Kysy
  • 3,5mm kuulokeliitäntään laitetaan Y-splitteri ja kuormaksi kahdet samanlaiset 16 ohmin nappikuulokkeet, niin mikä on impedanssi tässä tapauksessa?

    Eli onko ne kuormat eli vastukset (kuulokkeet) sarjaan vai rinnan kytketyt, ja miten lopullinen impedanssi näkyy esim. tabletin kuulokeplugille? Pähkäilin itse asiaa hetken ja tulin tulokseen, että kun signaali jakautuu kahtia Y-splitterissä ja menee samaan kuormaan, niin näkyvä impedanssi olisi sama, mutta puolet "heikompi" signaali eli noin kolmen desibelin heikennys.

    Mitä voi tapahtua jos kuormaksi laitetaan liian pieni impedanssi? Entä liian suuri impedanssi? Kyse on vain mobiililaitteista kuten kännykät ja tabletit, joten ihmeempää kuulokevahvisinta ei ole siis käytössä.

3 vastausta

  • Ammattikoulupohjalta heittäisin, että 8 Ω

  • Rinnanhan ne ovat. Jos olisivat sarjassa, molemmat kuulokkeet pitäisi olla kytketty, että ääntä kuuluisi kummastakaan.

    Eli 8 ohmia on impedanssin lopputulos - nimellisesti. Nyt pitää kuitenkin ymmärtää, että tuo luku on tosiaan vain ns. nimellisimpedanssi. Todellinen 16 ohmin kuulokkeiden impedanssi vaihtelee rajusti taajuuden mukaan ja voi olla mitä tahansa yhden ja satojen ohmien välillä, jos valitaan joku tietty taajuus.
    Tuossa vielä ensimmäinen googlen löytämä kuva havainnolistamaan tyypillistä impedanssia:
    http://cdn.innerfidelity.com/images/bey...d595compare.jpg

    Mikäli vahvistimen antama teho pysyisi vakiona, ääni tosiaan vaimenisi n. 3 dB toisten kuulokkeiden lisäämisellä. Käytännössä näin ei kuitenkaan välttämättä käy, sillä varsinkin kannettavien laitteiden kohdalla tehoa rajaa monesti antojännite. Ja antojännite ei tässä tapauksessa muutu mihinkään, mikäli vahvistin pystyy syöttämään tuplasti enemmän virtaa kuin mitä yksiin kuulokkeisiin tarvitaan.

    Mitä sitten tapahtuu jos impedanssi menee liian pieneksi tai suureksi? Impedanssin pienentyessä vahvistimen pitää syöttää kuormaan enemmän virtaa, jotta siihen saataisiin sama teho. Ääritapaus pienentymisestä on oikosulku. Riippuen vahvistimen suunnittelusta, kasvanut virrantarve voi vaikkapa kuumentaa lähtöastetta niin, että se lopulta hajoaa. Voi myös olla, että ääni säröytyy, mykistyy tai saatava maksimivoimakkuus pienenee, kun virranantokyky ei riitä tai sitä vastaan on rakennettu suojaus. Tarkka käytös riippuu laitteen toteutuksesta.

    Tässä myös kuulokkeiden kuorman riippuvuus taajuudesta vaikuttaa - jos musiikissa on voimakas basso vaikkapa 80 Hz:n paikkeilla, kuulokkeet, joissa impedanssi pieni juuri tuolla taajuudella aiheuttavat todennäköisemmin ongelmia kuin kuulokkeet, joissa impedanssi on pienempi jollain muulla taajuudella, vaikka molemmat kuulokkeet olisivat "16 ohmiset".

    Impedanssin suurentuessa saman tehon saaminen kuormaan vaatisi suurempaa jännitettä. Koska varsinkin kannettavien laitteiden kohdalla jännite on yleensä hyvin rajallinen, todennäköisintä on, että impedanssin kasvaessa tietyn rajan yli, saatava ääni alkaa säröytyä tai antoteho laskea. On hyvin epätodennäköistä että laite vahingoittuisi liian suuresta kuormaimpedanssista, mutta periaatteessa kai sekin voisi jossain tapauksessa/tilanteessa olla mahdollista.

    Vähän pitkä tuli vastauksesta, mutta kun asia on käytännössä kuitenkin melko monimutkainen...

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista