Kysy
  • Mikä meni mönkään, kun vanhat pelikonsolit (nes, sega, commodore) toimivat vielä nykyäänkin, mutta uudet konsolit ei kestä paria vuotta ilman vikoja?

    Ei pelkästään pelikonsolit, vaan esim vanhat radiot, televisiot ja muut "kulutuselektronikan" tuotteet toimivat kymmeniä vuosia moitteetta. Nykyään taulutelevisiot ja muut hienot vehkeet hajoaa hetikohta kun takuuaika loppuu, jolloin ostetaan uusi, ehkä parempi malli tilalle...

    ja usein vielä vanhat pelikonsolit ja pelit ovat moninkerroin parempia kuin nykyiset pelit, minun mielipide vain tästä asiasta..

6 vastausta

  • Yksi suuri vaikuttaja on hajoavien osien määrä. Keskivertoradiossakin on nykyään helposti satakertainen määrä piirejä ja komponentteja jotka tarvitaan laitteen toimintaan ja jos yksikin hajoaa, menee koko laite.

    Toinen oikeasti merkittävä asia on valmistajien suhtautuminen laitteiden elinikään. Valmistajat ovat tarkoituksella lyhentäneet laitteen oletettua elinikää, jotta kiertoa tapahtuisi. Tässä on huonona puolena se, että tv tulee hajoamaan nopeammin ja uusi pitää ostaa, mutta samalla hyvänä puolena se että uusia tekniikoita saadaan nopeammin yleistymään kun ei tarvitse odottaa 20 vuotta että laitteet pitää uudistaa. Mieti vain miten kauan kestäisi HD-tekniikan saaminen standardiksi televisioihin jos kaikki vanhat tv:t ja digiboksit kestäisi helposti 20 vuotta ennen kuin ne pitää vaihtaa.

  • Konsoleissa veikkaisin kasvanutta lämmöntuottoa, ja toisaalta valmistuksen/alihankinnan siirtymistä Kiinaan ym. Taulutelevision ei tietääkseni tarvitse hajota parissa vuodessa jos ostaa laatuvehkeen. Hinnat ovat pitkällä aikavälillä laskeneet rajusti, mutta totuus on edelleen se että laatu maksaa. Peleistä olen samaa mieltä, esim. PS1-pelit ovat parempia kuin PS2, puhumattakaan PS3. NES/SNES alkaa olla meikäpojalle jo liian antiikkista. Joskus vuosia sitten katselin Wikipedista vanhoja SNES-pelejä, ja tuumasin että kyllä on lapsena kelvannut ja pelannut himona tuollaistakin (karsean) näköistä peliä, mutta tuskin niitä enää kehtaisin pelata.

  • Lämpö ja tuotteiden huolimaton käsittely aiheuttaa vikoja.
    Lisäksi kaikki tuotteet jossa tuuletin, kerää pölyä joka pitäsi poistaa aika ajoin.

  • Vielä ei kai sentään monestikaan liene kyse suunnitellusta, tahallisesta, hajoamisesta, mutta komponentit optimoidaan niin, että käytetään halvimpia mahdollisia osia, jotka kestävät esim. 95 % todennäköisyydellä juuri suunnitellun käyttöiän. Pieni prosenttiosuus sitten hajoaa jo aiemmin, pieni osa kestää hyvinkin pitkään, mutta suurin osa laitteista hajoaa siinä muutaman vuoden kuluttua jonkun parin sentin hintaisen osan petettyä.

    Esim. Commodore 64 maksoi nykyrahassa useamman tonnin ja silti siitäkin porukalla hajosi ainakin äänipiirejä ja muuntajia pilvin pimein. Nykytietokoneissa (ja muussakin elektroniikassa) hajoaa lähinnä liian halvoilla kondensaattoreilla tehtyjä emolevyjä ja virtalähteitä - toisaalta laadukkaammin tehtynä myös ko. komponentitkin kestävät hyvin aikaa, eikä 20 v vanha toimiva tietokone ole mikään harvinaisuus (paitsi että ne on kuskattu kaatiksille, koska tehoiltaan sellainen on aika käyttökelvoton nykyohjelmille). Esim. kodinkoneissa Miele sanoo suunnittelevansa laitteille jopa 20 vuoden käyttöiän, mutta koska koneet sen takia maksavat tuplasti sen mitä joku Italian ihme, ei monikaan niitä hanki vaan valittaa sitten heti takuun loputtua laitteen huonoa kestävyyttä.

  • Googleen "suunniteltu vanheneminen" , niin tulee asiasta lisää tietoa.
    Esimerkkinä voisi laittaa vaikkapa tulostimen, joka lopettaa toimintansa tietyn sivumäärän jälkeen. Ko. ominaisuus on ohjelmoitu laitteen piirille.

  • Ainakin pelikasetit ennen olivat kestäviä verrattuna nykyisiin romppuihin.

Suosituimmat aiheet

Lisää aiheita

Uusimmat tapahtumat palvelussa

Aktiivisimmat käyttäjät

Näytä koko lista