Kysy

5 vastausta

  • Niitä ei tarvitse normaalisti päivittää. Yleensä niitä päivitetään vasta ongelmatilanteiden ilmaannuttua. Ehkä kerran vuodessa tietysti voi olla hyvä tarkistaa onko esim. BIOSin päivitys tuonut jotain parannusta vanhoille prosessoreille tai muuta josta on suoraa hyötyä.

  • Kannattaa tutkailla BIOS-päivityksien mukana tulevia "changelogeja", että mitä siellä on korjattu. Esimerkiksi jos päivityksessä lukee, että parantaa muistin toimintaa tai vastaavasti poistaa mahdollisia BSoD kaatumisia, niin se BIOS kannattaa päivittää. Itse pidän aina BIOS-version ajan tasalla, koska ei sitä koskaan tiedä mitä kaikkea muuta siellä on korjattu kuin mitä valmistaja virallisesti ilmoittaa. Kannattaa myös muistaa etteivät ne laitevalmistajat niitä päivityksiä huvikseen julkaise.

    Nyrkkisääntö: Yleensä kannattaa päivittää, vaikka koneessa ei (vielä) mitään vikaa olisikaan. Niitä 90-luvun emolevyjä ei enää valmisteta joissa koko emolevy kuoli kun BIOS-päivityksen ajoi. Nykyään on crash free biossit ja BIOS on muutenkin tarkoitettu päivitettäväksi.

    Esimerkki:
    Omassa Asuksen emolevyssäni olivat uusimmassa päivityksessä korjanneet bugin, jossa Asus Express Gate käynnistyi vaikka se oli otettu kokonaan pois käytöstä. Tästä ei ilmoitettu loppukäyttäjälle changelogin yhteydessä, mutta kyselemällä asiasta sain tietää, että olivat sen korjanneet. Päivityslista BIOS-verioissa on yleensä melkoinen, mutta loppukäyttäjille kerrotaan vain jokin yksittäinen tärkeä asia joka on korjattu.


    Polttavien asemien firmware taas on EHDOTTOMASTI PIDETTÄVÄ AJAN TASALLA. 100% DVD-asemien firmwaren päivityksistä parantaa polttavan toimintaa, lisää tukea eri levymerkeille ja pidentää näin polttavan elinikää. Toisinsanoen, päivityksillä vähennetään DVD-aseman (tai miksei Blu-Ray aseman) laaseryksikön taakkaa poltettaessa. DVD-asemien firmwarepiirit, kuten emolevyissä, ovat nykyään myös tehty niin, että niitä on tarkoituskin päivittää.

    EDIT: Hajonneen emolevyn tai DVD-aseman firmwaren päivitys on silloin myöhäistä, kun asema tai emolevy on jo hajonnut. Päivityksillä saattaa parhaassa tapauksessa estää laitteen rikkoutumisen.

  • Do not fix what isnt broken eli älä korjaa semmoista mikä ei ole rikki.

  • Eli pitääkö päivittää vai ei, ristiriitaisia vastauksia?

  • Välttämättä ei tarvitse koskaan päivittää, tai yleensä ei tarvi koskaan päivittää.

    Jos nyt sattuu olemaan kellotuspuuhissa emolla, niin saattaa olla, että valmistaja on pistänyt uuden BIOS version ulos, joka tukee paremmin kellottamista (Lyhyellä googlella emoon liittyen varmasti löytyy vinkit biosin päivittämiseen). Näitä tapauksia aina silloin tällöin näkee. Siitä kuitenkin voi olla varma, että "tavallisen pulliaisen" ei tarvitse koskaan päivittää biosia tai levyaseman firmwarea.

    Jos DVD-asema lopettaa levyn lukemisen tai kirjoittamisen, niin voihan sitä aina kokeilla firmwaren päivittämistä. Henk.koht. ei ole firmwaret enään auttanut hajonneen aseman korjaamiseen, joka tietenkin on ihan normaalia.

    Lyhyesti yleensä ostetut laitteet ovat toimintakunnossa ajureiden puolestakin.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista