Kysy
  • Voiko usb-laite ottaa liikaa virtaa eri liitännöistä, jos mahdollinen ampeerimäärä on pienempi tai suurempi kuin nimellinen käyttövirta esim 500mA?

    Meinaan, kun esimerkiksi raspberry pi (vanha malli) vaatii 700mA virtaa vähintään, eli tietokoneen usb-portti ei riitä välttämättä. Minulla on töpseliin laitettava normaali jatkojohto, jossa on 2 usb-paikkaa myös, enintään 1000mA. Raspberry pi toimii siinä hyvin.

    Usb-hubeissa virranantokyky voi olla alle 500mA, eikä hubeilla välttämättä pysty lataamaan esim kännykkää, mutta osaako kännykkä sitten "estää" pienen virran kulkemisen sisään? Entäs jos kytken halvat kiinalaiset usb-kaiuttimet tuohon 1000mA jatkojohtoon, hajoaako heti vai hetken päästä?

    Kännykkäähän ei saisi ohjekirjan mukaan ladata kuin vain alkuperäisellä laturilla, mutta hyvin usein näkee kopiolatureita ja hieman eri spekseillä, ja hyvin toimii. Itsekin luultavasti voisin oman puhelimen ladata tuolla 1000mA jatkojohdolla, mutta en yksinkertaisesti tohdi edes yrittää.

    Vai onko näissä kaikissa jutuissa kyse vain siitä tasaisesta viiden voltin tasajännitteestä, ja virta on sitten kuorman mukaan?

2 vastausta

  • > Vai onko näissä kaikissa jutuissa kyse vain siitä tasaisesta viiden voltin tasajännitteestä, ja virta on sitten kuorman mukaan?

    Kyllä, juuri tästä. Periaatteessa voisit käyttää raspia syöttämällä sitä kahdesta USB portista, mutta siinä välissä pitäisi olla virranrajoitin joka rajoittaa virran 500 mA per portti, koska älykkäät (eli kaikki) USB hubit lyö liinat kiinni jos virtaa pyydetään yli 500 mA ja ei anna sitten ollenkaan. Turvaominaisuus mahdollisten oikosulkujen varalle.

    Kännykkä periaatteessa estää liian pienen virran kulkemisen sisään, jos se ei riitä akun lataamiseen. Silloin kännykkä ilmoittaakin siitä, että lataaminen ei onnistu.

    Joissakin USB hubeissa, joihin voi syöttää lisää sähköä, on ominaisuutena, että tämä lisäsähkö menee piirin ohi ja näin mahdollistaa yli 500 mA kulutuksen laitteessa. Tätä ei taas tiedä kuin joko avaamalla hubin tai kokeilemalla.

  • USB-portti antaa oikeastaan aluksi vain 100 mA, 500 mA (USB3: 900 mA) vasta kun laite "neuvottelee" tarvitsevansa niin paljon. Laturit sitten erikseen, USB3:n speksi määrittelee 1500 mA, mutta erilliset "tyhmät" laturit saattavat antaa mitä vain 100mA ja useamman ampeerin väliltä ilman mitään neuvottelua.
    Fiksuissa USB-laitteissa (hubit) on tosiaan sähkönsyötössä yleensä virranrajoitus tai katkaisu, mutta tyhmissä latureissa välttämättä ei, tai raja voi olla vain estämään itse laturin hajoaminen.

    Kännyköistä puhuttaessa, kaikissa "merkkilaitteissa" latausäly on aina kännykässä, eikä känny ota virtaa enempää kuin mitä voi käsitellä, vaikka sitä olisi tarjollakin. Jotkut kännymerkit eivät tarkoituksella toimi kuin oman laturinsa kanssa, vaikkei siihen erityisen pätevää teknistä syytä mielestäni ole, valmistaja vain haluaa niin tai pelaa varman päälle kopiolatureiden kanssa.

    Kiinalaiset USB-kajarit tuskin hajoavat, vaikka virtaa olisi tarjolla enemmänkin kuin kylliksi, koska laitteen kytkentä ei käytä ylimääräistä sähköä mihinkään. Eli juuri kuten kirjoitat, kyse on "tasaisesta viiden voltin tasajännitteestä, ja virta on sitten kuorman mukaan". Toki jos jännite ei pysy lähellekään tasaisena tai siinä on pahoja häiriöitä, jotain ongelmia voi tulla.

    Sen sijaan joku halpa kiinalainen akkulaturi (powerbank yms.) voi olla vaarallinen tai ainakin vahingoittaa akkuaa, koska siinä ei välttämättä ole latausälyä/virranrajoitusta vaan se lataa akkua liian suurella virralla, jos sitä on tarjolla. Harvoin tälläisiinkään onneksi tuntuu törmäävän, mutta suoraan Kiinasta tai ebaysta tilatessa niitäkin näkee.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista