja kranaattien lentoradat... Tavallisen kuluttajan kotitietokone on aikoja sitten ollut jo tarpeeksi nopea mihin tahansa arkiseen käyttöön

    Kännykät ja älypuhelimet, eikö nekin ole pian jo täysiverisiä tietokoneita omalta osaltaan? Vai pitääkö tässä odotella jotain uusia innovaatioita, tablet-pct tai joku muu vastaava?

    Aika filosofinen kysymys tämä, eikä vastauksia varmasti löydy, mutta kunhan mietin vaan. Mitä ihminen vielä voi vaatia viihde-elektroniikalta ja muulta tekniikalta? Koska tekniikka ja kaikki elämän mukavuudet on keksitty? Mitä sitten tapahtuu?

7 vastausta

  • suora vastaus kysymykseen EI koskaan.

  • “I think there is a world market for maybe five computers.”
    (Thomas Watson, chairman of IBM, 1943)

    “Everything that can be invented has been invented.”
    (Charles H. Duell, commissioner, US Office of Patents, 1899)

    Entäpä jos oltaisiin uskottu heidän sanomisiaan silloin?

  • Kun maailma loppuu.

  • Katsele scifi leffoja, vertaile niiden sen ajan laitteiden mahdollisuuksia meidän tähän nykypäivän kännyköihin, tietokoneisiin, näyttöihin,,,avaruusaluksiin,,,kuulostaa hölmöltä mutta niinhän sille Edison parkallekin naurettiin silloin aikoinaan.
    Jumalhiukkasta odotellessa,,,,

  • Eihän sata vuotta sitten voitu edes kuvitella sitä mitä nykyään on...

  • Onko tekniikka todella tänäpäivänä "niin hyvää kuin se olla voi" Mielestäni kaukana siitä.

    Voidaan toki väitää että tekniikka nyt esim äänentoiston osalta on ollut vain hienosäätöä sen jälkeen kun radioputkista siirryttiin transistoreihin. Yhä enemmän transistoreja piisirulle/vuosi ajattelua voi pitää teknisenä pysähtyneisyytenä. Mitä se ei kuitenkaan ole. Radioputkitekniikkaa kehitettiin aikanaan samalla tavalla yhä paremmaksi ja paremmaksi, kunnens pii syrjäytti sen. Tietysti nykyisin kaikki tehdään transistoreista ja piistä, koska tekniikka hallitaan ja sitä kautta se on halpaa tuottaa. Ennen pitkää edessä on kuitekin taas vallankumous kun piin rajoitukset käyvät mahdottomiksi kiertää. Toimivatko tulevaisuuden laitteet valo-fotoneilla vai kvanttifysiikan sovellutuksilla, sitä ei voi vielä tietää.
    Äänentoistossa on tapahtunut paljon kehitystä niin viimeisen kymmenen vuoden aikana kuin siitä lähtien kun ääntä savirullille alettiin tallentamaan. Tallenetaanko tulevaisuuden ääni hologrammisiin kristalleihin vain nanotekonologiaa käyttäviin muisteihin on taas arvuuttelua. Kaijutin itsessään on pysynyt pitään samanlaisena, mutta senkään kehitys ei ole loppunut. Jo nyt markkinoilla on täysin litteitä vain muutaman sentin paksuja elementtejä jotka voivat toisaa ääntä. Perinteisillä kaiuttimilla saavutetaan vielä kuitenkin hifistin korvaa enemmpi miellyttävä ääniympäristö, mutta tulevaisuudessa voi talosi sisäkatto olla samalla ääntä toistava elementti.

    Se että tänään hiiri ja näppäimistö tuntuu olevan standardi käyttöliittymä tietotekniikan ja ihmisen välillä, ei ole mikään syy olettaa että niin olisi myös tulevaisuudessa. Kosketusnäytöllä varustetut laitteet on jo antaneet viitteitä siitä että hiiri-näppäimistö yhdistelmän aika voi olla väistymässä. Ehkä tulevaisuudessa mini tietokone ymmärtää puhetta samaan tapaan kuin star-trek sarjan tietokoneet.

    Sään ja muiden luonnonilmiöiden ennustaminen ei todellakaan ole vielä mahdollisuuksiensa päässä. Nykyisin on hyvä jos huomisen sää voidaan ennustaa 100% tarkasti, viikosta tai kuukaudesta puhumattakaan. Vuoden säätä kukaan vakavasti otettava meteorologi ei halua ennustaa edes vitsinä. Planeetan koko stratosfäärin käyttäytymisen ymmärtäminen on niin lapsenkengissä että hyvä kun ymmärretään miksi ylipäänsä jossain sataa kun toisaalla ei. Ja nykyiset supertietokoneet edes yhdessä toimiessaan (mitä eivät tee) eivät osaa simuloida kuin korkeintaa torakan älykkyyttä.
    Maailmankaikkeudesta on täysin tuntematonta peräti 96%. Aivan; huolimatta kaikista tähdistä, galakseista, planeetoista, mustista aukoista, supernovista, pölypilvistä ja mitä kaikkea astronomit nyt taivaalla tietävätkin olevan, se kaikki on vain 4% siitä mitä maailmankaikkeus pitää sisällään. Muu on ns. "mustaa ainetta ja energiaa" mitä se sitten on, siitä ei ole kenelläkään mitään hajua. Maailmankaikeuden edes karkeaan mallintamiseen ja ymmärtämiseen ei ihan pieni laskentatehon lisäyskään tuo nopeaa apua. On aivan sama millaisen super hyper juper tietokoneet fyysikoille ja muille antaa käsiin, laskentateho loppuu silti kesken ennenkuin ehtii kissaa sanoa.

    Tavallinen kuluttajan kotitietokone on auttamaton nuhapumppu. Tietenkin jos arkinen käyttö on pasianssin peluuta, niin senkin voi hoitaa egologisemmin ja energiataloudellisemiin ihan perinteisillä pelikorteilla. Jos minun pitäisi palata johonkin pentium tieokoneeseen (88- 386-486- koneita mainitsemattakaan) ja wintoosa 95 käyttikseen niin kyllä alkaisin parkua. Ja kuitenkin kun pentiumit ja susi95 olivat sitä uusinta uutta, tuntui kuin "sehän riittää ihan mihin vain" Ja kyllähän sillä tekstinkirjoitus ja taulukkolaskennat sujuu. CAD mallintaminen ja muu tekninen käyttö myös (ja myös se pasianssi) Mutta jos laittaisin nykyisen koneeni naftaliiniin ja tarjoaisin sitä sinulle 10 tai 20 vuoden kuluttua käyttöösi, niin luultavasti katselisit koneen nykyisiä osia jä käyttöjärjestelmää lähinnä säälien.

    Tietysti jokainen voi halutessaan päättää että tekninen kehitys on kehittynyt jo ihan tarpeeksi ja tyytyä siihen edistyksen tasoon joka on saavutettu. Mutta onneksi esim, LED teknologian kehitys ei pysähtynyt 60,70,80 tai 90 luvuilla, sillä vaikka ensimmäinen käyttökelpoinen punainen-LED tuli markkinoille 1962. Niin vasta kymmenen vuotta myöhemmin 1972 onnistuttiin kehittämään käyttökelpoinen keltainen-LED.
    Ja tekniikan kehittyessä sininen ja siitä edellen kehitetty valkoista valoa säteilevä LED tehtiin vasta niinkin myöhään kuin 1995.

    Mitä sitten kun kaikki on tehty ja tekonologia on niin hyvää kuin se olla voi? Ja kukahan sen määrittelee mikä on se raja ja standardi kun kaikki "on niin hvyää kuin olla voi" Onko Blu-Ray levyt "niin hyviä kuin olla voi" entä jos se raja olisikin vedetty jo DVD levyihin? Entä jos VHSn tulon jälkeen olisi todettu että "tekniikka toimii, ei kannata kehittää parempaa"?
    50 vuotta sitten kukaan ei kaivannut kännykkää, älypuhelinta, videoita, hyvä jos oli telkkari. Kaikki elämän mukavuudet oli jo olemassa.
    Ennustaminen on vaikeaa ja varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. kukaan ei tiedä mitä elämän mukavuuksia ihminen haluaa 50 vuoden kuluttua.

  • "Yhä enemmän valtasi alaa katsomus, jonka mukaan puista maahan laskeutuminen oli alun alkujaankin ollut virhe. Ja joidenkin mielestä jo puihin nouseminen oli ollut huono siirto, eikä ihmiskunnan olisi koskaan pitänyt ryömiä merestä kuivalle maalle."

    - Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista