Kysy
  • Voiko SSD-kiintolevy hajota samalla tavalla kuin tavallinen kovalevy, esim tönäisystä tai ajan myötä?

    Ja onko sellainen merkittävästi parempi kuin tavallinen? Onko se nopeampi? Ääneton se ainakin on, vai? Koska niiden hinta on siedettävä? Voiko ssd olla koneen ainoa levyasema?

    ssd

5 vastausta

  • SSD-kovalevyn hyödyt ovat sen äänettömyys, iskunkestokyky, alhaisempi virrankulutus ja korkeampi nopeus (halvat mallit on vain hieman nopeampia, mutta kalliit paljon nopeampia kuin 7200 rpm levyt). Haittapuolina on tällä hetkellä korkea hinta kokoon nähden ja yksittäisen kohdan jatkuvan lataamisen aiheuttama kulumishajoaminen. Tämä hajoaminen ei ole huolestuttavaa, sillä asemat osaavat valmiiksi kompensoida tätä ongelmaa.

    SSD-kovalevy toimii käyttäjän kannalta aivan samoin kuin tavallinen kovalevy ja voi näin olla ainoa asema. Näin on jo joissain eeePC-minikannettavissa ja muissa kannettavissa.

    Näin lyhyesti sanottuna, hanki hyvä SSD-kovalevy käyttöjärjestelmää ja asennettuja ohjelmia varten ja pidä musiikki ja elokuvat tavallisella isolla kovalevyllä.

  • SSD-levy on kuitenkin elektroniikkaa, eli sopivan osan hajoaminen tai esim. juotoksen hapettuminen voi pimentäää koko aseman silmänräpäyksessä, aivan kuin tavallisenkin kovon. Niissä ei kuitenkaan ole mekaanisesti liikkuvia osia, joten se ei ole herkkä kovinkaan tärähdyksille eikä iskuille, ellei kovassa iskussa joku osa repeydy irti tai muuten hajoa. SSD-levy on (ainakin periaatteessa) korjattavissa osan vaihtamalla tai uudestaan juottamalla, ja kaikki tiedotkin voivat edelleen säilyä tallessa. Mekaaniselle kiintolevylle taas ei käytännössä (lue: järkevällä hinnalla) voi tehdä mitään, jos sen mekaniikka hajoaa.

    Nopeuden kannalta niiden heikko paikka on kirjoitusnopeus. Sen suhteen halvat SSD-asemat voivat olla kiintolevyjä hitaampia. Kalliimmissa SSD-levyissä kirjoitetaan useampaa muistipiiriä rinnakkain, levyssä on tavallaan sisäinen RAID-0.

    SSD-levyn FLASH-muistisolut kestävät n. 100 000 - 1 000 000 kirjoituskertaa. Levyn elektroniikka pyrkii hajauttamaan tietoa niin, ettei kirjoitus kohdistuisi aina samoihin soluihin, ja osaa tunnistaa hajoavat solut sekä poistaa ne käytöstä. Mekaanisille kiintolevyille luvataan käsittääkseni tyypillisesti >100 000 käyttösykliä, mitä ei voi suoraan verrata SSD:n kirjoituskertoihin, koska yhdellä syklillä voidaan, edelleen käsittääkseni, lukea/kirjoittaa vaikka tunti dataa, miljardeja bittejä.

    Hintakehitystä on mahdoton tietää, mutta kehitys kulkee koko ajan kapasiteetin kasvattamisen, halvemman hinnan ja parantuvan kirjoitusnopeuden suuntaan. Tosin halvimmat muistipiirit eivät yleensä ole niitä nopeimpia. Samaa kehitystä tapahtuu tietysti perinteistenkin kiintolevyjen kohdalla.

  • Jos jotain hajoaa SSD-levystä, niin siihen on montakin mahdollisuutta. Ihan samalla tavalla voi hajota kuin mikä tahansa elektroniikkakortti. Esimerkkeinä ESD, ylijännitepiikki, huono juotos, muistipaikan vanheneminen jne. Muistit ovat ihan normaaleja Flash-muistipiirejä, mutta niiden kontrolleri pitää huolen siitä, että yhteen muistipaikkaan ei kirjoiteta liian monesti. Joka tapauksessa SSD on huomattavasti luotettavampi kuin mekaaninen kovalevy. Mitä nopeuteen tulee, niin SSD-levyllä ei ole pitkiä hakuaikoja. Jos arvostat vaikka todella nopeaa Windowsin käynnistymistä tai vastaavaa, niin SSD-levy on oiva valinta siihen. Eroa on monessakin tilanteessa huomattavasti SSD:n eduksi. Tässäkin pätee vanha viisaus - halvalla ei saa hyvää.

  • Mulla kaatuu (jämähtää reagoimattomaksi) monta kertaa päivässä. En tajua mitä tehdä. Kone maksoi melkein kolme tonnia ja on käytännössä hyödytön kun mitään ei uskalla aloittaa.

  • Ei voi hajota, koska SSD:ssä ei ole liikkuvia osia.
    Voi olla, mutta hinnat on aika suolaiset vielä, joten ei kannata vielä ostaa.

    Tässä kuva SSD-"kiintolevystä": http://images.tomshardware.com/2007/01/03/samsun_ssd.jpg

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista