Kysy
  • Mitä käytännössä tapahtuu äänelle kun sen taso ylittää nollan desibelin rajan VM-mittarissa ja peak-mittarissa? Signaali yrittää olla liian "vahvaa"?

    Entä miten kaiutin ja esim äänikortti osaa käsitellä liian boostattua ääntä? Sen verran olen lukenut teoriaa että desibelien ylitys yli nollan on vain teoreettista, mutta ei kuitenkaan suotavaa esim dj-laitteissa kun biitit hakkaa.

    Olen foobar soittimesta pistänyt advancen limitterin päälle, joka nimenomaan rajoittaa ettei ne piikit eikä vu-mittari mene yli nollan, mutta onko se käytännössä yhdentekevää miten signaali menee?

    Clippausta jos tapahtuu niin se kuuluu rätinänä ja limitterin myötä esim kovat bassobuustaukset muuttuu harmoniseksi sarjaksi kanttiaallon myötä... äänen teoria on kovin sekavaa :/

Yksi vastaus

  • Ihan yksiselitteistä vastausta tuohon ei ole, joten menee vähän pitkäksi.

    Jos ensin tarkennetaan termejä sen verran, että desibeleillä aina verrataan signaalin voimakkuutta johonkin ennalta sovittuun tasoon, esim. milliwattiin (dBm) tai 0.6 V jännitteeseen (dBu). Desibelien yhteydessä vertailutaso pitäisi aina tehdä jotenkin selväksi, esim. tuolla lisäkirjaimella dB:n perässä ellei se asiayhteydestä selviä. Audiosignaaleissa 0 dB (tai tarkemmin dBu) on aikanaan sovittu vertailutasoksi, jolla saadaan milliwatin teho 600 ohmin kuormaan. Mikäli jännite tästä kaksinkertaistuu, desibelit kasvata 6:lla, vastaavasti jännitteen puolittuminen tiputtaa tasoa 6 dB. (Tehosta puhuttuna puolittuminen tarkoittaa -3 dB. ja 20 dB tarkoittaa jännitteen 10-kertaistumista (teholla 10-kertaistuminen tarkoittaa +10 dB:iä).

    Jokaisella audiolaitteilla on aina joku yksilöllinen maksimitaso, jota yleensä rajoittaa joko jännite, virta tai teho. Maksimijännite riippuu laitteen toteutuksesta. Esim. ammattilaiteet pystyvät monesti käsittelemään jopa + 20 dBu sisäänmenevää jännitettä, eli 0.6 V:iin verrattuna 6 V:n jännitettä. Mikäli sisäänmenevä signaali ylittää laitteen maksimin, signaali säröytyy, sen huiput leikkautuvat pois eli se klippaa (http://en.wikipedia.org/wiki/Clipping_(signal_processing)). Särö tarkoittaa, että ääneen tulee mukaan alkuperäisten taajuuksien monikertoja. Siis jos sulla on 1 kHz siniaalto, joka säröytyy, sulla onkin alkuperäisen lisäksi myös 2 kHz, 3 kHz, 4 kHz jne taajuuksia mukana. Pahimmillaan riittävän suuri särö voi rikkoa laitteita. Erityisesti kun kaiuttimen maksimi tehonkesto ylitetään, se särkyy, mutta jo paljon ennen sitä särön määrä kasvaa voimakkaasti eli ääni huononee (paitsi ehkä jonkun hevikitaristin mielestä)..

    Äänikortillasi on joku maksimiantojännite, jonka siitä saa ulos. Jos väännät tai buustaat volan lujemmalla kuin mitä kortti pystyy käsittelemään, kortin ääni säröytyy. Aktiivikareillasi tai vahvarillasi on joku maksimi sisäänmenojännite, jonka ylittyminen aiheuttaa leikkautumisen. Erityisesti digitaalisessa äänen käsittelyssä pieninkin maksimitason ylitys aiheuttaa aina signaalin leikkautumista ja säröytymistä - esim. 16-bit ääneessä on vain se reilut 65 tuhatta eri tasoa, enempää ei voida esittää.

    Limitteri on laite tai ohjelma joka pyrkii estämään säröytymistä leikkaamalla hallitusti musiikista huippuja pois, jolloin kovimmat äänet eivät mene äänikortille saakka. Sekin kuitenkin aina huonontaa äänenlaatua, muttei niin paljoa kuin hallitsematon leikkautuminen.

    VU-mittarin nolla, varsinkin ohjelmissa, on aika epämääräinen käsite. Se riippuu siitä mitä mittari on laitettu ja säädetty näyttämään ja näyttääkö se kaikkein nopeimmatkin piikit. Mittarilla, jolla 0 dB on oikeasti maksimijännite (= klippapusraja) mittari ei koskaan saisi sitä ylittää, mieluumminkin maksiminäyttö pidetään -3 dB tai -6 dB tasolla. Tuntemattomat mittarit taas voivat näyttää lähes mitä sattuu ja äänikortti saattaa hoitaa vielä vaikka + 10 dB:n piikkejä aivan moittettomasti. Monilla harrastelijalaitteillakin maksimijännite voi olla esim. 1,2 V, jolloin se selviää +6 dBu:n signaalista puhtaasti.

    Jos haluat oikeasti tietää, milloin ääni laitteessasi leikkaa, tarvitset oskilloskoopin tai jos oikein tarkasti, niin spektrianalysaattorin tai jonkun erikoislaitteen.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista